Nvidia introduceert de Tegra cpu voor handhelds

Nvidia heeft maandag de Tegra geïntroduceerd. Deze compacte ‘computer-on-a-chip’ is ontwikkeld voor mobiele internetapparatuur, zoals smartphones, handhelds en subnotebooks, en moet met Intels Atom-cpu gaan concurreren.

De Tegra is een enkele chip waarin alle belangrijke componenten geïntegreerd zijn. Hij bevat naast een ARM11-cpu een 3d-videocore, een beeldprocessor, hardware voor het decoderen van hd-films, een north- en southbridge en geheugen. De northbridge kan onder andere overweg met hdmi met hdcp terwijl de southbridge zorgt voor zaken zoals de usb-interface en ondersteuning voor externe geheugenkaartjes. Voor de opslag van gegevens is nand-flashgeheugen geïntegreerd terwijl ddr-geheugen aanwezig is als werkgeheugen.

Nvidia komt met drie verschillende Tegra-varianten. De langzaamste versie is de Tegra APX 2500 die zijn werk doet op 600MHz en daarbij tussen de 0,6 en 1,0 watt gebruikt. De chip is gericht op apparaten met een 854×480-scherm en is in staat om 720p-films te encoderen. Een stapje hoger op de ladder staat de Tegra 600 met een kloksnelheid van 700MHz. Naast een hogere kloksnelheid biedt de chip ide-ondersteuning voor compact flash en ssd’s. De chip verstookt ruwweg één watt en is ontwikkeld voor apparaten met een resolutie van 1280×1024. Zowel de Tegra APX 2500 als de Tegra 600 bevat 166MHz ddr-geheugen.

Het topmodel is de Tegra 650 die een snelheid van 800MHz combineert met een energieconsumptie tussen de 2,5 en 4,0 watt. Tevens is het ddr-geheugen, met een snelheid van 200MHz, hoger geklokt. De chip is in staat om 1080p-video te decoderen met een snelheid van 30fps.

Met de Tegra wil nVidia voet aan de grond krijgen in de markt voor handheldprocessors. Deze markt is goed voor een miljard processors per jaar, die momenteel voornamelijk uit de fabrieken komen rollen van fabrikanten zoals Broadcom, Texas Instruments en Qualcomm. Intel heeft recentelijk ook zijn pijlen op deze markt gericht met de Atom-cpu’s, maar voorlopig richten Nvidia en Intel zich op verschillende deelsegmenten van de markt.

De Tegra is aanzienlijk kleiner dan de Atom – die een losse chipset gebruikt – waardoor eerstgenoemde geschikter is voor bijvoorbeeld smartphones. De Atom is daarentegen geschikter voor subnotebooks doordat deze met een x86-besturingssysteem overweg kan. Intel en nVidia zullen echter in de toekomst meer in elkaars vaarwater komen te zitten. Toekomstige Tegra-cpu’s zullen onder andere sata-ondersteuning krijgen, en daarmee interessanter worden voor subnotebooks, terwijl toekomstige Atom-cpu’s kleiner zullen worden, en daarmee geschikter voor smartphones.

Bron: Tweakers.net

Xiaomi Mi A1 vs Huawei P Smart uitgelicht

Huawei schiet omhoog in Europa, Apple en Samsung incasseren klappen lees verder

Tim Cook iPhone X

Tegenvallende verkopen iPhone X betekenen grote klap voor Samsung lees verder

Apple’s Siri is half zo slim als een zesjarig kind lees verder

Samsung

Wordt dit de killer-functie van de Samsung Galaxy S9? lees verder

iPhone X Face ID

Smartphonefabrikanten zijn haastig bezig met eigen versie Apple’s Face ID lees verder

Samsung Galaxy Note 8 review design

Sorry Apple: we hebben zeer goed nieuws over de Samsung Galaxy Note 9 lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters