Onderzoek: Apps die huidkanker moeten ontdekken, werken vaak niet

Apps die huidkanker moeten ontdekken, werken vaak niet en doen niet wat ze beloven, blijkt uit een wetenschappelijk onderzoek naar de werking van de software.

Onderzoek: Apps die huidkanker moeten ontdekken, werken niet 266px melanoma
Melanoom (bron: Wikipedia)

Dermatologen (huidartsen) zullen dus niet worden vervangen door computers. Het onderzoek nam apps onder de loep die vlekken op de huid vastlegt en een tijd later – een week, een maand – vergelijkt met de vorige foto. Is de vlek gegroeid, dan kan het weleens mis zijn en is er wellicht sprake van een melanoom, beloven de apps.

De apps die dit op die manier vastleggen, kunnen echter op geen enkele manier een compleet huidonderzoek vervangen, schrijven de onderzoekers van de Universiteit van Missouri in hun rapport. De apps zijn ook niet goedgekeurd door enige autoriteit. Door teksten in de apps als ‘consulteer bij twijfel altijd een dokter’ zorgen de ontwikkelaars van deze apps ervoor dat ze nergens op gepakt kunnen worden.

De app Mole Detective meldt zelfs dat het diagnosticeren van een kwaadaardig melanoom niet de bedoeling is. Maar dat de app slechts is bedoeld als een eerste indicatie dat er iets mis kan zijn.

De onderzoekers waarschuwen ervoor dat het altijd goed is om de eigen huid te checken op mogelijke gevaren, maar het kan ook dat mensen onschuldige vlekjes aanzien voor een kwaadaardige huidtumor.

Toch helpen de apps wel bij het ontdekken van problemen. Een van de apps, die in het onderzoek niet bij naam is genoemd, slaagde erin om gebruikers vrij correct te waarschuwen voor problemen. Deze app biedt aan om voor vijf dollar de foto’s van de huidvlekken door te sturen en te laten checken door een gecertificeerde dermatoloog. In slechts 1 van de 53 gevallen had die het mis.

Bron: Techcrunch

Android P 9.0

Deze smartphones krijgen allemaal Android P lees verder

Wiko view 2

Wiko View 2 Review lees verder

Samsung Galaxy S10 geen achter vingerafdrukscanner

‘Samsung Galaxy S10 krijgt geen vingerafdrukscanner achterop’ lees verder

Light smartphone met negen camera's

Light werkt aan smartphone met negen camera’s lees verder

iPhone X Plus dummy

iPhone X Plus en iPhone 9 dummies opgedoken in video lees verder

Pixel 3 XL render

360-graden Pixel 3 en Pixel 3 XL renders gelekt lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters