Nokia zet vol in op grafeen

Nokia heeft laten weten zich aangesloten te hebben bij een onderzoeksprogramma naar grafeen. Deze nieuwe halfgeleider moet silicium gaan vervangen en voor heel wat technologische vooruitgang zorgen.

Grafeen

De EU heeft in 2009 besloten een aantal zogenaamde ‘Future and Emerging Technology Flagship projects’, belangrijke onderzoeksprojecten naar hoopvolle nieuwe technologieën, te starten. Één van die technologieën, met potentieel gigantisch veel mogelijkheden, is grafeen. Dit nieuw ontdekte halfgeleidermateriaal moet de hele elektronicawereld op z’n kop zetten en leverde onderzoekers ernaar al een Nobelprijs voor de natuurkunde op.

Op 4 mei 2011 is zo’n FET Flagship project naar grafeen begonnen en een van de deelnemers daaraan is Nokia. Naast Nokia nemen ook vier Nobelprijswinnaars, Dr. Andrea Gelm, Dr. Konstantin Novoselov, Dr. K. von Klitzing en Dr. A. Fert, een aantal universiteiten en een aantal wetenschappelijke instellingen deel aan het onderzoek.

Grafeen is zo’n 200 keer sterker dan staal en is daarnaast het lichtste materiaal ooit. Ook is het extreem flexibel en is het de beste halfgeleider die tot nu toe ontdekt is. En daarmee heeft het talloze toepassingen. Niet alleen als flexibele vervanger van silicium, maar ook wellicht in de behuizing of het frame van een smartphone of ander apparaat. Zo kunnen bijvoorbeeld de lang verwachte flexibele telefoons, in combinatie met de flexibele schermen die volgend jaar van de productieband zullen rollen, binnen niet al te lange tijd werkelijkheid worden.

Bron: Nokia Conversations

Xiaomi Mi A1 vs Huawei P Smart uitgelicht

Huawei schiet omhoog in Europa, Apple en Samsung incasseren klappen lees verder

Tim Cook iPhone X

Tegenvallende verkopen iPhone X betekenen grote klap voor Samsung lees verder

Apple’s Siri is half zo slim als een zesjarig kind lees verder

Samsung

Wordt dit de killer-functie van de Samsung Galaxy S9? lees verder

iPhone X Face ID

Smartphonefabrikanten zijn haastig bezig met eigen versie Apple’s Face ID lees verder

Samsung Galaxy Note 8 review design

Sorry Apple: we hebben zeer goed nieuws over de Samsung Galaxy Note 9 lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters