Analisten: “Nokia raakt te snel door zijn geld heen”

Nokia raakt in rap tempo door zijn geld heen. De geldreserve, die in 2007 nog tien miljard euro bedroeg, is inmiddels geslonken tot de helft. En het zorgelijke is dat het erg snel gaat. De afgelopen vijf kwartalen werd er 2,1 miljard euro ingeleverd.

Nokia Lumia 900 MWC 2012

Reuters heeft een aantal analisten geraadpleegd. Die denken in meerderheid dat het bedrijf in de komende drie kwartalen nog eens twee miljard euro verliest, zodat de financiële buffer erg krap wordt voor het bedrijf dat ooit de onbetwiste marktleider was op mobiele telefoniegebied.

Nokia heeft in 2007, toen Apple de eerste iPhone presenteerde, te laat ingezien dat de mobiele markt wezenlijk zou veranderen. Pas erg laat kwam het bedrijf met zijn antwoord op de iPhone, de Lumia-serie die op besturingssysteem Microsoft Windows Phone loopt. De meeste analisten die Reuters sprak denken dat het te laat is om het bedrijf van de ondergang te redden.

Nokia meldde Reuters dat het aanvullen van de financiële buffer een belangrijk doel is van het bedrijf. Er zou een plan in de maak zijn om het bedrijf te voorzien van geld voor nieuwe groei en succes. Schrappen in de kosten, geld binnenharken en een sterke financiële positie behouden, behoren tot de prioriteiten van het bedrijf.

Tot dusver hebben de nieuwe Lumia-telefoons met Windows Phone onvoldoende reuring op de mobiele telefoonmarkt veroorzaakt om de iPhone te onttronen en Nokia voldoende geld in het laatje te bezorgen voor een onbezorgde toekomst. Analisten voorspellen dat de kredietstatus van Nokia door de kredietbeoordelingsbureaus nog verder wordt verlaagd, en dat Nokia daarmee in een negatieve spiraal belandt die moeilijk valt te keren. Een en ander weerspiegelt zich in de aandelenkoers van Nokia, die verder is gedaald en een nieuw diepterecord heeft bereikt.

Maar niet iedereen is pessimistisch. Als Nokia erin slaagt om het tempo waarin cash wordt verloren, te verlagen, kan het bedrijf aan zijn verplichtingen blijven voldoen en gewoon voortbestaan. Bovendien stort Microsoft jaarlijks een miljard dollar op de rekening van Nokia voor het gebruik van Windows Phone op de belangrijke Lumia-lijn. Analisten verwachten dat Nokia dit jaar zo’n 20 miljoen Lumia’s zal verkopen, en volgend jaar 46 miljoen.

Bron: Reuters

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters