Ontwikkelaars lokken door simpelweg hun app te vergoeden niet zinvol volgens BlackBerry

ORLANDO – BlackBerry heeft tijdens BlackBerry Live in een interview aan All About Phones laten weten dat het in hun ogen beter werkt om te zorgen voor een goede samenwerking met ontwikkelaars, dan om simpelweg hun apps te betalen.

Martyn Mallick
Bron: Africa Telecom & IT

Een probleem waar alle ontwikkelaars van nieuwe besturingssystemen tegenaan lopen is dat het lastig is om de bijbehorende app catalogus te vullen. Windows Phone draait inmiddels al even mee maar heeft daar nog steeds problemen mee en ook voor BlackBerry 10 is nog lang niet iedere belangrijke app beschikbaar. Tijdens een interview met Martyn Mallick, Vice President Global Alliances & Business Development bij BlackBerry, kreeg All About Phones wat meer inzicht in dit proces. Mallick stuurt een team aan dat zich bezig houdt met het verkrijgen van content voor BlackBerry 10. Dat gaat primair over apps, maar ook over bijvoorbeeld muziek, films en tijdschriften.

Volgens Mallick zijn er ongeveer 100 apps die wereldwijd belangrijk zijn om te hebben op je platform, waaronder bijvoorbeeld Skype, WhatsApp, Facebook en Instagram. Daarnaast heeft ieder land enkele tientallen belangrijke lokale apps, zoals bijvoorbeeld OV-planners, bank-applicaties en lokale sociale netwerken. BlackBerry doet zijn best om al die apps in zijn BlackBerry World-winkel te krijgen. Dat men dat deed met bonussen en gratis toestellen werd vorig jaar al duidelijk, maar volgens Mallick is het belangrijker om aan een persoonlijke band met de ontwikkelaar te werken.

“Het is beter om de ontwikkelaar te ondersteunen bij het ontwikkelen van een app.”

Mallick beweert dat het geen zin heeft om ontwikkelaars simpelweg een zak met geld te geven voor hun app, omdat ze dan geen drive voelen om een goede band met hun gebruikers op te bouwen. En juist dat is erg belangrijk voor een mobiele app. Het is dus beter om de ontwikkelaar te ondersteunen bij het ontwikkelen van een app met bijvoorbeeld goede testtoestellen en technische ondersteuning. Overigens komt het volgens Mallick zeker voor dat hier ook financiële ondersteuning bij komt kijken.

Ook is de mogelijkheid om Android-apps te converteren volgens Mallick een belangrijk hulpmiddel voor ontwikkelaars om actief te worden op BlackBerry 10. Vaak stelt een ontwikkelaar eerst zijn Android-app beschikbaar voor BlackBerry 10. Als men dan merkt dat er goede reacties komen van gebruikers en de app veel gebruikt wordt, volgt vaak een native versie.

Dat laatste is ook waar BlackBerry zich nu het meeste op richt. Vorig jaar lag de focus volgens Mallick op het krijgen van zoveel mogelijk applicaties. Nu dat redelijk goed geregeld is wil men een stapje verder gaan en ervoor zorgen dat alle applicaties nu omgezet worden in een goede native app. Volgens Mallick is nu ongeveer 20% van de 120.000 apps in de BlackBerry World een Android-app.

Om daar meer BlackBerry-apps van te maken riep men op BlackBerry Jam Europe het Built for BlackBerry-programma in het leven, waar Alec Saunders, VP Developer Relations & Ecosystems Dev bij BlackBerry ons toen het nodige over vertelde.

Saunders vertelde toen ook dat BlackBerry zo veel mogelijk limitaties voor ontwikkelaars weg probeert te nemen en geen strenge controle op apps wil toepassen zoals Apple. Wel controleert BlackBerry de apps die voor BlackBerry 10 gebouwd worden op veiligheid en verboden materiaal, zoals porno. Om ook privacy te waarborgen is het mogelijk om bij apps te bekijken wat ze mogen gebruiken in je toestel. Als je niet akkoord gaat met een van die dingen is de app nog steeds bruikbaar volgens Mallick. Wel kan het dan zijn dat de app dan functionaliteit mist. Uit tests van All About Phones blijkt dat het niet voor iedere app mogelijk is om hem zonder die permissies te laten werken. Tevens kun je bij Android-apps niet voor ieder item afzonderlijk toestemming verlenen.

Android P 9.0

Deze smartphones krijgen allemaal Android P lees verder

Wiko view 2

Wiko View 2 Review lees verder

Samsung Galaxy S10 geen achter vingerafdrukscanner

‘Samsung Galaxy S10 krijgt geen vingerafdrukscanner achterop’ lees verder

Light smartphone met negen camera's

Light werkt aan smartphone met negen camera’s lees verder

iPhone X Plus dummy

iPhone X Plus en iPhone 9 dummies opgedoken in video lees verder

Pixel 3 XL render

360-graden Pixel 3 en Pixel 3 XL renders gelekt lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters