Nokia verkoopt in een jaar tijd de helft minder smartphones

Nokia heeft haar definitieve financiële cijfers bekend gemaakt over het eerste kwartaal van 2012. De fabrikant heeft vergeleken met een kwartaal eerder, een derde minder aan smartphones verkocht.

Sybmian VS Windows Phone verkopen

De cijfers van Nokia lijken niet erg bemoedigend te zijn. De fabrikant rapporteert een sterke terugloop in afzet van haar mobieltjes. In totaal is het aantal verkochte mobieltjes in drie maanden tijd met 38 procent teruggelopen, aldus de fabrikant. De omzet van Nokia daalde in het afgelopen kwartaal naar 7.4 miljard euro en het verlies steeg hierdoor eveneens naar 1.34 miljard euro, waarbij het netto verlies uitkwam op 590 miljoen euro.

In totaal wist Nokia voor 1.7 miljard aan smartphones te verkopen in het afgelopen kwartaal; daar waar het een kwartaal eerder nog voor 2.7 miljard euro aan smartphones te verkopen. Nokia verkocht slechts 11,9 miljoen smartphones en dat had vooral te maken met de sterkte daling van de afzet bij Symbian-telefoons. Volgens Nokia kon de stijging van de afzet bij de Lumia-reeks niet voorkomen dat de daling van de Symbian-reeks een dermate groot negatief resultaat zou hebben voor het bedrijf. In totaal wist Nokia 70,8 miljoen normale telefoons te verkopen in het eerste kwartaal van 2012. Dit is eveneens een kwart minder dan een kwartaal eerder.

De cijfers zijn bijzonder negatief voor Nokia. De fabrikant heeft tot nog toe het tij niet kunnen keren, ondanks dat de nieuwe Lumia-reeks positief ontvangen is. Nokia laat weten dat het iets meer dan 2 miljoen Lumia-smartphones heeft verkocht maar dat de verkoop in Engeland stagneert. De CEO van Nokia is wel optimistisch over de eerste verkoopcijfers in Amerika en China. Nokia zal in Q2 een stuk beter moeten presteren omdat daarin de verkopen van de VS en China in mee genomen worden. Mocht de fabrikant dan eveneens een negatief resultaat laten zien dan zullen investeerders geneigd zijn om het aandeel Nokia van de hand te doen, aldus analisten.

Nokia laat ook weten dat het Coling Giles, hoofd verkoop bij de fabrikant, gevraagd heeft te vertrekken. Ondanks dat melding gemaakt wordt van een vrijwillig vertrekt zal Nokia zijn taak overhevelen naar Niklas Savander, executive vice president of markets. Giles was nog maar een jaar lid van het managementteam van Nokia.

Nokia device sales 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. smoking -

  helaas de end of nokia zoals ik eerder melde.

  microsoft koopt nokia op. dus nokia bestaat helaas binnenkort niet meer. microsoft wilt nokia zijn patenten.:( jammer dat nokia geen andriod maakt want dan wou ik er wel 1.

 2. emporio -

  @ joop

  Stephen Elop is geen grote fan van MeeGo en daarom is het ook zo angstvallig stil bij Nokia wat betreft de verkoop van de N9. Er zijn al berichtgevingen geweest dat de N9 net zo goed verkoopt of zelfs beter dan de Lumia 800. Dat is al een hele grote klap in het gezicht van Elop.

  Naar mijn mening heeft Nokia gewoon een fout gemaakt door te kiezen voor Windows in plaats van MeeGo. Het Windows OS bevalt me niet zo. Microsoft bepaalt een hoop wat je wel en niet kan doen en dat trekt me totaal niet. Ik heb beide OS'en uitgeprobeerd en MeeGo is beter qua multitasking, gebruiksvriendelijkheid en het 'swipe' principe is geweldig. Daarnaast is het een open OS en daarmee bepaal jij, als gebruiker, wat je wel en niet kan doen.

  Nokia had zich met MeeGo kunnen onderscheiden en als je dat systeem gebruikt weet je het ook meteen: dit is echt iets anders dan IOS en Android. Maar jah, Nokia heeft toegegeven aan het grote geld van Microsoft. Vervolgens zette Microsoft hun marionette Elop bij Nokia en we zien nu de resultaten.

 3. Sjaakie -

  “Volgens Nokia kon de stijging van de afzet bij de Lumia reeks niet voorkomen dat de daling van de Symbian reeks een dermate groot negatied resultaat zou hebben voor het bedrijf“

  Haha.. als Nokia dit letterlijk heeft gezegd dan houden ze zichzelf wel erg voor de gek. Hoe zo stijgende lijn in de lumia serie?? tis een grote flop de vekoop!!

  “De CEO van Nokia is wel optimistisch over de eerste verkoopcijfers in amerika en China.“

  Dit waren ze hier in novermber en december ook even.!!
  Sowieso zal er een redelijke afzet zijn in die twee landen, hier hoef je geen geleerde voor te zijn. En MS zal ook wel zijn beste beentje voor zetten in zijn eigen land.. maar zie het er toch niet van komen dat het een succes word, wat voor update er ook komt.

   1. Dominick -

    Ja, omdat de blauwe streep eronder naar beneden gaat. De dikte wordt wel groter. Dat het geen succes is, wil niet perse zeggen dat er geen stijgende lijn in zit 😉

 4. Jeroen -

  Ik hoop toch voor Nokia dat de Lumia toestellen gaan bijdragen aan een goed resultaat, ik heb namelijk vandaag nog op internet gelezen dat in Amerika de Lumia 900 zeer goed loopt.

 5. joop -

  Jammer dat er niks over de verkopen van de Meego/N9 bekend zijn gemaakt. Hoorde geruchten dat die op 5 miljoen zouden liggen, hoger dus als de Lumnia reeks.

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Smartphone batterij langer bruikbaar door verlagen processor snelheid

Deze smartphonemakers maken je toestel niet langzamer via updates lees verder

Samsung logo

Zeven dingen die je nog niet wist over Samsung lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters