Nokia zet vol in op grafeen

Nokia heeft laten weten zich aangesloten te hebben bij een onderzoeksprogramma naar grafeen. Deze nieuwe halfgeleider moet silicium gaan vervangen en voor heel wat technologische vooruitgang zorgen.

Grafeen

De EU heeft in 2009 besloten een aantal zogenaamde ‘Future and Emerging Technology Flagship projects’, belangrijke onderzoeksprojecten naar hoopvolle nieuwe technologieën, te starten. Één van die technologieën, met potentieel gigantisch veel mogelijkheden, is grafeen. Dit nieuw ontdekte halfgeleidermateriaal moet de hele elektronicawereld op z’n kop zetten en leverde onderzoekers ernaar al een Nobelprijs voor de natuurkunde op.

Op 4 mei 2011 is zo’n FET Flagship project naar grafeen begonnen en een van de deelnemers daaraan is Nokia. Naast Nokia nemen ook vier Nobelprijswinnaars, Dr. Andrea Gelm, Dr. Konstantin Novoselov, Dr. K. von Klitzing en Dr. A. Fert, een aantal universiteiten en een aantal wetenschappelijke instellingen deel aan het onderzoek.

Grafeen is zo’n 200 keer sterker dan staal en is daarnaast het lichtste materiaal ooit. Ook is het extreem flexibel en is het de beste halfgeleider die tot nu toe ontdekt is. En daarmee heeft het talloze toepassingen. Niet alleen als flexibele vervanger van silicium, maar ook wellicht in de behuizing of het frame van een smartphone of ander apparaat. Zo kunnen bijvoorbeeld de lang verwachte flexibele telefoons, in combinatie met de flexibele schermen die volgend jaar van de productieband zullen rollen, binnen niet al te lange tijd werkelijkheid worden.

Bron: Nokia Conversations

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

vingerafdrukscanner

Dit wordt de eerste smartphone met vingerafdrukscanner in het scherm lees verder

iPhone 6 toestellen

Zo kun je veilig en snel wachtwoord van je wifi delen in iOS 11 lees verder

iPhone 8 ontwerp

Helaas: nieuwe iPhones worden trager dan de concurrentie lees verder

iPad

Vijf iOS 11 functies die Apple van Android heeft gepakt lees verder

Apple Watch 3

WatchOS 4 onthuld: dit is er nieuw in grote update voor Apple Watch lees verder

Apple

Livestream: zo volg je vanavond live Apple’s WWDC 2017 keynote evenement lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters