Nokia verliest in het low-end terrein aan goedkope Aziatische fabrikanten

Nokia verliest in landen als India, China en Zuid-Afrika hevig terrein aan goedkope concurrenten als ZTE en Micromax. De goedkoopste Nokia-telefoons hebben het op die markten steeds moeilijker, terwijl in Europa en Amerika de smartphones van het Finse bedrijf het ook niet al te best doen.

Nokia China

Reuters meldt dat de nieuwe goedkope telefoons van ZTE en het Indiase Micromax het zeer goed doen en de toppositie van Nokia in de low-end markt in de opkomende landen wordt dan ook bedreigd. Hierbij speelt mee dat de Aziatische fabrikanten in toenemende mate hun toestellen uitrusten met de gratis Android software.

In februari kondigde Nokia aan Symbian als besturingssysteem te gaan vervangen door Windows Phone 7. Totdat ergens eind dit jaar de eerste WP7 Nokiatelefoon het licht ziet, zet Nokia-CEO Stephen Elop al zijn kaarten voor overleving op de markt voor goedkope telefoons. Want smartphones met Symbian zijn niet meer zo populair; klanten zijn wellicht bang dat Nokia na enige tijd stopt met het ondersteunen van hun telefoon.

”Drie jaar geleden leek de positie van Nokia in de opkomende landen onaantastbaar, maar goedkope onderdelen en schaalvoordelen hebben Aziatische fabrikanten geholpen om met hun prijzen agressief marktaandeel te veroveren”, meldt een analist aan Reuters.

In de markt voor mobiele telefoons die minder dan veertig euro kosten, heeft Nokia het nu dus ook moeilijk. Hoewel er nog altijd 1,7 miljard mensen met een Nokia op zak rondlopen, daalt dat aantal tamelijk snel, net als de aandelenkoersen van het geplaagde bedrijf.

ZTE verwacht dit jaar meer dan tachtig miljoen telefoons te verkopen. Vooral in China en Europa. Vorig jaar verkocht ZTE nog zestig miljoen telefoons.

Huawei, een andere Chinese concurrent van Nokia, deelde mee dit jaar zestig miljoen telefoons te willen verkopen. Ook voornamelijk in het goedkoopste segment.

Daarnaast zijn er nog de talloze ‘naamloze’ Chinese concurrenten. Die 45 procent van de markt in China bedienen. Hun telefoons vermelden merknamen als ‘Mediatek’ of ‘Spreadtrum Communications’. Deze ‘naamloze’ telefoonmakers verkopen hun mobieltjes nu ook in Latijns-Amerika, Afrika, India en Rusland en samen verkopen ze meer telefoons dan Nokia.

Nokia doet net nog altijd niet slecht; in het eerste kwartaal van dit jaar verkocht het Finse bedrijf 84,3 miljoen goedkope telefoons. Maar dat is wel twee procent minder dan een jaar geleden.

Bron: Reuters

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters