Omzet Nederlandse mobiele providers blijft dalen

De omzet van de Nederlandse mobiele providers blijft jaar-op-jaar dalen. De gemeenschappelijke omzet van KPN, Vodafone en T-Mobile bedroeg in het eerste kwartaal 1,173 miljard euro. Vorig jaar was dat nog 1,222 miljard euro.

Vodafone ziet omzet en ledenbestand dalen Vodafone

Dit blijkt uit onderzoek van marktonderzoeker Telecompaper. Het gaat om een daling van 4 procent. In vergelijking met de omzet van het vierde kwartaal in 2014, 1,241 miljard euro, daalde de omzet zelfs met 5,5 procent. Vodafone is de enige die in omzet en marktaandeel groeit. T-Mobile verloor de meeste omzet en het marktaandeel van de provider daalde in het eerste kwartaal met 2,3 procentpunt ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het marktaandeel van KPN bleef met 41 procent ‘relatief stabiel’, aldus Telecompaper.

De daling van de omzet is waarschijnlijk te wijten aan een alsmaar dalend gebruik van spraakdiensten en sms’en. De omzet uit datadiensten groeit. Inmiddels bestaat 48 procent van de inkomsten van providers uit zogenaamde ‘non-voice’-diensten.

In Nederland worden er 20,6 miljoen simkaarten gebruikt, afkomstig van niet alleen T-Mobile, KPN en Vodafone, maar ook andere providers zoals Ziggo en Tele2. Jaar-op-jaar is dit goed voor een stijging van ongeveer 1 procent. Deze stijging is vooral te danken aan het feit dat Vodafone en KPN meer klanten met een abonnement hebben. De mobiele penetratie in Nederland bedraagt 121,9 procent. Dit betekent dus dat er in Nederland aardig wat mensen zijn die twee mobiele telefoons of meer gebruiken, bijvoorbeeld voor hun werk.

In de grafiek hieronder zie je de daling van de omzet die jaar-op-jaar nu al een poosje elk kwartaal doorzet.

Telecompaper grafiek providers omzet 
Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters