Nokia zou Windows Phone 7 adopteren, aandelen omhoog

De aandelen van Nokia stegen vandaag flink na steeds sterkere geruchten over een adoptie van Windows Phone 7 als nieuw besturingssysteem.

N97 met WP7

De sterke geruchten dat Nokia Windows Phone 7 zal omarmen, werden versterkt door de New York Times die er een verhaal over bracht. Nokia heeft al eerder aangekondigd om op 11 februari in Londen een aankondiging te doen, die zou gaan over de toekomstige strategie van de mobieltjesmaker uit Finland. Verwacht wordt dat tijdens deze speech de overgang naar het besturingssysteem van Microsoft wordt aangekondigd.

Zowel voor Nokia als voor het gloednieuwe besturingssysteem zou het een goede zaak zijn, vinden beleggers, en de aandelen van Nokia namen vandaag direct een vlucht. Met Nokia gaat het de laatste tijd wat minder, er wordt marktaandeel ingeleverd, en in Amerika heeft het Finse bedrijf na absolute heerschappij in 2002 nauwelijks meer een poot aan de grond weten te krijgen. Het huidige marktaandeel in de VS is nog maar twee procent. Dus Nokia zou nu iets radicaals moeten doen om dat marktaandeel, dat ook in de rest van de wereld daalt, weer terug te winnen op de talloze Android-telefoos en de iPhone, en zijn koppige ‘niet hier uitgevonden’-houding ten opzichte van andere besturingssystemen moeten laten varen.

Het is niet de stijl van Nokia, dat liever bedrijven opkocht dan ermee samen te werken en hun technologie te adopteren. Dat ging een paar jaar geleden zelfs zo ver dat navigatiebedrijf Navteq werd opgekocht voor acht miljard dollar om de Nokia-telefoons van gps-functies te voorzien.

De strategie heeft goed gewerkt op het vlak van de hardware, die alom wordt bejubeld, maar op het softwarevlak is het bedrijf met Symbian niet meer opgewassen tegen de concurrerende platformen die veel verder zijn. Windows Phone 7 is moderner dan Symbian, en is als besturingssysteem goed in staat om de concurrentie aan te gaan met het superpopulaire Android en de iPhone, aldus de analisten.

Eerder al zei de nieuwe Nokia-CEO Stephen Elop dat het bedrijf openstaat voor andere besturingssystemen. Elop komt bij Microsoft vandaan, de maker van Windows Phone 7. Hij zou de nodige contacten moeten hebben om een succesvolle samenwerking op te zetten tussen Nokia en Microsoft.

Hoe nu verder met Meego, het tweede besturingssysteem dat Nokia ooit aankondigde maar nog nooit naar de markt bracht? Het is feitelijk te laat om nu nog een nieuw OS op de markt te zetten met de stevige concurrentie van Apple, Android, RIM en WP7, zo wordt gedacht. Meego heeft voor het ooit is uitgebracht feitelijk de strijd al verloren. Wellicht dat daarom de veelbesproken, maar nooit uitgebrachte Meego-telefoon Nokia N9 nooit de markt heeft bereikt.

Bron: Mobile Mentalism

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. plint6 -

  Het is geen gek idee dat Nokia en Microsoft de handen ineen gaan slaan. Het gaat hier tenslotte om het aangaan van de concurrentiestrijd. Google heeft met Android een verschrikkelijk harde dreun uitgedeeld aan de gevestigde orde in de mobieltjessector.

  Hoewel Nokia nog steeds een gigant is op het gebied van de mobiele telefonie, staat het concern dit jaar werkelijk met de rug tegen de muur Dit jaar gaat het erom dat je ook kwalitatief goede all in one mobieltjes kunt aanbieden, dus bellen, smsen, internetten, em-mailen, downloaden, foto's en videos en gamen plus ook nog eens een navigatiesysteem. De apparaten kunnen het nu echt aan om er top (mobile) games op te spelen. Apple heeft zo een apparaat in de vorm van een iphone en Android doet mee door een samenwerking aan te gaan met Playstation.

  Nokia verrijkt door met Microsoft een samenwerking aan te gaan gamecontent in de vorm van Xbox. Microsoft kan wel een kwalitatief sterke mobieltjesfabrikant gebruiken om hun besturingssyteem te laten verspreiden. Sowieso heeft Microsoft de boot gemist als het gaat de mobiele besturingssystemen en kan zeker expertise gebruiken.

  Overigens hoeft dit alles niet te betekenen dat Nokia stopt met hun Symbian systeem. Er zijn wereldwijd nog steeds heel veel aanhangers voor dit systeem en wellicht meer dan men denkt getuige de verkoopcijfers van het Finse concern, ook op het gebied van de smartphones. En nogmaals, Nokia en Android, dat zou gezichtsverlies zijn voor Nokia en een mega overwinning voor Google.

 2. tellthetruth -

  'Windows Phone 7 ligt ook straatlengten voor op Symbian' Sorry maar met deze zin laat de schrijver duidelijk zien dat hij geen weet heeft waar hij het over heeft
  Vertel me kun je met wp7 bijvoorbeeld met DVB-H tv kijken op een wp7 toestel , kun je er bijvoorbeeld DAB ontvangen om digitale radio te luisteren ?
  kun je een simpel iets als bluetooth gebruiken
  dit stuk is echt lachwekkend

  "Eerder al zei de nieuwe Nokia-CEO Stephen Elop dat het bedrijf openstaat voor andere besturingssystemen"
  weer een leugen daar heeft hij het nooit over gehad
  hij zegt letterlijk
  The game has changed from a battle of devices to a war of ecosystems. […] The emergence of ecosystems represents the broad convergence of the mobility, computing and services industries
  ik snap best dat nu er geen toestellen van Nokia meer lekken dat jullie je eigen nieuws moeten creeeren zorg aub dat de feiten juist zijn
  http://mynokiablog.com/2011/02/04/analysts-around-the-world-spreading-and-perpetuating-fud-one-article-at-a-time/

  1. Danijel -

   Ik heb die eerste zin even genuanceerd zoals je idd terecht aangeeft.

   Wat dat tweede betreft, daar is al een discussie over gevoerd over wat Elop precies er mee bedoelt. Volgens Reuters staat hij er voor open, anderen claimen van niet. We zullen het de komende week gaan zien 🙂

 3. Samsung-Rules -

  HaHa.. waarom zouden jullie je geen Nokia meer nemen als ze een gedeelte van hun toestellen met WP7 uitrusten. Anti Microsoft?? Ik heb al veel telfoons gebruikt met alle OSen, maar WP7 is voor mij het beste wat er op dit moment is. Als Microsoft het systeem nog beter maakt met de komende update`s dan zie ik ze in de toekomt nog wel eens gelijk met nummer 1 en 2 komen… of zelfs verder.:Y:Y:Y

  1. HTC-freak -

   Heb je Meego wel eens gebruikt dan..?? lijkt me niet..

   Op jouw N900 draait Maemo… geen Meego.

   Meego is een hybride versie van Maemo en Moblin samen.
   Is nooit officeel gelanceerd zoals in het bovenstaande artikel ook staat.;)

De batterij van deze vijf smartphones gaat het langst mee lees verder

Samsung Galaxy S9

Eerste preview Samsung Galaxy S9 duikt op ⚠️ lees verder

Xiaomi Mi Mix 2S

Gelekte bestanden bevestigen specs veelbelovende Xiaomi Mi Mix 2S lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Nokia 5

De vijf beste Nokia smartphones van dit moment lees verder

Samsung Galaxy S9 Active

Verrassing: Samsung Galaxy S9 Plus verslaat iPhone X in benchmarktest lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters