Nokia verkoopt 2 miljoen Lumia-smartphones in Q1

Nokia heeft een winstwaarschuwing afgegeven over het eerste kwartaal van 2012. De fabrikant laat weten dat er wel 2 miljoen Lumia-smartphones zijn verkocht, maar dat de overige smartphones minder hard liepen.

Volgens Nokia wist de fabrikant een stuk minder smartphones te verkopen dan eerder was aangenomen. In totaal waren er 12 miljoen smartphones verkocht door Nokia terwijl de fabrikant er vanuit ging dat dit een stukje hoger zou zijn. In totaal wist Nokia het afgelopen kwartaal 2 miljoen Lumia-smartphones te verkopen. CEO Stephen Elop noemt deze cijfers van haar nieuwe Lumia-reeks bemoedigend en meent dat Nokia de eerste stap heeft gezet in de platformoorlog.

Nokia verwacht 4.2 miljard euro omzet te maken met haar telefoons. De gemiddelde verkoopprijs van Lumia-telefoons was 220 euro. Daarnaast nam de marge af door de concurrentie met onder anderen Google en Apple. Nokia heeft dan ook veel last van het Androidplatform en iOS. De fabrikant gaat er wel vanuit dat de cijfers nog dit jaar zullen aantrekken.

Analisten zijn niet te spreken over de winstwaarschuwing. Het aandeel Nokia staat momenteel 12 procent lager op de voorbeurs in Amerika.

Nokia Lumia 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. spyder -

  Het is gewoon heel simpel: Nokia had voor MeeGo moeten kiezen en niet voor Windows Phone. Dat OS is echt iets anders en heel veel mensen zijn erin geinteresseerd.

  Het zegt natuurlijk een hoop dat de N9 bijna net zo goed verkoopt of zelfs meer dan de Lumia 800. Ik heb beide toestellen in mijn handen gehad en ik vind MeeGo veel prettiger en overzichtelijker in gebruik. Het is een open OS en er zijn geen restricties. Bij Windows Phone bepaalt Microsoft even voor je wat je wel en niet kan doen.

  Nokia had geen geduld en besloot om Elop als de nieuwe CEO aan te stellen. Elop is een Microsoft marionette en Nokia heeft te veel concessies moeten doen als je kijkt naar het OS.

 2. Sjaakie -

  Stefan Elop, draait langzaam Nokia zijn nek om.. de aandeelhouders moeten hem gauw het bedrijf uitjoppen.

  De Lumia serie`s zijn prachtig telefoons, en de kleurtjes is een goed idee. Windows Phone ziet er gelikt uit, werkt stabiel, maar loop te ver te ver achter, en een excuus dat het er nog maar een halfjaar is is flauwekul. Het is er al een jaar langer, en ze hadden er gewoon veel meer kunnen in stoppen.

  klein voorbeeldje. In android kan je de volumes voor bijna alles onafhankelijk in stellen. In WP7 is het alles harder of zachter, tril aan/uit. Ook dat iritante oplaadgeluidje kan je niet uitzetten.

  Een andere gemiste kans is dat het te gesloten is, bluetooth ondersteund alleen audio, geen filemanager, en ga zo maar door.

  En de grootste flop in mijn ogen is Zune. Veelste grafisch, traag, ongebruiksvriendelijk, en geen mogelijkheid voor Outlook!!

  Elop eruit en een paar toestellen met Android lanceren.. zullen ze zo stoppen met WP7 te maken!! Vind Symbian anna nog beter werken!!

 3. Jenn -

  Cijfers zijn natuurlijk kwantitatieve gegevens, momentopnamens, en terugkijkend naar een periode. De release van de lumia 900 in USA gaat Nokia iig natuurlijk ook een boost geven.. (bestseller bij Amazon sinds release).

  Windows Phone werkt inderdaad soepeltjes allemaal, zelfs met die gedateerde hardware (single cores), loopt alles vlekkeloos. Maar tegenwoordig wordt er ook wel wat meer gedaan met een phone. Een game als GTA3 spelen op windows phone? don't think so.. real racing…dat soort games hebben gewoon meer power nodig. Dit is een voorbeeld op gebied van games, maar er zijn ook andere apps en dingen die gewoon meer performance nodig hebben (op z'n minst een variant als snapdragon s4 bv).

  Daarnaast als een gemiddeld verkoper in een telecomretailer een klant ,en de klant vraagt, welk toestel is sneller? de lumia 800(of 900), of de htc one x, of straks de s3, of straks de nieuwe lg met quadcore. Dan is het gewoon ''ja, die hebben quadcore en de nokia single core, dus die zijn sneller''. Ondanks dat het OS van windows wel heel soepeltjes loopt..zal dat niet genoeg zijn.

  WP8 laat nog even op zich wachten..in die tussentijd zal het nog moeilijk zijn. Daarnaast zou het ook veel kunnen schelen als andere fabrikanten ook windows phone toestellen aanbieden ( ook in de high end sector ), zodat er meer bekendheid over komt. Samsung en HTC spelen hierbij een belangrijke rol.. in principe is het voor Nokia alleen maar gunstiger..omdat zij toch een beetje het imago hebben van beste windows phones..

  1. robert -

   Helemaal mee eens.
   Dat het OS soepel loopt op een single core is gewoonweg niet meer genoeg.
   Ook de nieuwe processoren zijn zuiniger. Kunnen
   1080p opnemen/afspelen/draadloos HD doorgeven/Hd resolutie weergeven etc etc.

   WP8 laat zich hiermee naar mijn mening te lang op zich wachten. Tegen die tijd heb je al de S3 en iPhone5. Het is wel duidelijk wat de massa zal kiezen.

 4. bartvuijk -

  Ik hoop van ganser harte, zowel voor de smartphonemarkt als geheel als voor Nokia en Microsoft, dat Nokia op de markt blijft met de Windows Phones. Het zou een verarming zijn voor het mobiele landschap als deze producent zou verdwijnen door magere verkoopresultaten. Ik ben daar wel een beetje bang voor moet ik zeggen. Ik had nu al meer verwacht van de Lumia-verkoopcijfers.

 5. jaaps -

  Ook eens. we kunnen over een jaar of 2 pas zeggen of het een succes/flop is geworden. Ik bedoel windows phone zit gewoon goed in elkaar. Volgens mij zijn er genoeg belanghebbende bij het succes van Nokia. Dus nokia kan ook nog wel wat tegenslagen weerstaan.

 6. RENE -

  Zie meer mensen lopen met een lumia dan met een note, maar dat kan ook aan mij liggen. Eerste telefoon van nokia met een 'nieuw' os en ze verkopen er 2 miljoen van, terwijl in de USA deze phone nog moest uit komen. Niet goed en niet slecht lijkt mij zo.

  1. Danijel -

   Eens! In Q1 was hij alleen nog in een paar landen in Europa te koop. China en Amerika is allemaal Q2/Q3; oftewel, deze cijfers zeggen nog niet zo veel over de Lumia sales.

 7. gee2012 -

  Had nokia maar voor het android platform gekozen dan was het beter afgelopen voor hen. Maemo was ook een heel goed platform maar dat hebben ze afgedankt. In mijn ogen heeft nokia bijna alles fout gedaan wat ze fout hadden kunnen doen, JAMMER Heb vele nokia`s gehad :S

 8. crim -

  Ik had wel verwacht dat er wat meer Lumia's verkocht waren. 2 miljoen is echt te weinig voor het topmodel van Nokia.

  Heb zelf ook een Lumia trouwens dus aan mij ligt het niet 😛

  1. joefranco -

   wat ze moeten doen is de Lumia alleen in Noord amerika uitbrengen en meego voor de rest van de wereld dan zou het een stuk beter uitzien

 9. robert -

  2 mln is echt peanuts.
  Van de Galaxy Note zijn er al 5 mln verkocht (in 4 maanden). En dat is al een uitzonderlijk toestel.

  Volgens Elop bemoedigend? eerder verontrustend.

Playerunknown’s BattleGrounds, ook wel bekend als PUBG iOS Android Nederland

Zo installeer je gratis Playerunknown’s BattleGrounds in Nederland op je smartphone lees verder

Whatsapp chat

Zo zie je hoeveel berichten je in WhatsApp hebt verstuurd en ontvangen lees verder

Emoji apps iPhone

Opmerkelijk: Apple verbiedt opeens gebruik emoji in apps 🔥⚠️ lees verder

Modern Combat 5

De vijf beste iPhone shooters met 3D Touch lees verder

Telegram vs. Whatsapp

Vijf redenen waarom Telegram beter is dan Whatsapp lees verder

11 Telegram features die je nog niet kende lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters