Nokia toont opvouwbaar telefoonscherm

Nokia heeft samen met Semiconductor Energy Laboratory een 5,9-inch telefoonscherm ontworpen dat in twee of drie delen kan worden opgevouwen. Zo is het mogelijk om het scherm van een telefoon te vergroten tot dat van een tablet.

Daarmee gaat Nokia een stuk verder dan de LG G Flex en de Samsung Galaxy Round, die wel gebogen en buigbare schermen hebben, maar echt opvouwbaar zijn ze niet. In een filmpje (hieronder overgenomen) is te zien hoe Nokia de toekomst van smartphone- en tabletschermen ziet. Door het in drieën op te vouwen, zoals een pamflet, kan een tablet in een telefoon veranderen en omgekeerd.

Te zien in het filmpje is ook dat de functie van het scherm verandert als het wordt uit- of opgevouwen, een beetje te vergelijken met de manier waarop de functie van het scherm van de Samsung Galaxy Note 3 verandert als de speciale flip cover wordt dichtgeklapt. Dan komt achter het venster in die cover een nieuw scherm te voorschijn dat een paar basale functies toont, in plaats van een stukje van het hele scherm.

In het lab heeft Nokia nu twee 5,9-inch 720p-schermen ontwikkeld die op deze twee verschillende manieren kunnen worden gevouwen: in twee of in drie delen. De schermen liggen niet als een plat papiertje op elkaar. Bij eenmaal vouwen blijft er 2 millimeter over tussen de schermdelen, bij tweemaal vouwen 4 millimeter. Nokia meldt dat de schermen 100.000 keer kunnen worden gevouwen zonder dat er een fout optreedt.

Of deze schermen op enige termijn in smartphones of tablets terug te vinden zijn, is nog volstrekt onduidelijk. Deze uitvinding is van Nokia zelf, het onderdeel van het bedrijf dat niet over is gegaan naar Microsoft. Het ligt voor de hand dat Nokia dit opvouwbare scherm ter beschikking zal stellen aan andere fabrikanten. Waarbij altijd geldt dat een telefoon uit veel meer bestaat dan alleen een scherm, en het opvouwen van al die andere onderdelen is nog een kunst apart.

Bron: Pocketnow

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?
Steve Jobs innovatie

Apple na Steve Jobs: waar blijft de grote innovatie? lees verder

Project Ara

Modulaire smartphone: Google’s Project Ara is springlevend dankzij Facebook lees verder

ARKit

Waarom Apple Android ver achter zich gaat laten als het om augmented reality gaat lees verder

Apple apparaten

Apple toestellen verzamelen steeds meer data, maar het klinkt erger dan het is lees verder

Bixby Voice

Samsung Galaxy S8: waar blijft Bixby Voice? lees verder

Facetime

Elf verborgen iOS 11 features die je moet proberen lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters