Nokia: “Verkoop Lumia-serie verkeerd aangepakt”

Vicepresident Ukko Lappalainen heeft tegenover Mobiletoday toegegeven dat de marketing van de nieuwe Lumia-telefoons met Windows Phone als besturingssysteem beter had moeten worden aangepakt. De Lumia 800 en Lumia 710 zijn niet goed gepromoot, en daardoor blijven de verkoopresultaten achter bij de verwachtingen van het bedrijf.

Nokia 610

”Ik weet dat er een aantal fouten is gemaakt, maar nu zijn we beter gefocused en weten we goed wat onze plek op de markt is. Onze product-designs zijn heel onderscheidend en de telefoons zullen een nieuwe ervaring meebrengen voor onze klanten.”

De opmerkingen zijn alleen te plaatsen in het licht van kennelijk tegenvallende verkoopcijfers, want de promotiecampagne voor de Lumia 800 is enorm. Op televisie en radio kun je er niet omheen, en in diverse landen heeft Nokia publiciteitsstunts gelanceerd. In Nederland kun je bijvoorbeeld foto’s en berichten naar een Lumia-reclame op een kolossale reclamemast langs de A13 sturen.

Nu is het afwachten wat er gaat gebeuren rond de nieuwe Lumia-toestellen 900 en 610. Die laatste zal waarschijnlijk in het prepaid-segment verschijnen. De 900 lost de 800 af als vlaggenschip.

Lappalainen meldt in het gesprek met de Engelse site dat de promotiecampagne vooral op jongeren wordt gericht. De entertainmentmogelijkheden (muziek, goede fotokwaliteit) is hetgeen waarop nu de nadruk zal worden gelegd.

Bron: WM Poweruser

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. Marrco -

  Iedereen die mijn Lumia ziet wil er eigenlijk ook een en 2 van mijn collega's hebben er nu ook een.

  Ik vind het een prachtig OS en word steeds beter.
  Het feit dat de beste flight simulator voor mobiel infinite flight WP7 als premium platform gebruikt en de boel moest optimaliseren voor IOS.
  Zegt mij genoeg over hoe belangrijk die dubbele core is .
  (voor spec nerds)
  Niets zo permanent als verandering ook de iphone en android kudde zal er aan geloven.

 2. babs -

  Nokia heeft zich wel weer op de kaart van het smartphone gebeuren gezet. Zowel wat betreft "look and feel", als besturingsysteem, onderscheidt de lumia reeks zich duidelijk van de concurentie. Zoals Elop zegt is het echt heel makkelijk om voor de Lumia's te vallen. Ze werken vlot en soepel. Met name de lumia 800 heeft een touchescreen waar geen enkel ander merk imo aan kan tippen.. 🙂

 3. Bouke -

  De combinatie Microsoft en Nokia an sich kan een hele goede zijn. Ik denk zelf dat daar het probleem ook niet ligt.

  Apple en Android zijn inmiddels helemaal ingebakken bij de huidige consument. De huidige smartphone-line-up is zowel qua hardware als qua software van een zeer hoog niveau. Daarnaast zijn beide eco-systemen van de twee grootmachten volwaardig te noemen. De opname van een ander/nieuw besturingssysteem door de consument, is dan ook een hele lastige.

  Het grote voordeel van Microsoft is dat ze (ik geloof) qua aantal gebruikers, het grootste computerbesturingssysteem ter wereld hebben. Er liggen dus kansen door beide besturingssystemen te combineren. Niet alleen voor de consumentenmarkt, maar ook voor zakelijke markt. Misschien juist wel in de zakelijke markt. Een USP dat Nokia in bezit heeft, is de kennis in en de kwaliteit van de camera's.

  Wat wil de markt dan? Volgens een Nederlands onderzoek wordt er bij het uitzoeken van een nieuw toestel veel waarde gehecht aan het design (meer bij vrouwen), besturingssysteem (meer bij mannen), het scherm, de prijs en de multimediaopties.

  Momenteel liggen de grootste problemen met smartphones bij de accuduur. Verder is veiligheid op dit moment nog niet zo'n issue, maar ik verwacht (door het toenemende gebruik en functionaliteiten) dat dat in de toekomst steeds belangrijker wordt.

  Dit terugkoppelend op het verhaal Microsoft/Nokia. Het design en de prijzen goed. De grootste winst valt te halen in de groei van het eco-systeem, waardoor het besturingsssyteem aantrekkelijker wordt. Daarnaast wordt er momenteel veel naar specs gekeken en moeten die op z'n minst gelijkwaardig zijn aan de toptoestellen van Apple en Android.

  Ook valt er veel winst te halen in de totale media-ervaring. De kennis in camera's komt Nokia hierbij goed van pas. Die zullen zij niet alleen bij Symbian moeten houden, maar ook moeten gebruiken bij haar Windows Phone toestellen.

  Kortom, een lastig verhaal, maar genoeg kansen.

  1. Rajesh -

   Nokia is daarbij wel afhankelijk van MS. WP7 is gewoon niet klaar voor het ondersteunen van nieuwe hardware. In de basis is een groot deel van de WP7 toestellen gewoon met dezelfde specs uitgerust.

   Kennelijk is dat met Symbian veel makkelijker te doen. Want niet alleen de high-end camera's toestellen (behalve dat 41mp-ding zal ook de opvolger van de N8 op Symbian draaien), maar ook zaken als HDMI hebben ze alleen maar in Symbian-smaak beschikbaar.

   In dat opzicht kun je je afvragen in hoeverre WP7 de juiste keus was aangezien het kennelijk niet toelaat om high end-toestellen te ondersteunen op korte termijn. Voor een telefoonfabrikant als Nokia dat in ieder segment actief is, lijkt me dat een flinke beperking.

   Symbian is een lastig verhaal. Was leuk, heb er veel plezier mee gehad, maar met de ontwikkeling van een gebruiksvriendelijke GUI is te laat mee begonnen. Belle ziet er erg leuk uit en werk in principe prima, maar onderhuids is het nog steeds duidelijk Symbian.

   Het had m.i. gewoon Meego moeten zijn. Wellicht in combinatie met een Windows Phone-lijn voor de mensen die minder geven om high end-tech en aanpasbaarheid.

   Maar goed, de aanstelling van Stephen Elop heeft er wel voor gezorgd dat het allemaal MS-only moest zijn.

   Ik vind het jammer dat als je wat meer wil, je enkel voor één OS kan gaan: Android.

 4. Coen -

  De beperkingen van het OS (bluetooth, ontbreken van USB-mass storage) zijn niet veel anders dan die van iOS. Toch hebben consumenten dat wel gepikt. Dual core vind ik echt geen gemis. Het gaat erom of het toestel soepel werkt, en dat doet het. De gemiddelde consument is zich niet bewust van single of dual core. Scherm is wel een punt.

 5. Fuzzillogic -

  Of misschien hebben mensen toch in de gaten dat het een OS is dat je als een debiel behandeld? Multitasking dat niet beter is dan de task-switcher-tools uit de tijd van MS-DOS, niet eens een visitekaartje kunnen versturen via bluetooth, niet eens USB-mass-storage-support. En dat is nog maar het begin.

  Vroeger of later loop je tegen de opgelegde beperkingen van dat OS aan. Keep clear of it.

 6. robert -

  Ik had er ook meer van verwacht.
  Consumenten zijn zich wel degelijk bewust van WP.
  Maar MS heeft zich teveel gefocused op UI.
  Geen dual core/HD scherm is dodelijk.
  Ze kunnen wel blijven verkondigen dat het niet uitmaakt maar elke smartphone fabrikant pronkt ermee.

  Ik hoop dat WP wel van de grond komt want meer concurrentie is goed voor de consument.

Samsung Galaxy S9 Lilac Purple

Deze drie Galaxy S9 features zouden je over de streep kunnen halen lees verder

iPhone SE 2

Apple komt begin juni met 4.2-inch iPhone SE 2: specificaties gelekt lees verder

Samsung Galaxy S9

Dit is de Samsung Galaxy S9 in alle beschikbare kleuren lees verder

Samsung Galaxy Note 8 camera

Met deze vijf smartphones maak je de mooiste foto’s lees verder

Hands-on video Xiaomi Mi Mix 2S laat iPhone X-achtige navigatie zien lees verder

Samsung Galaxy S9 Prijzen

Jup, de Samsung Galaxy S9 wordt duurder dan de Galaxy S8 lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters