Ontwikkelaar ontdekt groot veiligheidslek in OnePlus 3, OnePlus 3T en OnePlus 5

OnePlus staat op het moment volop in de belangstelling in verband met de naderende lancering van de OnePlus 5T. Dit jaar zijn het echter, helaas voor de smartphonemaker, niet alleen positieve berichten die de aandacht op het bedrijf hebben gevestigd. Eerder was er ophef over het feit dat OnePlus bepaalde gebruikersgegevens zomaar zou verzamelen en meer recentelijk zouden OnePlus toestellen uitgerust zijn met een zogenaamde backdoor app, welke als spionagemiddel gebruikt zou kunnen worden. 

Engineer Mode app ontwikkeld voor testdoeleinden

De app gaat onder de naam Engineer Mode en zou volgens de website Android Police te vinden zijn op de OnePlus 3, OnePlus 3T en OnePlus 5. De dubieuze app werd ontdekt door ontwikkelaar Elliot Alderson, maar zou in eerste instantie niet gemaakt zijn met kwaadaardige bedoelingen. Het doel van Engineer Mode zou juist nobel zijn en de applicatie zou gebruikt worden om te testen of de telefoons wel goed werken.

OnePlus toestellen blijken backdoor app te hebben

Backdoor app hoort niet op verkochte OnePlus toestellen

De app zou uiteindelijk echter verwijderd moeten worden van de toestellen, omdat het testen dan klaar is en de app een groot veiligheidsrisico met zich mee zou kunnen brengen. Kwaadwillenden zouden de applicatie namelijk theoretisch gezien kunnen gebruiken om stiekem toegang te verkrijgen tot je toestel. Het is natuurlijk de vraag of OnePlus de app met opzet op de toestellen heeft gelaten, of simpelweg is vergeten om hem van de toestellen te wissen.

Beide mogelijkheden zijn eigenlijk niet zo heel geruststellend. Uit een tweet van OnePlus medeoprichter Carl Pei lijkt te zijn af te leiden, dat de smartphonemaker het niet door heeft gehad. Later heeft OnePlus bevestigd dat het de backdoor gaat verwijderen met een volgende update.

Ook op jouw toestel?

Volgens Alderson zou de app gemaakt worden door Qualcomm en verder aangepast worden door OnePlus. Het is mogelijk om te checken of ook jij de app op je toestel hebt door in de settings naar Apps > Menu > Show System Apps te gaan en daar te kijken of Engineer Mode op de lijst staat. OnePlus zou er goed aan doen om snel met een oplossing te komen voor deze ongewenste gast op de toestellen. Al helemaal aangezien de OnePlus 5T er al bijna is en het vertrouwen van gebruikers in de smartphonemaker aangetast zou kunnen worden.

Via: BGR

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Doogee S55

Deze robuuste smartphone heb je nodig voor je wilde avonturen lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters