Nokia's bedrijfsonderdelen apart meer waard dan Nokia zelf

Nokia zit in zwaar weer, er zijn al (ontkende) geruchten geweest over een overname door Microsoft, en dan gaan financieel analisten rare sommetjes maken. Wat zou er gebeuren als een hedgefonds zijn klauwen zet in het noodlijdende bedrijf, het opkoopt en alle bedrijfsonderdelen vervolgens weer van de hand doet? Dan is Nokia ineens 52 procent meer waard, luidt de uitkomst.

Logo Nokia normaal

Bloomberg meldt dat Nokia momenteel 25,6 miljard dollar waard is. Dat lijkt veel, maar het is een schijntje vergeleken met de waarde die het bedrijf in zijn hoogtijdagen had. Toen moest een koper er 300 miljard dollar voor neertellen. En de dollar stond toe nog een stuk hoger ook.

Als je Nokia ’s verschillende onderdelen uit elkaar haalt en die apart verkoopt, is de totale waarde van het bedrijf ineens gestegen tot 39 miljard dollar, zo is de inschatting van Bloomberg.

In dat geval wordt Nokia opgesplitst in drie onderdelen: mobiele telefoons, infrastructuur-hardware en de kaartdiensten van het bedrijf. De hoogste bieders voor deze drie onderdelen zullen tegen de 39 miljard dollar geven, denkt Bloomberg.

Dan gaat het verder met het uitwerken van deze sterfhuisconstuctie. Wie wil de drie onderdelen kopen? Microsoft heeft uiteraard de meeste interesse in de mobiele divisie van Nokia. Maar Nokia heeft zich via contracten al ingedekt tegen een overname door de Amerikaanse softwarepartner. Dan komen concurrenten als HTC, Samsung en Motorola in beeld als potentiële kopers.

De aandelenkoersen van Nokia zijn de laatste tijd flink aan het dalen, nadat het bedrijf bekendmaakte voor zijn smartphones op Windows Phone 7 over te stappen en Symbian als OS te verlaten. Op de korte termijn levert dat een zeer lastige overgangsperiode op voor het Finse bedrijf, op de langere termijn zou het misschien een goede keus kunnen blijken. De beursspeculanten kijken echter vooral naar de koersen van dit moment en die zien er niet best uit, wat de geruchtenmachine over een overname volop doet draaien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?
iPhone X

Waarom het succes van de iPhone X Google miljarden gaat kosten lees verder

Oppo, dochterbedrijf van BBK

BBK is de op twee na grootste smartphonemaker ter wereld. Precies…wie? lees verder

headphone jack

Waarom Google de headphone jack van de Pixel 2 verwijderde lees verder

OnePlus 3

OnePlus verzamelt teveel privégegevens gebruikers, maar er is goed nieuws lees verder

Google Pixel 2

Waarom het succes van de Pixel 2 slecht zou kunnen zijn voor Google lees verder

Apple opladen

Ikea richt pijlen op Apple met scherpe advertenties lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters