NOS introduceert browserapplicatie voor mobieltje

De NOS heeft een applicatie voor mobiele telefoons vrijgegeven waarmee de content van de omroep makkelijker opvraagbaar moet worden. Ook heeft de publieke omroep de NOS Mobiel-website gelanceerd.

De NOS Mobiel Applicatie is ontwikkeld in samenwerking met de Nederlandse Publieke Omroep, het Britse bedrijf Wecomm en Triple It uit Alkmaar. Het is op vrijwel alle moderne mobieltjes te installeren, waaronder smartphones op basis van Windows Mobile, Symbian en Blackberry. Er zullen ook versies beschikbaar komen voor de iPhone en toekomstige toestellen op basis van Android. Via de applicatie kan de gebruiker nieuwsberichten lezen, sportuitslagen bekijken, file-informatie opvragen en teletekstpagina’s raadplegen. Er is ook gedacht aan streaming video. Zo zijn onder andere Journaal 24 en Politiek 24 te bekijken, en bovendien staat een evenementenzender gereed voor zaken als Koninginnedag.

De NOS stelt dat zijn applicatie, die via een sms of een mobiele browser is te installeren, een betere ‘gebruikservaring’ biedt en tot eind 2008 gratis is te gebruiken. Onduidelijk is nog hoeveel de dienst volgend jaar eventueel moet gaat kosten, maar de omroep zou ‘in onderhandeling zijn met enkele grote partijen’, zo liet een woordvoerder aan Tweakers.net weten. De omroep waarschuwt echter gebruikers die enthousiast streaming video kijken om op te passen dit met een 3g-verbinding te doen; enkele providers zouden ook bij bepaalde flatfee-abonnementen toch extra kosten in rekening brengen, oplopend tot 25 eurocent per minuut. Volgens de omroep kan een kijker die niet voor onaangename verrassingen wil komen te staan beter gebruik maken van een wifi-verbinding.

Naast de streams van Journaal 24 en Politiek 24 wil de NOS de komende sportzomer vooral groots uitpakken tijdens de Olympische Spelen in Beijing. De sportevenementen zijn via zes kanalen mobiel te bekijken, waardoor de mobiele beller een groter aanbod heeft dan de tv-kijker. De 3gp-streams worden normaal gesproken op een resolutie van 176×144 pixels met bitrates tot 200kbit en 15 frames per seconde aangeboden, maar tijdens de Spelen zal dit worden verhoogd tot 320×240 pixels en 25fps, wat een nog onbekende bitrate zal vergen. Voor de Tour de France wil de NOS gaan experimenteren met dynamische infographics, zodat het koersverloop inzichtelijker gemaakt kan worden. De wielerwedstrijden zullen, net het EK, echter niet mobiel zijn te bekijken omdat de omroep de rechten daar voor ontbeert. Ook zijn de beelden van de Olympische Spelen, op basis van een ip-check, uitsluitend in Nederland op te vragen.

Behalve de NOS Mobiel Applicatie heeft de omroep ook geprobeerd om zijn website geschikt te maken voor de kleine displays van mobiele telefoons. De mobiele versie is met graphics of uitsluitend met tekst opvraagbaar. Verder is er nu een teletekstapplicatie beschikbaar voor de Blackberry en tevens is er een bèta van een soortgelijk programma voor de iPhone te downloaden.

Roeland Stekelenburg, hoofd nieuwe media bij de NOS, liet dinsdag tijdens de presentatie van de mobiele ambities van de omroep weten dat de eerder genoemde websites nog niet geheel af zijn en dat niet alles vlekkeloos zal werken. Volgens Stekelenburg kan een publieke omroep echter alleen middels ‘trial and error’ innovaties doorvoeren. De omroep wil wel in het najaar gaan evalueren hoe de mobiele sites lopen en welke verbeteringen er moeten worden aangebracht. Bang voor een wildgroei aan losse webapplicaties is Stekelenburg niet: “Je moet gewoon zorgen dat je bij de eerste tien bent,” waarbij het hoofd nieuwe media doelt op de iconenrijen in de applicatiemenu’s van smartphones.

Stekelenburg liet verder weten dat de omroep meer wil gaan doen met user generated content, maar concrete plannen zijn er nog niet. Wel zegt de NOS zogenaamde location based services te bestuderen, zodat een smartphone-bezitter in de toekomst dankzij de ingebouwde gps-chip de juiste file-informatie krijgt voorgeschoteld. Ook zou de gebruiker op deze manier beter toegang moeten krijgen tot regionaal nieuws. Plannen om de NOS Mobiel Applicatie te delen met anderen, bijvoorbeeld door deze met een opensource-licentie beschikbaar te stellen, zijn er niet; er zou daarvoor teveel commerciële code in de software zijn verwerkt.

1212517458 

Bron: Tweakers.net

Google Arts and culture selfie

Google vertelt je op welk schilderij je lijkt: hangt jouw selfie in het Rijksmuseum? lees verder

PUBG

Blijf als laatste overeind in PUBG Mobile met deze vijf tips lees verder

Huawei P20 Pro notch

Zo kom je van de notch af op je Android toestel lees verder

Playerunknown’s BattleGrounds, ook wel bekend als PUBG iOS Android Nederland

Zo installeer je gratis Playerunknown’s BattleGrounds in Nederland op je smartphone lees verder

Whatsapp chat

Zo zie je hoeveel berichten je in WhatsApp hebt verstuurd en ontvangen lees verder

Emoji apps iPhone

Opmerkelijk: Apple verbiedt opeens gebruik emoji in apps 🔥⚠️ lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters