Nokia verkoopt minder Lumia-telefoons

Fabrikant Nokia heeft haar kwartaalcijfers over het derde kwartaal bekend gemaakt. Daaruit blijkt dat de fabrikant minder Lumia-telefoons heeft verkocht en minder Symbian-smartphones.

<p class=”text clearfix”>

Nokia Lumia 920

Uit de kwartaalcijfers van Nokia blijkt dat de fabrikant nog steeds meer Symbian-smartphones verkoopt dan Windows Phone-telefoons. In totaal wist Nokia 3.4 miljoen Symbian-telefoons te verkopen en 2.9 miljoen Lumia-smartphones. Een kwartaal eerder verkocht Nokia nog 4 miljoen Lumia’s wereldwijd. Volgens de fabrikant is dit het directe gevolg van een late introductie van Windows Phone 8 en het feit dat deze introductie een schaduw wierp over Window Phone 7.5. Ook heeft Nokia steeds meer moeite om de concurrentie bij te benen.

De fabrikant rapporteert een verlies van 576 miljoen euro bij een omzet van 7.1 miljard euro. Een kwartaal eerder wist Nokia nog 576 miljoen dollar aan verlies te noteren. De gemiddelde verkoopprijs per toestel daalde eveneens van 186 euro naar 160 euro. Hier zijn vooral de Lumia-smartphones debet aan aangezien deze fors moeten concurreren met Android en iOS. Zowel in China, als in Amerika en Europa deed Nokia het slechter. Vooral China is opmerkelijk aangezien dat voor Nokia een groeimarkt is.

Nokia is voorzichtig optimistisch over het komend kwartaal omdat dan haar nieuwe range Lumia’s de markt zal gaan bereiken. Desondanks wordt niet verwacht dat Nokia al winst zal gaan maken. De decembermaand wordt gezien als een opstartfase voor de nieuwe Lumia-lijn, aldus de CEO van Nokia.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. Timboektoe -

  Ik vind dat MS een groot aandeel heeft.
  WP7 en WP7.5 bleken achteraf niets anders dan om apps te kunnen genereren.
  Ook lopen ze weer achter op het hardware vlak.
  Nu pas ondersteuning voor dual core en hogere res schermen. Ongelooflijk.
  Ook de surface RT heeft geen full HD terwijl de concurrentie het al een tijd heeft.

  1. Danijel -

   Eens, ik zeg het al tijden maar ik vind serieus dat MS loopt te falen in hun hele beleid. Nokia als een baksteen laten vallen van WP7.5 naar WP8, eigen hardware ontwikkelen, vertragingen met WP8 en niet prijsgeven wat WP8 überhaupt nog kan.

   Dat gezegd te hebben; het was wel Nokia die zelf koos voor WP8. Ik had voor Android gekozen omdat je je daar veel meer op kunt onderscheiden. Eigen Android skin, Nokia Drive offline navigatie tov Google Maps, etc etc.

   1. Timboektoe -

    Ik was tijdens de presentatie in 2010 positief over WP.
    Maar gezien de trage ontwikkelingen (WP gaat met WP8 pas ECHT van start)
    verkeerde houding van MS (duur terwijl ze een marginaal marktaandeel hebben) ben ik terughoudend geworden.
    Ook met W8 slaan ze de plank soms mis. De klassieke menu is verborgen terwijl de metro interface niet altijd handig is. Waarom kan je niet kiezen welke met welke interface je wilt opstarten?

    Nokia kan altijd nog smartphones met Android maken. Zal wel een klap zijn voor MS. Maar of ze zich met offline navigeren zullen onderscheiden is een 2e omdat het natuurlijk illegaal te downloaden zal zijn.

   2. Predrag Matanovic -

    Nokia had een onderscheidend OS in huis: MeeGo. De Nokia N9 met MeeGo/Maemo was echt iets anders. Nokia heeft echt een blunder gemaakt om dat toestel maar in een beperkt aantal markten uit te brengen. Blinde kip Elop vond waarschijnlijk dat de N9 een bedreiging zou vormen. Dat had hij goed gezien, want dat toestel verkocht ook goed. De N9 werd in een geselecteerd aantal markten uitgebracht en men deed het maar met tegenzin. Wat moet het pijnlijk zijn voor Elop dat Nokia nog altijd meer Symbian-smartphones verkoopt dan WP-toestellen. Symbian was verouderd en Symbian was dit en dat. Elopje begint al flink te zweten;-)

 2. Predrag Matanovic -

  Het gaat echt goed met Nokia. Elop heeft goed werk afgeleverd. 576 miljoen euro verlies draaien en alsnog mag Elopje aanblijven. Zo wil ik ook wel mijn geld verdienen. Schrijnende resultaten laten zien en gewoon aanblijven en je zakken vullen.

  1. Willem de groot -

   Als de W8 tablet een succes worden dan zit er een kans in voor nokia dat de champagne kurken gaan knallen.. maar heb er een zwaar hoofd in.

  2. Predrag Matanovic -

   Ja, Elop dacht dat WP het helemaal ging doen voor Nokia. Afgelopen jaar is gebleken wat voor verstandige beslissing dat is geweest om voor WP te gaan. Symbian is verouderd en Symbian is dit en dat, maar dat OS verkoopt nog altijd meer telefoons dan WP. Elop is een drama voor Nokia.

   1. Xaobotnik -

    De koers waar Nokia op lag, kun je niet zomaar omdraaien. Symbian was gewoon te lastig om nog te moderniseren. Daar zijn ze te laat mee begonnen. Met het oog op goede development-tools moest het waarschijnlijk helemaal opnieuw geschreven worden.

    Verder waren ze al bezig met Meego, maar durfden ze dat niet in hun eentje te gaan voeren. Anderen waren wel geïnteresseerd om mee te doen maar waren niet blij met de dominante rol van Nokia daarin.

    En zo kwam Elop dus bij zijn oude collega's van MS. Verder draait Nokia minder verlies dan voorheen. Dat de huidige Lumia's geen W8 krijgen, helpt ook niet.

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Smartphone batterij langer bruikbaar door verlagen processor snelheid

Deze smartphonemakers maken je toestel niet langzamer via updates lees verder

Samsung logo

Zeven dingen die je nog niet wist over Samsung lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters