‘Oneerlijk hoge scores: OnePlus cheat met benchmarktests’

Naar verluidt hebben OnePlus en Meizu gecheat met benchmarktests. De OnePlus 3 en OnePlus 3T leverden bijvoorbeeld betere prestaties wanneer een benchmarktest werd aangezet. De smartphonefabrikant belooft het snel op te lossen met een update.

OnePlus en Meizu

OnePlus 3T Soft Gold
OnePlus 3T Soft Gold

Volgens zowel Geekbench als XDA manipuleren OnePlus en Meizu de resultaten van benchmarktests. Benchmarktests meten de prestaties van toestellen, waardoor ze bijvoorbeeld makkelijker met elkaar vergeleken kunnen worden. Beide websites baseren hun verdenkingen op de OnePlus 3T en de Meizu Pro 6. Naar verluidt detecteren beide vlaggenschepen wanneer er een benchmarktest wordt aangezet. Vervolgens levert de processor tijdelijk betere prestaties dan normaal.

Cheaten

Door de hogere snelheden van de CPU komen benchmarktests zoals Geekbench en AnTuTu uiteindelijk op kunstmatig verhoogde resultaten. OnePlus en Meizu zijn niet de eerste fabrikanten die met benchmarktests cheaten. In 2014 beschuldigde Samsung NVIDIA er bijvoorbeeld van dat het de benchmark scores van zijn Tegra K1 chipset omhoog pompte. Dat deed NVIDIA volgens Samsung om zijn chipset beter te doen lijken dan Samsung’s Exynos 5344 chipset in de Galaxy Note 4. Ook HTC werd twee jaar geleden verdacht van dergelijke praktijken.

Verdiende OnePlus de eerste plek?

De OnePlus 3T was vorig jaar de hoogst scorende Android smartphone met een AnTuTu score van 163,000. Dat maakt de constateringen van Geekbench extra pijnlijk. Verdiende het bedrijf die eerste plek wel? Dat gaan we wellicht binnenkort ontdekken. OnePlus heeft beloofd om binnenkort een update uit te rollen naar OxygenOS die ervoor zorgt dat de toestellen eerlijk gemeten kunnen worden. De smartphonefabrikant gaf de volgende verklaring: “Om gebruikers een betere gebruikservaring te geven bij zware apps en games, vooral grafisch intense games, hebben we bepaalde mechanismes geïmplementeerd die ervoor zorgen dat de processor agressiever runt. De trigger zullen we in de komende OxygenOS builds voor de OnePlus 3 en OnePlus 3T uitschakelen voor benchmarking apps.” Op het moment van schrijven heeft Meizu nog niet officieel op deze kwestie gereageerd.

Bron: Phandroid

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters