‘Nokia wil Maps verkopen aan Apple, Amazon of Alibaba’

Nokia zoekt een nieuwe eigenaar voor zijn kaarten-app, Here. De Finse fabrikant hoopt hier 3 miljard euro voor te vangen en mikt zijn pijlen vooral op Apple, Amazon of Alibaba.

Nokia voegt 18 landen toe aan Here Drive screenshot-2

Dit melden bronnen tegenover Bloomberg. Deze bedrijven zouden een koop van Here inderdaad overwegen, maar er liggen meer kapers voor de kust. Zo zou Facebook ook overwegen de kaartendienst over te nemen, net als een consortium van Duitse autofabrikanten en verschillende investeringsmaatschappijen. Voor het einde van volgende week is de eerste biedingsronde afgelopen.

Nokia wil Here verkopen om zich beter te richten op zijn netwerkdivisie. Hiervan ondervindt het hevige concurrentie van Huawei. Eerder deze maand nam Nokia al Alcatel-Lucent over voor 15,6 miljard euro. Hiermee is Nokia de grootste leverancier van mobiele netwerken.

Nokia nam Here in 2008 voor 8,1 miljard dollar over, maar inmiddels is de dienst nog maar 2 miljard euro waard. De dienst kan interessant zijn voor Apple, dat met zijn eigen kaartendienst nog geen potten kan breken. Ook voor Alibaba is het interessant, om zo een breder aanbod van producten te creëren.

Sirius, de grootste leverancier van satelietradio’s, wil auto’s beter verbinden met het internet en lijkt Here als een handige toevoeging te zien voor zijn diensten. Datzelfde geldt voor fabrikanten als BMW, Volkswagen en Daimler.

Genoeg potentiële nieuwe eigenaars dus. Eind volgende week wordt misschien duidelijk welke bedrijven uiteindelijk een bod hebben gedaan op Here en welke biedingen Nokia serieus neemt. De vraagprijs is 3 miljard euro, terwijl de dienst dus een miljard euro minder waard is.

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters