Nokia verkoopt in een jaar tijd de helft minder smartphones

Nokia heeft haar definitieve financiële cijfers bekend gemaakt over het eerste kwartaal van 2012. De fabrikant heeft vergeleken met een kwartaal eerder, een derde minder aan smartphones verkocht.

Sybmian VS Windows Phone verkopen

De cijfers van Nokia lijken niet erg bemoedigend te zijn. De fabrikant rapporteert een sterke terugloop in afzet van haar mobieltjes. In totaal is het aantal verkochte mobieltjes in drie maanden tijd met 38 procent teruggelopen, aldus de fabrikant. De omzet van Nokia daalde in het afgelopen kwartaal naar 7.4 miljard euro en het verlies steeg hierdoor eveneens naar 1.34 miljard euro, waarbij het netto verlies uitkwam op 590 miljoen euro.

In totaal wist Nokia voor 1.7 miljard aan smartphones te verkopen in het afgelopen kwartaal; daar waar het een kwartaal eerder nog voor 2.7 miljard euro aan smartphones te verkopen. Nokia verkocht slechts 11,9 miljoen smartphones en dat had vooral te maken met de sterkte daling van de afzet bij Symbian-telefoons. Volgens Nokia kon de stijging van de afzet bij de Lumia-reeks niet voorkomen dat de daling van de Symbian-reeks een dermate groot negatief resultaat zou hebben voor het bedrijf. In totaal wist Nokia 70,8 miljoen normale telefoons te verkopen in het eerste kwartaal van 2012. Dit is eveneens een kwart minder dan een kwartaal eerder.

De cijfers zijn bijzonder negatief voor Nokia. De fabrikant heeft tot nog toe het tij niet kunnen keren, ondanks dat de nieuwe Lumia-reeks positief ontvangen is. Nokia laat weten dat het iets meer dan 2 miljoen Lumia-smartphones heeft verkocht maar dat de verkoop in Engeland stagneert. De CEO van Nokia is wel optimistisch over de eerste verkoopcijfers in Amerika en China. Nokia zal in Q2 een stuk beter moeten presteren omdat daarin de verkopen van de VS en China in mee genomen worden. Mocht de fabrikant dan eveneens een negatief resultaat laten zien dan zullen investeerders geneigd zijn om het aandeel Nokia van de hand te doen, aldus analisten.

Nokia laat ook weten dat het Coling Giles, hoofd verkoop bij de fabrikant, gevraagd heeft te vertrekken. Ondanks dat melding gemaakt wordt van een vrijwillig vertrekt zal Nokia zijn taak overhevelen naar Niklas Savander, executive vice president of markets. Giles was nog maar een jaar lid van het managementteam van Nokia.

Nokia device sales 
Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters