Onderzoek: Mobiele telefonie verslechtert de spermakwaliteit

Mobiele telefonie is al van het veroorzaken van veel kwalen beschuldigd, waaronder verminderde kwaliteit van de botten, kanker, hoofdpijn, geheugenverlies en ga zo maar door. Een nieuw onderzoek suggereert dat mobiele telefonie ook de vruchtbaarheid aantast.

Spermacel

Volgens een onderzoek dat gepubliceerd is in the Journal of Andrology, kan de straling van mobiele telefoons de kwaliteit van menselijk sperma aantasten en zo de vruchtbaarheid van mannen verminderen. Dat heeft men op twee manieren onderzocht: door sperma direct te bestralen en door het sperma van mannen die wel en geen telefoon gebruiken te onderzoeken.

Het direct blootgestelde sperma was minder beweegelijk, had morfometrische afwijkingen en had last van oxidatieve stress. Bij mannen die hun telefoon veel gebruiken was het sperma minder geconcentreerd en minder beweeglijk. De morfometrie was in dit geval wel op peil en de levensvatbaarheid van het sperma ook.

Uit een test op muizen, die in een plexiglas kooitje met een telefoon er direct onder werden gezet, bleek dat na een bestraling van 6 uur per dag voor 4 maanden het percentage van levendig sperma met 25% verlaagd was. Ook bleef het sperma aan elkaar plakken waardoor de bevruchtingskans minder zou worden.

Volgens Joel Moskowitz, directeur van een gezondheidscentrum binnen de universiteit van California, noemt de zaak complex en vindt dat er nog meer onderzocht moet worden. Zo is er nog niets duidelijk over eventuele verschillen tussen GSM- en CDMA-straling. En ook hoe de aantasting in zijn werk gaat is niet duidelijk.

Wel vindt Moskowitz dat je voorzichtig moet zijn: “Kinderen, adolescenten, jong volwassenen en vooral zwangere vrouwen moeten uitkijken en vermijden dat ze hun telefoon dicht bij hun voortplantingsorganen houden, als aanvulling op hun hoofd. Deze delen zijn erg gevoelig voor straling van telefoons. Dit is een wake-up call voor iedereen die de neiging heeft zijn telefoon in zijn broekzak te houden.”

John Walls, vice president voor PR bij de CTIA laat in een mail aan Cnet weten dat er allemaal niets aan de hand is. Organisaties als de US Food and Drug Administration, het Nationale Kankerinstituut en de Werldgezondheidsorganisatie hebben allemaal gemeld dat draadloze apparaten geen publiek gevaar zijn volgens Walls. Overigens heeft die laatste mobiele telefonie wel op een lijstje van potentieel gevaarlijke zaken gezet.

Bron: Symbian Freak

Android O

Deze acht (iOS) features missen we nog op Android lees verder

Google speelt nu ook video’s automatisch af lees verder

Toilet

Je smartphone heeft meer bacteriën dan een toiletbril lees verder

Video OnePlus 5

OnePlus zorgt voor veel commotie met deze reclamevideo lees verder

smartphone vergrendeling opties

Dit is de veiligste manier om je smartphone te vergrendelen lees verder

GLASSX

Deze vloeistof beschermt je smartphone tegen schade lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters