Analisten: “Nokia raakt te snel door zijn geld heen”

Nokia raakt in rap tempo door zijn geld heen. De geldreserve, die in 2007 nog tien miljard euro bedroeg, is inmiddels geslonken tot de helft. En het zorgelijke is dat het erg snel gaat. De afgelopen vijf kwartalen werd er 2,1 miljard euro ingeleverd.

Nokia Lumia 900 MWC 2012

Reuters heeft een aantal analisten geraadpleegd. Die denken in meerderheid dat het bedrijf in de komende drie kwartalen nog eens twee miljard euro verliest, zodat de financiële buffer erg krap wordt voor het bedrijf dat ooit de onbetwiste marktleider was op mobiele telefoniegebied.

Nokia heeft in 2007, toen Apple de eerste iPhone presenteerde, te laat ingezien dat de mobiele markt wezenlijk zou veranderen. Pas erg laat kwam het bedrijf met zijn antwoord op de iPhone, de Lumia-serie die op besturingssysteem Microsoft Windows Phone loopt. De meeste analisten die Reuters sprak denken dat het te laat is om het bedrijf van de ondergang te redden.

Nokia meldde Reuters dat het aanvullen van de financiële buffer een belangrijk doel is van het bedrijf. Er zou een plan in de maak zijn om het bedrijf te voorzien van geld voor nieuwe groei en succes. Schrappen in de kosten, geld binnenharken en een sterke financiële positie behouden, behoren tot de prioriteiten van het bedrijf.

Tot dusver hebben de nieuwe Lumia-telefoons met Windows Phone onvoldoende reuring op de mobiele telefoonmarkt veroorzaakt om de iPhone te onttronen en Nokia voldoende geld in het laatje te bezorgen voor een onbezorgde toekomst. Analisten voorspellen dat de kredietstatus van Nokia door de kredietbeoordelingsbureaus nog verder wordt verlaagd, en dat Nokia daarmee in een negatieve spiraal belandt die moeilijk valt te keren. Een en ander weerspiegelt zich in de aandelenkoers van Nokia, die verder is gedaald en een nieuw diepterecord heeft bereikt.

Maar niet iedereen is pessimistisch. Als Nokia erin slaagt om het tempo waarin cash wordt verloren, te verlagen, kan het bedrijf aan zijn verplichtingen blijven voldoen en gewoon voortbestaan. Bovendien stort Microsoft jaarlijks een miljard dollar op de rekening van Nokia voor het gebruik van Windows Phone op de belangrijke Lumia-lijn. Analisten verwachten dat Nokia dit jaar zo’n 20 miljoen Lumia’s zal verkopen, en volgend jaar 46 miljoen.

Bron: Reuters

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. Sjaakie. -

  Goed nieuws.. dat we binnen een paar jaar maar weinig meer van dit merk horen!! En laat her commentaar maar komen.. ik heb iedere dag rechtstreeks met Nokia te maken, en ze zijn hartstikke gek geworden daar… ze moeten hun arogantie eens laten zakken… !!

 2. Pak Seng Wong -

  Heb zelf een Nexus S en een Lumia 800. Hoewel er nu meer Apps zijn vind ik toch Android beter werken. Gebruik zelf veelvuldig Spotify en Facebook. Op de Lumia is het net iets anders en sommige features zijn (nog) niet beschikbaar. Voor de rest mag ik niet klagen. Lumia van Nokia gekregen om te testen.
  Alleen jammer van de Metro look. Zou graag zelf mijn homescreen willen aanpassen als op mijn Nexus S.
  Verder een fijn OS om mee te werken.

 3. hanszw -

  Vanaf de Apollo update zijn hogere resolutie schermen mogenlijk, zo ook dual en Quad Core processors. Maar of dat nodig is? Om even op de Analisten te reageren: die zijn van huis uit meestal al somber ingesteld. Lijkt mij niet dat Microsoft Nokia in de problemen zal laten komen, daar hebben ze al te veel voor geïnvesteerd en wie gaat dan WP7 in de markt zetten. Voor zijn eigen toekomst kan Microsoft het zich ook niet veroorloven om WP7 te laten mislukken en andere fabrikanten blijken niet in staat om met WP7 te doen wat Nokia doet. Het gaat hier om veel meer dan alleen maar even een nieuw platform in de markt zetten, het gaat duidelijk niet alleen om Nokia.

 4. Harald van den Braak -

  De scherm.resolutie eveneens als de single core processor zijn bepaald door Microsoft. Mango hoeft ook geen super processors te hebben , het systeem draait zo soepel als maar kan door de optimalisatie van hardware en software. Nadeel is dat je bij steeds meer Gsm's de accu niet meer kan wisselen. windows phone is een perfect systeem zelfs beter als we kijken naar integratie van socialmedia etc… Ook de apps zij n inmiddels aardig aangevuld in de appstore. Ben benieuwd wat de toekomst gaat brengen voor Nokia. Als ze slim zijn gaan ze ook android toestellen maken al is het maar om mee te kunnen blijven doen. Ze kunnen dan toch wel blijven focussen op windows phone.

  1. return void -

   Als ze Android-toestellen gaan maken moeten ze opeens concurreren tegen Samsung (die zijn eigen schermen en cpu's maakt), HTC, Sony, Motorola en de opkomende Chinese merken. Daar wordt het niet beter van.

   Sowieso zie ik liever dat ze hun eigen Maemo/Meego weer oppakken: superieure multitasking, daar kan ook Android niet tegenop, met superieure out-of-the-box features waar alleen Symbian bij in de buurt komt. De N9 toont aan dat het OS zowel de casual user als de power user kan bedienen.

 5. Emil ten Barge -

  mooie telefoons alleen ik vind de lumia 800 gewoon iets te duur voor zo'n single core processortje en WVGA schermpje (hoewel dat best wel meevalt)

  1. Philippe Mielnik -

   Ik zie niet in waarom er een multikernprocessor gebruikt zou moeten worden als het OS perfect werkt met een single core processor. Een multikernprocessor moet ook zijn nut hebben als ze ingebouwd worden. Het WP7 OS werkt heel soepel op een single core… Bovendien verbruiken multicoreprocessors meer energie dan single core processors hetgeen een probleem is bij smartphones.

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Smartphone batterij langer bruikbaar door verlagen processor snelheid

Deze smartphonemakers maken je toestel niet langzamer via updates lees verder

Samsung logo

Zeven dingen die je nog niet wist over Samsung lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters