Omzet MVNO's stijgt gestaag in Nederland

Mobile Virtual Network Operators zagen dit jaar hun afzet groeien tegenover het vorig jaar. Volgens de MVNO’s zal deze groei ook in 2008 door gaan zetten.

Wederverkopers zagen hun aandeel in de markt voor mobiele verbindingen groeien naar 17,7 procent per 30 september 2007. Een jaar eerder was dat volgens Wilma Bekx, manager Research van Telecompaper nog 15,3 procent en eind september 2005 14,2 procent. De groei is dus ook versneld ten opzichte van een jaar geleden. Daarvoor waren, aldus Bekx, vooral de partijen verantwoordelijk die zich richten op goedkoper internationaal bellen dan de mobiele netten van KPN/Telfort, Vodafone en T-Mobile/Orange zelf aanbieden.

Te denken valt dan aan Lebara en Ortel en Lyca Mobile. “Ze richten zich meer op niches. Hun klandizie neemt toe terwijl die van de grote, meer algemene spelers als Debitel en Tele2 niet of nauwelijks nog stijgt.” Laatste genoemde spelers wisten de teruggang ten opzichte van maart 2007 wel tot staan te brengen, maar vergeleken met september 2006 staan ze nog op verlies. Debitel blijft wel marktleider in de wederverkoop, met iets minder dan één miljoen klanten. Tele2 volgt op 600.000 klanten.

De wederverkopers, of officieel ‘Mobile Virtual Network Operators’ (MVNO) genoemd, telden eind september in Nederland samen 3,34 miljoen simkaarten in gebruik. Dat was 24 procent meer dan een jaar terug. Die toename is veel groter dan de circa 5 procent groei voor de gehele markt die Telecompaper recent nog optekende. In Nederland opereren nu ruim 40 wederverkopers, dus zonder eigen netwerk. Nieuwe spelers op deze markt waren in het afgelopen halfjaar Esprit Telecom, Simple Mobiel, My Dads Phone Company en Miles2Call. Telecompaper verwacht dat het aantal ongeveer gelijk zal blijven, met het wegstrepen van nieuwkomers tegen partijen die het voor gezien houden.

12329392ex1 
Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters