Onderzoekers misleiden wifi-navigatie iPhone

Een team Zwitserse onderzoekers heeft de plaatsbepalingssoftware van de iPhone en iPod Touch gekraakt. De wps-technologie zou volgens het team ‘uiterst gevoelig’ voor manipulatie zijn.

De eerste generatie iPhone en iPod Touch is niet voorzien van een gps-module. Om toch gebruik te kunnen maken van het geïntegreerde Google Maps, kocht Apple voor beide apparaten een licentie op het wifi positioning system van de Amerikaanse firma Skyhook. Een wps-systeem kan zijn plaats bepalen door wifi-toegangspunten in de buurt te detecteren en informatie daarover naar de databases van Skyhook te sturen, waarin locatiegegevens staan opgeslagen van duizenden access points. De gebruiker krijgt vervolgens zijn geografische coördinaten retour. Onderzoekers van de Technische Hogeschool in Zürich, die het systeem bestudeerden, ontdekten echter dat wps eenvoudig voor de gek is te houden, omdat het gebruik maakt van mac-adressen. Hierdoor kan de gebruiker op zijn Apple-apparaat een andere locatie te zien krijgen dan waar hij zich daadwerkelijk bevindt.

Het wps-systeem kon succesvol worden aangevallen met de wifi-module in een Asus Eee Pc. De laptop zond de signalen uit van een groot aantal mac-adressen en stoorde tevens de kanalen van naburige wifi-toegangspunten. De gespoofte mac-adressen waren door de onderzoekers opgescharreld uit diverse publiek toegankelijke databases, zoals Wigle en Google Earth. Een iPod Touch-gebruiker kreeg dankzij de vervalste informatie op zijn display te zien dat hij in New York rondwandelde, terwijl hij zich binnen de stadsgrenzen van Zürich bevond.

De iPhone kan zijn locatie behalve met wps ook met behulp van gsm-zendmasten kan vaststellen. De onderzoekers merkten dat als de gegevens van de gsm-berekening en van wps teveel verschilden, de locatiebepaling van de gsm-methode voorrang kreeg. Binnen bepaalde marges kon het wps-systeem echter met succes worden aangevallen. Zonder gsm-signaal is de iPhone net zo eenvoudig voor de gek te houden als de iPod Touch. De onderzoekers concluderen daarop dat het wps-systeem van Skyhook door de spoofing-techniek te onbetrouwbaar is om als volwaardig alternatief voor gps te dienen. Daarmee heeft Apple een extra reden om zijn volgende generatie iPhones en iPods met een gps-module uit te rusten.

1208251587 

Bron: Tweakers.net

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?
Playerunknown’s BattleGrounds, ook wel bekend als PUBG iOS Android Nederland

Zo installeer je gratis Playerunknown’s BattleGrounds in Nederland op je smartphone lees verder

Whatsapp chat

Zo zie je hoeveel berichten je in WhatsApp hebt verstuurd en ontvangen lees verder

Emoji apps iPhone

Opmerkelijk: Apple verbiedt opeens gebruik emoji in apps 🔥⚠️ lees verder

Modern Combat 5

De vijf beste iPhone shooters met 3D Touch lees verder

Telegram vs. Whatsapp

Vijf redenen waarom Telegram beter is dan Whatsapp lees verder

11 Telegram features die je nog niet kende lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters