NXP: “De smartphone is klaar voor de ov-chipkaart”

Dat de mobiele telefoon ons toekomstige portemonnee gaat worden is inmiddels vrij bekend. Er zijn wereldwijd als zo’n 150 pilots geweest met mobiel betalen met behulp van een NFC chip. Dit is echter lang niet de enige toepassing van de NFC chip. De mensen van NXP hebben ons een uitgebreid inzicht gegeven in de vele mogelijkheden van NFC in mobiele telefoons.

NXP NFC

De eerste en meest bekende toepassing van de NFC-chip op dit moment is het betalen. Dit wil zeggen dat er een chip in de telefoon zit en dat met een slide langs een lezer bij de kassa artikelen te kopen zijn. De telefoon zal dan gaan werken als een contactloze pinpas of creditcard. Toch kunnen wel volgens de mensen van NXP veel meer van deze contactloze chips verwachten.

De toepassing waarmee de veelzijdigheid van de NFC-chip bij NXP gedemonstreerd werd was een auto met talloze NFC mogelijkheden. Allereerst zou de sleutel van de auto op een beveiligd gedeelte van de chip geladen kunnen worden. Dit fenomeen is nu al bij veel autoproducenten bekend als keyless entry, maar gebeurt nu nog met een losse soort creditcard. Die kunnen we echter nergens meer kwijt omdat we door NFC in onze telefoon als betaalmiddel onze portemonnee thuislaten. Het toevoegen van de autosleutel lost dit probleem op.

Bij het openen zijn ook gelijk de voorkeuren van de bestuurder zoals radiozender, de temperatuur van de kachel en bij duurdere auto’s ook stand van de stoel en kleur van de interieurverlichting bekend. Verder moet de telefoon na het openen van de auto in een speciaal vakje gelegd worden in de auto omdat NFC chips werken op korte afstand. De telefoon wordt in dit vakje gelijk opgeladen via een inductieve stroom en koppelt gelijk aan op de bluetooth van de auto, zo zijn alle mediabestanden van de telefoon gelijk beschikbaar op een touchscreen en heeft de gebruiker zijn eigen vertrouwde media beschikbaar.

Andere leuke toepassingen die nog genoemd werden voor de auto waren het automatisch opslaan van een gps-locatie bij het uitstappen om de auto terug te vinden en het via een applicatie kunnen volgen van het brandstofverbruik, bandenspanning en slijtage etc. Ook een koppeling met het motormanagement is mogelijk zodat de auto de motor beter afstelt op het rijgedrag van de bestuurder of jonge bestuurders een beperking op het beschikbare vermogen krijgen. Als laatste mogelijkheid werd ook weer de koppeling met het betalen gemaakt zoals het automatisch betalen bij benzinepompen, tolwegen en parkeerplaatsen. Het voordeel is nu dat de gebruiker van het voertuig betaald en niet de eigenaar.

NXP NFC

Verdere mogelijkheden voor NFC buiten de auto ziet NXP op vele fronten. Zo moet het bijvoorbeeld mogelijk worden om bij het binnenlopen van een gebouw je telefoon direct te koppelen aan het wifi-netwerk door hem tegen een “wifi-poster” te houden met daarin de gegevens van het lokale netwerk op een chip. Er wordt dus echt gezocht naar een koppeling tussen het tastbare en het virtuele om zo het doorlopen van veel ingewikkelde menu’s te voorkomen. Ook een leuke koppeling die hierbij nog tussen neus en lippen door genoemd werd was een koppeling met social media. Bijvoorbeeld je telefoon bij een poster van een evenement houden en gelijk de “like” functie van Facebook kunnen selecteren.

In de VS zijn ze veel verder met het implementeren van deze chip in telefoons. Het uitrollen zal daar een stuk sneller en eenvoudiger worden dan in Europa. Het grote verschil zit hem in het huidige systeem met contactloos betalen met een pas dat in de VS al bestaat en door veel grote ketens ondersteund wordt. Voor Europa is zo’n breed netwerk met contactloos betalen er nog niet. Wel noemde een medewerker van NXP de vele Europese ov-systemen waarbij er gebruik gemaakt wordt van een contactloze ov-chipkaart. De aanwezigheid van zo’n grootschalig systeem zou wel tot snelle invoering van het gebruik van de telefoon als betaalmiddel kunnen leiden. De techniek lijkt er dus klaar voor te zijn, het is nu wachten op de bereidheid van de consumenten en bedrijven om er mee aan de slag te gaan. Zo zijn de overheid en diens beheerders van de ov-chipkaart verantwoordelijk voor het niet toelaten van inchecken middels een telefoon zoals de Google Nexus S. Volgens NXP is het toestel zeker geschikt voor het inchecken met een ov-chip maar dient een ontwikkelaar er nog een applicatie voor te maken en dient de overheid het open te stellen.

NXP NFC

 

NXP NFC

 

Android O

Deze acht (iOS) features missen we nog op Android lees verder

Google speelt nu ook video’s automatisch af lees verder

Toilet

Je smartphone heeft meer bacteriën dan een toiletbril lees verder

Video OnePlus 5

OnePlus zorgt voor veel commotie met deze reclamevideo lees verder

smartphone vergrendeling opties

Dit is de veiligste manier om je smartphone te vergrendelen lees verder

GLASSX

Deze vloeistof beschermt je smartphone tegen schade lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters