Nokia weerspreekt dat Microsoft het heeft opgekocht voor 19 miljard dollar

De vrije val van Nokia-aandelen op beurzen wereldwijd hikte even, toen blogger Eldar Murtazin bekendmaakte dat Nokia door Microsoft was opgekocht voor 19 miljard dollar. Ineens ging de koers van het aandeel weer wat omhoog. Dat was van tijdelijke duur; Nokia heeft dat gerucht glashard ontkend.

Nokia Windows Phone 7

Nokia noemde het gerucht over de overname ”honderd procent ongegrond.” Microsoft weigerde commentaar te geven op het gerucht, het aandeel van de Amerikaanse softwaregigant daalde iets.

Het gerucht heeft het Nokia-aandeel wel geholpen om een beetje uit het dal te klimmen. Nadat het dinsdag al achttien procent inleverde, ging er woensdag weer dik tien procent van af. Totdat het gerucht daar een einde aan maakte, en toen steeg het weer tot 0,8 procent onder het slot van dinsdag op 4,71 euro. Er werden grote aantallen Nokia-aandelen verhandeld.

Veel analisten zijn pessimistisch over de kansen van Nokia op de mobiele telefoonmarkt. Er worden weliswaar weer wat Symbian-smartphones op de markt gebracht, zoals de E6 en de X7, maar een rondgang van Reuters langs telco’s in Europa leert dat weinig telco’s bereid zijn die toestellen te subsidiëren. Ze verwachten weinig vraag.

En dat komt volgens de analisten omdat Nokia al in februari heeft aangekondigd dat Symbian wordt ingeruild voor Windows Phone 7 van Microsoft. Het eerste Nokia-toestel met dat OS erop valt echter pas eind dit jaar te verwachten. Nokia zit nu dus in een moeilijke overgangsperiode. Sommige analisten verwachten dat Nokia deze klap niet meer te boven komt.

Maar anderen zien het minder donker in, en verwijzen naar eerdere bewegingen op de mobiele telefoonmarkt; die is zeer volatiel en er kan elk moment van alles gebeuren. Maar Nokia heeft het moeilijk, dat valt niet te ontkennen. Met Symbian daalde de omzet al stevig, tijdens deze overgangsperiode zien concurrenten als ZTE hun kans schoon om bij Europese telco’s met goedkope smartphones op Android te gaan leuren en ook in Azië heeft Nokia het moeilijk met deze Chinese concurrentie.

In het low-end segment doet Nokia het echter nog altijd goed, maar niet op de veelbelovende smartphonemarkt, die veel meer oplevert.

Bron: Reuters

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters