Nokia verkoopt haar Qt activiteiten aan Digia – Update

Nokia heeft overeenstemming bereikt met het bedrijf Digia om de commerciële activiteiten van het Qt framework over te nemen. Nokia zal Qt wel blijven ondersteunen voor Symbian en MeeGo en hoopt door de overname dat developers betere ondersteuning zullen krijgen.

Drie jaar geleden kocht Nokia het cross-platform Qt over van het bedrijf Trolltech, om zo haar multiplatform strategie beter te kunnen ondersteunen. Ontwikkelaars hoefden daardoor enkel nog in Qt een applicatie te maken waarna het framework de applicatie geschikt maakte voor zowel Symbian als MeeGo en Android. Het idee hierachter was dat het leven van ontwikkelaars een stuk gemakkelijker gemaakt kon worden aangezien ze niet voor elk OS aparte code hoefde te hanteren.

Jammer genoeg bereikte Qt pas met de lancering van Symbian^3 haar volledige potentieel en nog waren er problemen die het leven van ontwikkelaars zuur maakten. De Ovi Store kon namelijk de eerste paar maanden geen Symbian^3-applicaties verkopen die gemaakt waren met het framework, dit tot groot ongenoegen van ontwikkelaars.

Sinds Nokia bekend heeft gemaakt dat het van top tot teen gaat overstappen op Windows Phone 7, heeft Qt nog weinig potentieel binnen het bedrijf. Om deze reden heeft Nokia dan ook besloten om het framework te verkopen aan een bedrijf genaamd Digia. Nokia hoopt dat Digia het framework verder gaat ontwikkelen en zo ontwikkelaars betere ondersteuning en nieuwe functionaliteiten kan bieden. Nokia zal Qt voorlopig blijven ondersteunen en promoten aan haar developers.

Onduidelijk is nog hoe veel geld er met de transactie gemoeid is, beide bedrijven hebben geen cijfers los gelaten over de overname. Nokia benadrukt dat het Qt zal blijven ondersteunen en dat ontwikkelaars het komend jaar nog steeds bij de producent terecht kunnen voor vragen en opmerkingen omtrent het framework en het schrijven van applicaties.

Update op 7/3/2011 om 13:40 uur:

Nokia heeft op haar eigen blog aangegeven dat het niet Qt in zijn totaliteit verkoopt, maar alleen het commerciële gedeelte. Volgens Nokia blijft de kern van Qt eigendom van de producent terwijl het commerciële gedeelte zoals licenties wel verkocht is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?
Facebook WhatsApp

WhatsApp krijgt optie voor ‘stille’ groepsgesprekken lees verder

WhatsApp

Eindelijk: WhatsApp werkt aan nieuwe versie speciaal voor de iPad lees verder

Verrassing: contacten kunnen alsnog jouw verwijderde WhatsApp-berichten lezen lees verder

productief

Vijf manieren om lekker productief op je smartphone te zijn lees verder

vrouw met smartphone

Guide: zo verwijder je verzonden berichten op Whatsapp lees verder

Youtube op achtergrond

Youtube op achtergrond luisteren op iOS en Android: zo werkt het lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters