Nokia wil vanaf volgend jaar weer smartphones op de markt brengen

Nokia wil weer smartphones ontwikkelen. Deze moeten vanaf 2016 door andere fabrikanten op de markt worden gebracht. “We gaan zoeken naar partners die bij ons passen”, aldus Nokia.

Nokia N1 hands-on

Nokia verkocht vorig jaar voor 7,2 miljard dollar zijn smartphone-afdeling aan Microsoft. Niet veel later kwam de Finse fabrikant al met een Android-tablet, de Nokia N1. Deze werd geproduceerd en op de markt gebracht door Foxconn, dat een licentie voor de tablet had om de tablet ook als een Nokia op de markt te brengen.

Het lijkt erop dat deze Nokia N1 een prototype is voor toekomstige smartphones van Nokia. De fabrikant kan zijn smartphones alleen niet volgens de gebruikelijke manier op de markt brengen, namelijk dat je zelf een smartphone ontwikkeld en op de markt brengt.

Voorwaarden in de overeenkomst met Microsoft over de verkoop van vorig jaar staan dat namelijk in de weg. Nokia mag in 2016 nog niet zelf een smartphone op de markt brengen. Wel mag het zelf smartphones ontwikkelen en die door een andere fabrikant op de markt laten brengen. En die fabrikant mag ook gebruikmaken van de naam Nokia, via een licentieovereenkomst.

En dus is het mogelijk dat er volgend jaar weer Nokia-smartphones te koop zullen zijn. Rajeev Suri, de bestuursvoorzitter van de fabrikant, heeft daar wel oren naar. “We gaan zoeken naar partners die bij ons passen”, vertelt hij in een interview met het Duitse Manager Magazin, schrijft Reuters. “Microsoft ontwikkelt smartphones. Wij zouden ze simpelweg ontwerpen en vervolgens onze merknaam ter beschikking stellen voor licenties.”

Nokia roert zich de laatste tijd steeds meer. Zo nam het bedrijf eerder dit jaar Alcatel-Lucent over, een concurrent dat ook mobiele netwerken ontwikkelt. Daarnaast wil het bedrijf Here Maps verkopen. Een aantal Duitse autofabrikanten, maar ook Chinese bedrijven zouden geïnteresseerd zijn in het overnemen van de kaartendienst. “Iedereen die de dienst op de lange termijn kan verbeteren zou een goede overnamekandidaat zijn”, aldus Suri.

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters