OnePlus toont officieel de OnePlus 6 en legt het design en lancering uit

Verrassing! Gisteren lekte er een foto van de OnePlus 6, het eerste concrete stukje informatie. De onorthodoxe marketingstrategie van het merk heeft nu echter al zijn werk gedaan: de eerste officiële afbeelding is gelekt. En daar blijft het niet bij!

OnePlus deelt officiële afbeelding OnePlus 6

Carl Pei, de medeoprichter van OnePlus, heeft tegenover The Verge gepraat over het design van de OnePlus 6. Ja, een toestel dat nog niet eens officieel is onthuld. De afbeelding toont een klein stukje van het toestel. Maar ook daarmee het belangrijkste stukje: de beruchte notch.

Ja, de OnePlus 6 krijgt dus officieel een notch, net zoals de Oppo R15. Een controversiële beslissing. Nu is Samsung praktisch het enige merk dat deze route vermijdt. Maar waarom heeft OnePlus dan wel voor een notch gekozen?

OnePlus 6 notch

In plaats van dat fans bozig aan het speculeren slaan, heeft Carl Pei het dus direct uitgelegd. Dat deed de Chinees tegenover het Amerikaanse The Verge. Hij zei het volgende: “Door de notch te implementeren, ben je essentieel de gehele notificatiebalk omhoog aan het schuiven, waardoor er meer content op het scherm past.”

En tja, dat is volgens het bedrijf wat de consument wilt. Is het dan echt een keuze die automatisch vroeger of later gemaakt zou gaan worden? Ook zonder de iPhone X als voorbeeld?

Ook een notch zonder de iPhone X?

Volgens Carl Pei wel: “Misschien zou het dan minder snel gebeurd zijn, maar uiteindelijk wel. We hebben toegang tot de plannen van schermfabrikanten, en die kwamen met de mogelijkheid om een stukje uit het scherm te halen.” Oftewel, een inham waar een notch in past.

Een beetje een kwestie van het kip of het ei, maar nu is het dus pas echt mogelijk. Niet per se omdat Apple het al doet. OnePlus is het er mee eens dat Apple “de adoptie van nieuwe technologie binnen de industrie accelereert.”

Of het een smoes is of niet, maakt eigenlijk niet meer uit. De OnePlus 6 heeft definitief een notch, met als resultaat meer ruimte voor scherm. Overigens gaat OnePlus niet compleet mee in de innovatie van Apple: de OnePlus 6 heeft (gelukkig) nog gewoon een 3.5mm headphone jack, omdat gebruikers dat nou eenmaal willen.

iPhone X batterij
De iPhone X

Volgens Pei had OnePlus de notch kleiner kunnen maken, zoals in de Essential Phone. Het bedrijf wilde echter belangrijke componenten zoals het LED-licht behouden. De notch is echter wel kleiner dan die van de iPhone X, sterker nog, Pei gaf de exacte afmetingen: 19.616mm x 7.687mm.

Volgens hem is de notch kleiner omdat OnePlus ingewikkelde Face ID-equivalenten niet nodig acht. Ook dat is een dubbel verhaal, gezien Android-fabrikanten volgens experts überhaupt pas in 2019 Face ID kunnen evenaren. Althans, qua 3D-technologie. De Face Unlock van de OnePlus 5T en dus de OnePlus 6 is sneller dan Face ID op de iPhone X. Maar ja, niet net zo veilig.

Het merk heeft de 1000 meest populaire apps in de Play Store getest met de OnePlus 6. De notch is daarmee geoptimaliseerd. Zo heb je tijdens het kijken van video bijvoorbeeld niet last van een inham in je beeld.

Er is een andere belangrijke feature die OnePlus van de iPhone X leent: gestures.

OnePlus 6 krijgt gestures

Er is een andere belangrijke feature die OnePlus van de iPhone X leent: gestures. Bewegingen die je met je vinger op het scherm maakt, om zo door de software te navigeren: “We zagen de implementatie op de iPhone, en het zou waarschijnlijk langer geduurd hebben als Apple het niet al eerder had gedaan.”

Daarbij geeft OnePlus de inspiratie ruiterlijk toe. En ach, maakt het iets uit? Het merk biedt een degelijk toestel met Android voor een lage prijs. Het is niet een koploper. Anno 2018 is dat meer dan genoeg, zeker wanneer de toestellen van OnePlus steevast betere prestaties dan de nieuwste Galaxy’s leveren.

Waarom hebben Android toestellen een kin?

Dan rest er nog een vraag: waarom hebben alle Android smartphones met een notch, zo’n dikke kin? Oftewel, de schermrand aan de onderkant. Volgens OnePlus is dat effect niet te vermijden, maar waarom is dat het geval?

De uitleg van Pei is als volgt: elk schermpaneel is verbonden met het moederbord eronder. Die verbinding zit onderaan het scherm, en neemt nou eenmaal ruimte in. Daardoor is er een kin nodig.

OnePlus 6 gelekt
Een eerder gelekte foto

Maar hoe heeft Apple het dan wel voor elkaar gekregen? Volgens Pei is het OLED-scherm van de iPhone X aan de onderkant gebogen. Zo ver, dat de verbinding onder het scherm verbogen kan worden. Zo is er dus geen dikke kin nodig.

Android fabrikanten hebben tot nu toe nog niet voor zo’n drastische ingreep gekozen, om de kin te vermijden. Niet alleen vanwege de ontwikkelingskosten, maar ook omdat het de telefoon dikker maakt. Met de dunne marges van veel (Chinese) fabrikanten is dat cruciaal.

Eerdere lancering

Verder meldt Pei dat de OnePlus 6 een screen-to-body ratio van 90 procent krijgt, en even groot is als de vorige toestellen. En nog beter nieuws: de OnePlus 6 komt volgens het merk waarschijnlijk al eerder uit dan zijn voorgangers. Nog voor juni, hoogstwaarschijnlijk.

Het bedrijf sluit af met een duidelijke conclusie: “Het is een duidelijke beslissing: de notch biedt meer ruimte voor de gebruiker. Oftewel, leer om van de notch te gaan houden.”

Ben jij overtuigd? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om als eerste te weten wanneer de OnePlus 6 wordt aangekondigd.

🔥Lees ook: Opvolger iPhone X wordt stuk goedkoper

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters