Onderzoekers vinden manier tot verdubbeling mobiele internetsnelheid zonder extra masten

Onderzoekers op de Rice University in Houston hebben een manier bedacht waardoor mobiele netwerken met hetzelfde aantal zendmasten twee keer zo snel kunnen worden en daarnaast ook betere ontvangst bieden.

zendmast

Op het moment zijn er twee types ‘duplexen’ waarmee netwerken werken: full duplex en time division duplex. Bij de eerste werkt het netwerk met twee verschillende kanalen, eentje om data te ontvangen en eentje om data te versturen. De andere gebruikt maar één kanaal, maar omdat versturen en ontvangen nog niet tegelijk mogelijk is op één kanaal, werkt die techniek met cycli van ontvangen en versturen die elkaar snel opvolgen.

Door de techniek die men in Houston bedacht heeft, wordt dat verzenden en ontvangen op één kanaal op hetzelfde moment wel mogelijk, waardoor de cycli afgeschaft kunnen worden. Tests laten zien dat dit de snelheid van het netwerk ongeveer verdubbelt en dat de kwaliteit van de ontvangst ook significant omhoog gaat. Voor de techniek zijn wel twee antennes nodig in een telefoon, maar die zitten er vaak toch al in. Verder is alleen een softwarematige aanpassing nodig.

Dat wil helaas niet meteen zeggen dat dit over twee maanden ook echt gebruikt kan worden. Sterker nog: de verwachting is dat het pas in de vijfde generatie mobiele netwerken gebruikt gaat worden. Aangezien 4G nu nog niet eens uitgerold is op de meeste plaatsen, kan het zeker nog een decennium duren voordat deze techniek echt toegepast wordt.

Bron: Into Mobile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?
vingerafdrukscanner

Dit wordt de eerste smartphone met vingerafdrukscanner in het scherm lees verder

iPhone 6 toestellen

Zo kun je veilig en snel wachtwoord van je wifi delen in iOS 11 lees verder

iPhone 8 ontwerp

Helaas: nieuwe iPhones worden trager dan de concurrentie lees verder

iPad

Vijf iOS 11 functies die Apple van Android heeft gepakt lees verder

Apple Watch 3

WatchOS 4 onthuld: dit is er nieuw in grote update voor Apple Watch lees verder

Apple

Livestream: zo volg je vanavond live Apple’s WWDC 2017 keynote evenement lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters