Nokia zet vol in op grafeen

Nokia heeft laten weten zich aangesloten te hebben bij een onderzoeksprogramma naar grafeen. Deze nieuwe halfgeleider moet silicium gaan vervangen en voor heel wat technologische vooruitgang zorgen.

Grafeen

De EU heeft in 2009 besloten een aantal zogenaamde ‘Future and Emerging Technology Flagship projects’, belangrijke onderzoeksprojecten naar hoopvolle nieuwe technologieën, te starten. Één van die technologieën, met potentieel gigantisch veel mogelijkheden, is grafeen. Dit nieuw ontdekte halfgeleidermateriaal moet de hele elektronicawereld op z’n kop zetten en leverde onderzoekers ernaar al een Nobelprijs voor de natuurkunde op.

Op 4 mei 2011 is zo’n FET Flagship project naar grafeen begonnen en een van de deelnemers daaraan is Nokia. Naast Nokia nemen ook vier Nobelprijswinnaars, Dr. Andrea Gelm, Dr. Konstantin Novoselov, Dr. K. von Klitzing en Dr. A. Fert, een aantal universiteiten en een aantal wetenschappelijke instellingen deel aan het onderzoek.

Grafeen is zo’n 200 keer sterker dan staal en is daarnaast het lichtste materiaal ooit. Ook is het extreem flexibel en is het de beste halfgeleider die tot nu toe ontdekt is. En daarmee heeft het talloze toepassingen. Niet alleen als flexibele vervanger van silicium, maar ook wellicht in de behuizing of het frame van een smartphone of ander apparaat. Zo kunnen bijvoorbeeld de lang verwachte flexibele telefoons, in combinatie met de flexibele schermen die volgend jaar van de productieband zullen rollen, binnen niet al te lange tijd werkelijkheid worden.

Bron: Nokia Conversations

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Smartphone tegen isolement

Leerlingen in Den Haag krijgen smartphone tegen isolement lees verder

Qualcomm dieptecamera technologie

Qualcomm komt met nieuwe high def dieptecamera’s voor je smartphone lees verder

Smartphone kapot

Het lijkt erop dat toekomstige telefoons zichzelf repareren lees verder

smartphone

Smartphone voorlopig nog koning onder de consumentenelectronica lees verder

smartphone in houder

OM wil duidelijkheid na smartphone in houder-uitspraak lees verder

Samsung Galaxy S9 Plus

Beter goed gejat? ‘Samsung Galaxy S9 krijgt iPhone 8-functie’ lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters