Nokia zou Windows Phone 7 adopteren, aandelen omhoog

De aandelen van Nokia stegen vandaag flink na steeds sterkere geruchten over een adoptie van Windows Phone 7 als nieuw besturingssysteem.

N97 met WP7

De sterke geruchten dat Nokia Windows Phone 7 zal omarmen, werden versterkt door de New York Times die er een verhaal over bracht. Nokia heeft al eerder aangekondigd om op 11 februari in Londen een aankondiging te doen, die zou gaan over de toekomstige strategie van de mobieltjesmaker uit Finland. Verwacht wordt dat tijdens deze speech de overgang naar het besturingssysteem van Microsoft wordt aangekondigd.

Zowel voor Nokia als voor het gloednieuwe besturingssysteem zou het een goede zaak zijn, vinden beleggers, en de aandelen van Nokia namen vandaag direct een vlucht. Met Nokia gaat het de laatste tijd wat minder, er wordt marktaandeel ingeleverd, en in Amerika heeft het Finse bedrijf na absolute heerschappij in 2002 nauwelijks meer een poot aan de grond weten te krijgen. Het huidige marktaandeel in de VS is nog maar twee procent. Dus Nokia zou nu iets radicaals moeten doen om dat marktaandeel, dat ook in de rest van de wereld daalt, weer terug te winnen op de talloze Android-telefoos en de iPhone, en zijn koppige ‘niet hier uitgevonden’-houding ten opzichte van andere besturingssystemen moeten laten varen.

Het is niet de stijl van Nokia, dat liever bedrijven opkocht dan ermee samen te werken en hun technologie te adopteren. Dat ging een paar jaar geleden zelfs zo ver dat navigatiebedrijf Navteq werd opgekocht voor acht miljard dollar om de Nokia-telefoons van gps-functies te voorzien.

De strategie heeft goed gewerkt op het vlak van de hardware, die alom wordt bejubeld, maar op het softwarevlak is het bedrijf met Symbian niet meer opgewassen tegen de concurrerende platformen die veel verder zijn. Windows Phone 7 is moderner dan Symbian, en is als besturingssysteem goed in staat om de concurrentie aan te gaan met het superpopulaire Android en de iPhone, aldus de analisten.

Eerder al zei de nieuwe Nokia-CEO Stephen Elop dat het bedrijf openstaat voor andere besturingssystemen. Elop komt bij Microsoft vandaan, de maker van Windows Phone 7. Hij zou de nodige contacten moeten hebben om een succesvolle samenwerking op te zetten tussen Nokia en Microsoft.

Hoe nu verder met Meego, het tweede besturingssysteem dat Nokia ooit aankondigde maar nog nooit naar de markt bracht? Het is feitelijk te laat om nu nog een nieuw OS op de markt te zetten met de stevige concurrentie van Apple, Android, RIM en WP7, zo wordt gedacht. Meego heeft voor het ooit is uitgebracht feitelijk de strijd al verloren. Wellicht dat daarom de veelbesproken, maar nooit uitgebrachte Meego-telefoon Nokia N9 nooit de markt heeft bereikt.

Bron: Mobile Mentalism

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters