Nokia verkoopt haar Qt activiteiten aan Digia – Update

Nokia heeft overeenstemming bereikt met het bedrijf Digia om de commerciële activiteiten van het Qt framework over te nemen. Nokia zal Qt wel blijven ondersteunen voor Symbian en MeeGo en hoopt door de overname dat developers betere ondersteuning zullen krijgen.

Drie jaar geleden kocht Nokia het cross-platform Qt over van het bedrijf Trolltech, om zo haar multiplatform strategie beter te kunnen ondersteunen. Ontwikkelaars hoefden daardoor enkel nog in Qt een applicatie te maken waarna het framework de applicatie geschikt maakte voor zowel Symbian als MeeGo en Android. Het idee hierachter was dat het leven van ontwikkelaars een stuk gemakkelijker gemaakt kon worden aangezien ze niet voor elk OS aparte code hoefde te hanteren.

Jammer genoeg bereikte Qt pas met de lancering van Symbian^3 haar volledige potentieel en nog waren er problemen die het leven van ontwikkelaars zuur maakten. De Ovi Store kon namelijk de eerste paar maanden geen Symbian^3-applicaties verkopen die gemaakt waren met het framework, dit tot groot ongenoegen van ontwikkelaars.

Sinds Nokia bekend heeft gemaakt dat het van top tot teen gaat overstappen op Windows Phone 7, heeft Qt nog weinig potentieel binnen het bedrijf. Om deze reden heeft Nokia dan ook besloten om het framework te verkopen aan een bedrijf genaamd Digia. Nokia hoopt dat Digia het framework verder gaat ontwikkelen en zo ontwikkelaars betere ondersteuning en nieuwe functionaliteiten kan bieden. Nokia zal Qt voorlopig blijven ondersteunen en promoten aan haar developers.

Onduidelijk is nog hoe veel geld er met de transactie gemoeid is, beide bedrijven hebben geen cijfers los gelaten over de overname. Nokia benadrukt dat het Qt zal blijven ondersteunen en dat ontwikkelaars het komend jaar nog steeds bij de producent terecht kunnen voor vragen en opmerkingen omtrent het framework en het schrijven van applicaties.

Update op 7/3/2011 om 13:40 uur:

Nokia heeft op haar eigen blog aangegeven dat het niet Qt in zijn totaliteit verkoopt, maar alleen het commerciële gedeelte. Volgens Nokia blijft de kern van Qt eigendom van de producent terwijl het commerciële gedeelte zoals licenties wel verkocht is.

Google Arts and culture selfie

Google vertelt je op welk schilderij je lijkt: hangt jouw selfie in het Rijksmuseum? lees verder

PUBG

Blijf als laatste overeind in PUBG Mobile met deze vijf tips lees verder

Huawei P20 Pro notch

Zo kom je van de notch af op je Android toestel lees verder

Playerunknown’s BattleGrounds, ook wel bekend als PUBG iOS Android Nederland

Zo installeer je gratis Playerunknown’s BattleGrounds in Nederland op je smartphone lees verder

Whatsapp chat

Zo zie je hoeveel berichten je in WhatsApp hebt verstuurd en ontvangen lees verder

Emoji apps iPhone

Opmerkelijk: Apple verbiedt opeens gebruik emoji in apps 🔥⚠️ lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters