Nokia sluit 2013 af met 92 procent marktaandeel van Windows Phone

Nokia heeft het jaar 2013 afgesloten als absolute keizer in het Windows Phone-segment. De Finse fabrikant wist maar liefst 92 procent van deze markt te bemachtigen.

Nokia Lumia 520

Dat blijkt uit gegevens van AdDuplex. De Windows Phonemarkt mag (nog) lang niet zo groot zijn of zelfs maar in de buurt komen van iOS en Android, maar in die markt is Nokia in ieder geval oppermachtig. Bijna alle Windows Phones die afgelopen jaar over de toonbank gingen, droegen de merknaam Nokia Lumia.

Al eerder is gerapporteerd dat de allergoedkoopste Lumia van de Nokia Windows Phone-lineup, de Lumia 520, een enorm succes is geweest. Dat blijkt ook uit deze cijfers. Van alle verkochte Windows Phones was bijna vier op de tien een Lumia 520. Wat ongetwijfeld te maken zal hebben met de erg lage prijs van het toestel. In Nederland is het tegenwoordig te krijgen voor ongever 135 euro, en dan heb je een redelijk goed toegeruste smartphone in de zak. Zo concludeerde ook All About Phones in de review van dit toestel.

Slechts acht procent marktaandeel heeft Nokia aan andere fabrikanten overgelaten. Hoe het precies zit met de andere Lumia’s in de verdeling van de Windows Phonemarkt, is niet helemaal duidelijk uit de gegevens van AdDuplex. Er zitten nog aardig wat oudere toestellen tussen.

Wel is duidelijk dat de nieuwste telefoons, zoals de Lumia 1520, nog niet in het lijstje van de top tien voorkomen. De high-end Lumia’s 920, 925 en 928 snoepen daarentegen aardig wat marktaandeel op. De Lumia 1020, met zijn bijzonder goede camera, is alleen populair bij een zekere technische elite, en niet bij het grote publiek, zo blijkt uit de cijfers.

Nokia sluit 2013 af met 92 procent marktaandeel van Windows Phone schermafbeelding 2014 01 01 om 143926 
Grafiek: All About Phones/Bart Vuijk

Bron: Techradar

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters