Nokia verkoopt haar Qt activiteiten aan Digia – Update

Nokia heeft overeenstemming bereikt met het bedrijf Digia om de commerciële activiteiten van het Qt framework over te nemen. Nokia zal Qt wel blijven ondersteunen voor Symbian en MeeGo en hoopt door de overname dat developers betere ondersteuning zullen krijgen.

Drie jaar geleden kocht Nokia het cross-platform Qt over van het bedrijf Trolltech, om zo haar multiplatform strategie beter te kunnen ondersteunen. Ontwikkelaars hoefden daardoor enkel nog in Qt een applicatie te maken waarna het framework de applicatie geschikt maakte voor zowel Symbian als MeeGo en Android. Het idee hierachter was dat het leven van ontwikkelaars een stuk gemakkelijker gemaakt kon worden aangezien ze niet voor elk OS aparte code hoefde te hanteren.

Jammer genoeg bereikte Qt pas met de lancering van Symbian^3 haar volledige potentieel en nog waren er problemen die het leven van ontwikkelaars zuur maakten. De Ovi Store kon namelijk de eerste paar maanden geen Symbian^3-applicaties verkopen die gemaakt waren met het framework, dit tot groot ongenoegen van ontwikkelaars.

Sinds Nokia bekend heeft gemaakt dat het van top tot teen gaat overstappen op Windows Phone 7, heeft Qt nog weinig potentieel binnen het bedrijf. Om deze reden heeft Nokia dan ook besloten om het framework te verkopen aan een bedrijf genaamd Digia. Nokia hoopt dat Digia het framework verder gaat ontwikkelen en zo ontwikkelaars betere ondersteuning en nieuwe functionaliteiten kan bieden. Nokia zal Qt voorlopig blijven ondersteunen en promoten aan haar developers.

Onduidelijk is nog hoe veel geld er met de transactie gemoeid is, beide bedrijven hebben geen cijfers los gelaten over de overname. Nokia benadrukt dat het Qt zal blijven ondersteunen en dat ontwikkelaars het komend jaar nog steeds bij de producent terecht kunnen voor vragen en opmerkingen omtrent het framework en het schrijven van applicaties.

Update op 7/3/2011 om 13:40 uur:

Nokia heeft op haar eigen blog aangegeven dat het niet Qt in zijn totaliteit verkoopt, maar alleen het commerciële gedeelte. Volgens Nokia blijft de kern van Qt eigendom van de producent terwijl het commerciële gedeelte zoals licenties wel verkocht is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?

Nieuwe functies Whatsapp gelekt: binnenkort update lees verder

Spire Studio

Dit apparaatje verandert je iPhone in een mobiele opnamestudio lees verder

Pokémon Go

Gratis tickets beperkt verkrijgbaar: Pokémon Go Safari Zone-evenement komt naar Nederland lees verder

Check dit: deze game is Pokémon Go, maar dan met The Walking Dead lees verder

Novel Effect

Deze app brengt verhalen tot leven met geluid lees verder

Meer dan honderd nieuwe Pokémon duiken op in Pokémon Go lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters