Nova Launcher krijgt nieuwe app-drawer

Een aantal weken geleden heeft Google zijn nieuwe Android-versie bekendgemaakt: Android 7.0 Nougat. Deze nieuwe versie brengt een aantal visuele veranderingen met zich mee, waaronder de nieuwe app-drawer. Eerder deze week zagen wij al een nieuwe update van de Nexus Launcher, die werd vernoemd naar Pixel Launcher. Gisteren heeft Nova Launcher de nieuwe app-drawer uitgebracht voor zijn eigen app.

App-drawer

Een van de nieuwe visuele veranderingen in Android Nougat is de nieuwe app-drawer, die niet meer wordt weergeven met een icoontje. De nieuwe update zorgt ervoor dat je vanaf je dock-apps omhoog moet swipen, waardoor je bij de vernieuwde app-drawer komt. Action Launcher 3 was er vlug bij en bracht deze feature enkele weken na de Nougat-release naar zijn eigen launcher. Sinds gister heeft de bekende Nova Launcher de feature beschikbaar gesteld.

Nova Launcher

Nova Launcher is een applicatie die zorgt dat je een andere homescreen krijgt. Dit noemen we een ‘custom launcher’. Nova staat bekend om zijn uitgebreide visuele aanpassingen en is een van de meest gebruikte launchers. Je kunt onder andere je dock-apps aanpassen, maar ook bepaalde gestures instellen. Nova kun je krijgen als gratis app, maar een pro-versie is ook voor een eenmalige betaling verkrijgbaar. Hierbij kun je gestures toevoegen.

De update die gisteren is uitgebracht brengt meer dingen dan alleen de nieuwe app-drawer. Zo is het nu ook mogelijk om de nieuwe Google-zoekbalk aan te passen naar de Nougat versie, wat een soort ingekorte versie is van het origineel. Het staat nu aan de linkerzijde en aan de rechterzijde staat nu de datum.

Instellen

Als je de update van de launcher hebt ontvangen en geïnstalleerd, is de kans groot dat je nog niet de vernieuwde app-drawer ziet als je omhoog swipet. Om dit wel te zien moet je een aantal veranderingen doen in de instellingen van Nova Launcher. Om bij deze instellingen te komen houd je de homescreen ingedrukt tot er drie knoppen verschijnen: Achtergronden, Widgets, en Instellingen. Bij de laatste is het zaak een aantal dingen aan te passen. Je kunt de instellingen aanpassen hoe je zelf wilt, maar dit zijn de instellingen om de Pixel Launcher zo goed mogelijk te simuleren:

 • Bureaublad>Opmaak>Zoekbalkstijl>Balkstijl: Zet deze op de onderste instelling.
 • Bureaublad>Opmaak>Zoekbalkstijl>Logostijl: Zet deze op de een na onderste instelling.
 • Bureaublad>Indicator>Paginaindicator: Zet deze instelling op de lijn.
 • Bureaublad>Indicator>Swipe to drawer indicator>Aanzetten (Dit kan pas wanneer je de ‘Swipe to open’ functie hebt aangezet.
 • App & widget drawers>Veelgebruikte apps>Uitzetten.
 • App & widget drawers>Kaartachtergrond>Uitzetten.
 • App & widget drawers>Swipe to open>Aanzetten.
 • App & widget drawers>Achtergrond>Selecteer wit met transparantie op 15 procent.
 • App & widget drawers>App zoeken>Zoekbalk>Aanzetten.
 • Dock>Dock stijl>Vorm>Rechthoek.
 • Dock>Dock stijl>Inhoud>Kleur>Wit.
 • Dock>Dock stijl>Inhoud>Transperantie>75 procent.
 • Dock>Dock stijl>Draw behind navigation bar>Aanzetten.

Heb je dit allemaal gedaan, dan kun je het app-drawer icoon verwijderen uit je dock. Dit doe je door het icoon ingedrukt te houden, en op verwijderen te klikken.

Beta

Deze feature wordt momenteel uitgerold naar de betagebruikers van Nova Launcher. Als je een reguliere gebruiker bent van Nova zul je dus nog even moeten wachten voor deze functie wordt uitgerold naar de officiële update. Mocht je betatester willen worden, kan je je aanmelden via de Google Play Store. Dit kun je doen door naar de Nova Launcher te gaan binnen de Play Store. Scroll naar beneden tot je de optie ‘betatester worden’ in beeld ziet. Wacht dan een paar minuten, en download de update voor Nova Launcher.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. Ton Werts -

  Ik heb Nova Laucher geïnstalleerd maar weer wil terug naar mijn vertrouwde scherm en indeling.
  Heb Nova Launcher verwijderd maar alles blijft staan in de nieuwe indeling.
  Hoe ga ik weer terug naar mijn oude vertrouwde android look ?

HTC U11 Plus

Specificaties en foto’s HTC U11 Plus gelekt: complete smartphone lees verder

Apple iPhone X Hotwonder Hatwav Symbol S3

Deze iPhone X kloon draait op Android: leve China? lees verder

Apple iPhone X pre-order

Zoveel iPhone X exemplaren heeft Apple beschikbaar bij pre-order lees verder

Bekende leaker lekt specificaties en logo’s Samsung Galaxy S9 en Galaxy S9 Plus lees verder

iPhone 8

Verkopen iPhone 8 vallen zwaar tegen door onverwachte tegenstander lees verder

iPhone X

Zo krijg je het uiterlijk van iOS 11 en iPhone X op elke Android smartphone lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters