OnePlus: van opvallende startup naar grote speler

OnePlus is binnen een paar jaar gegroeid van onbekende startup naar een volwaardige smartphone maker. Vanaf de allereerste Flagship Killer naar de aankomende OnePlus 5 heeft het bedrijf hoogtepunten maar ook minder goede tijden meegemaakt. Voordat de OnePlus 5 morgen officieel wordt onthuld, is hier een kort overzicht van de geschiedenis van het bedrijf.

OnePlus begon zich  meteen te vergelijken met de gevestigde orde

Het begon allemaal met de OnePlus One. Het Chinese bedrijf stapte met stevige schoenen de smartphone wereld in en begon het eerste toestel al te vergelijken met de toen heersende vlaggenschip toestellen zoals de Samsung Galaxy S5.

Veel mensen vonden dit getuigen van zelfvertrouwen, anderen vatten het op als arrogantie. Wat het ook was, het zorgde er wel voor dat mensen over het merk bleven praten. Een jaar na de lancering van het eerste toestel waren er maar liefst 1,5 miljoen exemplaren van de smartphone verkocht.

We noemen OnePlus steevast een startup, met het bedrijfje bestaat allerminst uit groentjes. OnePlus heeft het zelf lange tijd ontkend, maar de startup is eigenlijk gewoon een dochterbedrijf van Oppo. Oppo is een van de grootste smartphonemerken ter wereld.

OnePlus One

Alleen kopen op uitnodiging

Om ervoor te zorgen dat de kersverse OnePlus niet werd overspoeld met bestellingen, besloot het bedrijf alleen toestellen te verkopen aan mensen met een uitnodiging. Aan de ene kant zorgde dit ervoor dat de toestellen exclusief leken, maar aan de andere kant ervoeren veel mensen het als een groot minpunt aan het bedrijf. Maar ook deze aparte tactiek bracht het bedrijf veel aandacht. Tegenwoordig is het uitnodigingssysteem gelukkig afgeschaft en kan iedereen vrijelijk een toestel bestellen.

Dubieuze wedstrijden

Een andere manier om aan een toestel te komen als je geen uitnodiging had, was om deze te winnen. OnePlus koos soms wel voor wat vreemde wedstrijden. Zo moest je bij de Ladies First wedstrijd een selfie maken waarin het OnePlus logo zichtbaar was. Door de naam werd de wedstrijd ervaren als dubieus en seksistisch.

Een andere wedstrijd ging onder de naam Smash The Past. Hierbij moest je een filmpje opsturen waarin je je oude toestel kapot maakte. De winnaar mocht dan voor 1 dollar een OnePlus toestel kopen. De wedstrijd genereerde veel negatieve aandacht en werd later aangepast zodat je je oude toestel ook gewoon mocht doneren.

OnePlus Ladies First wedstrijd

Ruzie met Cyanogen

In een grijs verleden bestond er een partnerschap tussen OnePlus en Cyanogen. Het eerste OnePlus toestel werd ook geleverd met het Cyanogen besturingssysteem. In 2014 ontstond er echter onenigheid tussen de bedrijven en werd de samenwerking stopgezet via email berichten.

Ambitieuze plannen en tekortkomingen

Na de lancering van het eerste toestel werd elk toestel dat daarna kwam weer een stukje beter en werden de specificaties steeds indrukwekkender. Aan het einde van 2015 werd het uitnodigingssysteem eindelijk afgeschaft en kon de OnePlus 2 eindelijk normaal gekocht worden.

Het toestel maakte indruk, maar had ook enkele tekortkomingen. De diehard fans lieten het toestel links liggen wegens een gebrek aan NFC. Ook is het toestel een goed voorbeeld van de problematische communicatie van het bedrijf.

OnePlus 5

Oneplus beloofde namelijk Android Nougat naar de Oneplus 2 uit te gaan rollen. Na maanden aan radiostilte werd onlangs bevestigd dat het toestel achtergelaten wordt. Zonder grote update dus.

Na de OnePlus 2 kregen we te maken met de OnePlus X, welke praktisch gezien een kleinere versie van de OnePlus One was. Dat was een eenmalig experiment, want OnePlus CEO Pete Lau liet later weten dat het per keer op slechts een toestel wil focussen.

Op naar de OnePlus 5

Daarna kwam de OnePlus 3 en OnePlus 3T, welke we kennen als de grote concurrent voor de gevestigde orde. Deze orde krijgt het nog moeilijker met de komst van de OnePlus 5. Deze komt met Qualcomm’s Snapdragon 835 processor en zou moeten moeten concurreren met toestellen als de Samsung Galaxy S8. We zijn zeer benieuwd. Hier krijg je alvast een voorproefje.

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters