Onbeperkt gratis roaming vanaf volgend jaar in Europa

De kogel is door de kerk: Europeanen kunnen vanaf volgend jaar zonder extra kosten'Geen roamingkosten meer in de Europese Unie vanaf 1 juli 2014' in heel Europa bellen en internetten. Dat maakte vicevoorzitter van de Europese Commissie Andrus Ansip vandaag bekend.

De verandering moet vanaf 15 juni 2017 overal in Europa gelden. Eerder kwam de Commissie nog met een voorstel dat het gratis roamen beperkte. Zo zouden gebruikers die langer dan één maand achter elkaar of meer dan drie maanden in een jaar data-roaming gebruikten, toch extra kosten moeten betalen. Dat plan trok voorzitter Jean-Claude Juncker echter snel terug na de hevige kritiek dat het te verwerken kreeg.

Roaming-misbruik

Wel mogen de providers extra kosten in rekening brengen als zij misbruik van gratis roaming signaleren. De Commissie geeft in zijn persbericht een aantal voorbeelden van verdachte situaties. Een telecombedrijf mag de klant bijvoorbeeld aanspreken als hij significant meer data verbruikt in het buitenland dan in zijn thuisland. Ook meerdere simkaarten op één naam kunnen als verdacht worden gezien. Daarnaast is het kopen van een simkaart in één land en hem continu gebruiken in een ander land volgens de Europese Commissie ook misbruik.

Kosten

De extra kosten die providers voor zulk roaming-misbruik in rekening mogen brengen, zijn als volgt: 1 cent per verstuurd sms’je, vier cent per gebelde minuut en 85 cent per verbruikte MB. Overigens zijn mensen die van de nieuwe regeling gebruik maken door veel te reizen geen misbruikers. Volgens Ansip gaat het om mensen die willens en wetens de prijsverschillen tussen landen uitbuiten. Hoe providers het verschil gaan vaststellen, is nog niet bekend.

BEREC

De Europese Commissie legt het voorstel nu voor aan de BEREC, het orgaan dat gaat over de Europese telecommunicatieregels. Deze organisatie moet voor 15 december met een besluit omtrent het voorstel komen. Als zij het voorstel voor deze tijd aanneemt, kan de nieuwe regeling conform de planning op 15 juni 2017 ingevoerd worden.

Bron: Europese Commissie via Tweakers.net

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  1. Mauricio -

    Jullie geven aan dat vanaf volgend jaar je in heel Europa zonder extra kosten kan bellen en internetten. Is dat ook echt heel Europa of alleen de EU landen? Ben benieuwd of dit ook geldt voor een niet EU land als bijvoorbeeld Zwitserland

Qualcomm dieptecamera technologie

Qualcomm komt met nieuwe high def dieptecamera’s voor je smartphone lees verder

Smartphone kapot

Het lijkt erop dat toekomstige telefoons zichzelf repareren lees verder

smartphone

Smartphone voorlopig nog koning onder de consumentenelectronica lees verder

smartphone in houder

OM wil duidelijkheid na smartphone in houder-uitspraak lees verder

Samsung Galaxy S9 Plus

Beter goed gejat? ‘Samsung Galaxy S9 krijgt iPhone 8-functie’ lees verder

Samsung Galaxy S8 Plus design

Volgend jaar ondersteunen Samsung toestellen wereldwijd bliksemsnelle LTE snelheden lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters