‘Benchmarktest onthult specificaties nieuwe Nokia smartphones’

Nokia is van plan om eind dit jaar een grote comeback te maken. De specificaties van de eerste twee nieuwe smartphones zijn vandaag gelekt.

Nokia

Eerder deze maand kwamen we er achter dat Nokia plannen heeft om eind dit jaar een grote comeback te maken. De overeenkomst met Microsoft verbiedt het Finse bedrijf niet langer om nieuwe smartphones te maken. De smartphonefabrikant bevestigde al dat het met meerdere smartphones en misschien zelfs een tablet bezig is. De Nokia die we nu kennen heeft weinig in gemeen met het grote smartphonemerk dat ooit de markt domineerde, ondanks het feit dat een aantal ex-medewerkers zijn teruggekeerd.

Geekbench

De smartphones die later dit jaar uitkomen worden bijvoorbeeld niet door de Finse fabrikant zelf gemaakt. De productie en distributie wordt uit handen genomen door een derde partij. Maar goed, laten we ons focussen op de smartphones zelf. We weten dat de smartphonefabrikant minstens twee modellen in de pijplijn heeft voor eind dit jaar. De eerste twee toestellen zijn vandaag opgedoken op Geekbench, een bekende benchmarktest.

Nokia 5320

Neem de gelekte specificaties vooral met een korreltje zout, want iedereen kan deze gegevens fabriceren. Toch is de kans groot dat dit ons eerste voorproefje op Nokia’s comeback is. De meest geavanceerde van de twee gelekte  smartphones is de Nokia 5320. Het toestel heeft een quad-core processor, geklokt op 2.27GHz, en 2GB aan werkgeheugen. Pak toch maar een extra korreltje zout erbij, want voor een high-end chipset is dat ongebruikelijk weinig werkgeheugen. Wellicht gaat het om een prototype en heeft het uiteindelijke model meer werkgeheugen. Het gebenchmarkte toestel draait op Android 4.4.4.

Nokia

Nokia RM-1490

Het tweede gelekte toestel is de Nokia RM-1490. Volgens de resultaten van de benchmarktest gaat het hier om een single-core AMD A8-5545M processor, geklokt op 500MHz. Ook dit toestel heeft 2GB aan werkgeheugen. Opvallend genoeg draait dit duidelijk goedkopere model op Android 4.2.2.

Nokia

Verwarring

Al met al schept deze benchmarktest meer verwarring dan duidelijkheid. De chipsets zouden in principe zeer geschikt zijn voor een high-end en een low-end toestel, maar het werkgeheugen en de oude Android versies zijn merkwaardig. Of we hebben hier met prototypes te maken, of het gaat om neppe benchmarktests. We gaan het eind dit jaar ontdekken.

Bron: Geekbench (2)

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters