Onderzoekers vinden manier tot verdubbeling mobiele internetsnelheid zonder extra masten

Onderzoekers op de Rice University in Houston hebben een manier bedacht waardoor mobiele netwerken met hetzelfde aantal zendmasten twee keer zo snel kunnen worden en daarnaast ook betere ontvangst bieden.

zendmast

Op het moment zijn er twee types ‘duplexen’ waarmee netwerken werken: full duplex en time division duplex. Bij de eerste werkt het netwerk met twee verschillende kanalen, eentje om data te ontvangen en eentje om data te versturen. De andere gebruikt maar één kanaal, maar omdat versturen en ontvangen nog niet tegelijk mogelijk is op één kanaal, werkt die techniek met cycli van ontvangen en versturen die elkaar snel opvolgen.

Door de techniek die men in Houston bedacht heeft, wordt dat verzenden en ontvangen op één kanaal op hetzelfde moment wel mogelijk, waardoor de cycli afgeschaft kunnen worden. Tests laten zien dat dit de snelheid van het netwerk ongeveer verdubbelt en dat de kwaliteit van de ontvangst ook significant omhoog gaat. Voor de techniek zijn wel twee antennes nodig in een telefoon, maar die zitten er vaak toch al in. Verder is alleen een softwarematige aanpassing nodig.

Dat wil helaas niet meteen zeggen dat dit over twee maanden ook echt gebruikt kan worden. Sterker nog: de verwachting is dat het pas in de vijfde generatie mobiele netwerken gebruikt gaat worden. Aangezien 4G nu nog niet eens uitgerold is op de meeste plaatsen, kan het zeker nog een decennium duren voordat deze techniek echt toegepast wordt.

Bron: Into Mobile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?
Whatsapp

Zo verdient Facebook geld met Whatsapp lees verder

Fuchsia logo

Fuchsia gaat Android (nog) niet vervangen lees verder

Android Go

Android Go: besturingssysteem voor opkomende markten lees verder

Google Home

Google onthult nieuwe functies Google Home lees verder

Smartphone opladen

In 2018 is je smartphone binnen vijf minuten opgeladen lees verder

WWDC 2017

WWDC 2017: wat je kunt verwachten van Apple’s volgende grote event lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters