OnePlus krabbelt terug: Jelly Scrolling op OnePlus 5 ligt aan gebruiker?

Het is tijd voor het volgende hoofdstuk in het OnePlus 5 jelly scrolling avontuur. De grote plottwist van vandaag: het ligt toch allemaal aan de gebruiker. Of toch niet?

OnePlus 5: het grote jelly scrolling avontuur

Understatement van het jaar: communicatie is niet de sterkste kant van OnePlus. Het Chinese bedrijf heeft de afgelopen jaren zijn lesje wel geleerd, maar soms gaat het alsnog mis.

OnePlus 5

Neem bijvoorbeeld de OnePlus 5. Sommige gebruikers begonnen na een tijdje te merken dat het scrollen er vreemd uitziet. Het verversen van het beeld wanneer je scrollt is soms een beetje ‘jelly’.

Men kwam al snel achter de oorzaak: het scherm van de OnePlus 5 zit ondersteboven. OnePlus heeft daarvoor gekozen om ruimte vrij te maken voor de dubbele camera.

AMOLED-schermen verversen het beeld van onder tot boven. Wanneer je het scherm omdraait, creëert dat een vreemd effect. Het is niet erg storend en veel eigenaren hebben het niet eens door, maar de communicatie van OnePlus helpt ook niet echt mee.

Eerst beloofde OnePlus naar het probleem te gaan kijken. Vervolgens werd geclaimd dat slechts een klein groepje gebruikers er last van heeft en dat het effect heel normaal is. Oftewel: waar maak je je druk om.

OnePlus 5 preview uitgelicht

Vervolgens meldde het bedrijf een paar uur later dat het jelly scrolling in de volgende update verholpen zal gaan worden. Toch niet zo natuurlijk dus?

Maar hoe los je een hardware-probleem op met een software-update? Geen idee, maar OnePlus heeft zijn belofte sindsdien ook verwijderd. Je zou dus voorzichtig kunnen concluderen dat er geen oplossing komt.

Plottwist: het ligt allemaal aan de gebruiker

Dat lijkt de ambitieuze fabrikant nu zelf ook te bevestigen. Een nieuwe tweet van OnePlus support claimt namelijk opnieuw dat het effect heel normaal is.

OnePlus schrijft het effect toe aan een optische illusie genaamd persistence of vision. Wanneer een gloeilamp heen en weer slingert in een donkere ruimte, laat hij een spoor van licht achter.

Dat komt doordat je brein alles met een lichte vertraging interpreteert. Oftewel: je brein kan het scherm van de OnePlus 5 gewoon niet helemaal bijhouden, waardoor je het jelly scrolling effect ervaart.

Althans, als we OnePlus moeten geloven. Volgens fans slaat het nergens op. Waarom is het effect dan nog steeds te zien in slow-motion video’s? En waarom gebeurt het alleen bij de OnePlus 5?

OnePlus 5 Apple iPhone 8

Die laatste vraag kunnen we meteen antwoorden: omdat het scherm ondersteboven zit. Je begint het effect namelijk ook te ervaren als je bijvoorbeeld de OnePlus 3T en andere AMOLED-smartphones omdraait.

Ronduit kinderachtig

OnePlus kan er dus echt niet omheen. Het jelly effect valt hartstikke mee, sterker nog: veel gebruikers hebben het niet eens door. Wat niet meevalt, is de belabberde communicatie van OnePlus. Als je met de grote jongens mee wil doen, dan zul je ook op dat vlak een stapje omhoog moeten doen.

Overigens is dat niet helemaal fair, gezien Samsung en Apple er ook niet vies van zijn. Samsung bleef lang de ontploffende Galaxy Note 7 ontkennen, en de reactie van Steve Jobs toen de iPhone 4 problemen had met de ontvangst was ook nou niet bepaald klantvriendelijk.

OnePlus 5 CEO

Het is ook logisch dat je als fabrikant zo lang mogelijk de problemen niet erkent: je hoopt natuurlijk dat het om uitzonderingen gaat. Althans, daar wil je het op laten lijken tegenover consumenten. Het verschil tussen een uitzondering en een grootschalig probleem is ook het verschil tussen grote verkoopaantallen en een absolute flop.

Dat is begrijpelijk, maar kies dan wel voor een boodschap waar je volledig achterstaat. De manier waarop OnePlus continu zijn mededelingen verwijdert en de schuld naar de klant blijft schuiven is ronduit kinderachtig. De OnePlus 5 is een fantastische smartphone, maar dit is ronduit zonde.

Bron: OnePlus Support (Twitter)

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters