Ook in India doen autoriteiten moeilijk over overname Nokia

Er ligt weer een obstakel op de weg voor Microsoft om Nokia definitief in te lijven. De Indiase autoriteit en de Finse fabrikant worden het niet eens over een te betalen voorschot.

Nokia Lumia 630 laat zich zien nokia lumia 630

Nokia kan een fabriek in het Indiase Chennai pas overdragen aan Microsoft als het een voorschot aan de Indiase overheid heeft gegeven. De Hoge Raad van India besloot vorige week dat Nokia eerst 35 miljard roepie (omgerekend 412 miljoen euro) aan de Indiase overheid moet betalen voor het een fabriek mag overdragen aan Microsoft.

Nokia ligt, net als andere multinationals, al een tijdje in de clinch met de Indiase overheid. Zo heft India een belasting van in totaal 237 miljoen euro op games die zijn gedownload door Nokia-toestellen die in India zijn gemaakt. India wil echter een voorschot op toekomstige inkomsten dankzij die belasting en de Hoge Raad van het land heeft Nokia opgedragen die te betalen.

Overname Microsoft

Microsoft is druk bezig de laatste puntjes op de i te zetten rondom de inlijving van Nokia. Dit gaat echter niet zonder slag of stoot. De Europese Unie en de Verenigde Staten gaven Microsoft in december al groen licht, maar in Azië liggen de instanties vooralsnog dwars.

Meerdere Aziatische telefoonfabrikanten hebben bij de Chinese en Koreaanse autoriteiten aangeklopt met het verzoek om niet zomaar akkoord te gaan met de overname van Nokia door Microsoft.

Onder andere HTC en Samsung vrezen dat de patentlicenties van Nokia flink zullen stijgen door Microsofts overname en dat Nokia een ‘patent troll’ wordt, een bedrijf dat geen telefoons maakt, maar wel patent heeft op cruciale technieken. Nokia heeft op die manier niet meer patentlicenties van andere fabrikanten nodig om zelf telefoons te maken. Die positie kan het dan misbruiken om concurrenten van Microsoft op te zadelen met flink verhoogde licentiekosten van patenten.

Microsoft wil de overname van Nokia aan het einde van deze maand rond hebben. Het is echter de vraag of dit nog haalbaar is, nu autoriteiten in India ook al lastig beginnen te doen.

Bron: QZ

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?
smartphone in houder

OM wil duidelijkheid na smartphone in houder-uitspraak lees verder

Samsung Galaxy S9 Plus

Beter goed gejat? ‘Samsung Galaxy S9 krijgt iPhone 8-functie’ lees verder

Samsung Galaxy S8 Plus design

Volgend jaar ondersteunen Samsung toestellen wereldwijd bliksemsnelle LTE snelheden lees verder

Samsung Galaxy S8 Plus design

Is de beeldverhouding van de Galaxy S8 en andere nieuwe smartphones de toekomst? lees verder

smartphone opladen

Met deze batterij is je smartphone in nog geen milliseconde opgeladen lees verder

Steve Jobs innovatie

Apple na Steve Jobs: waar blijft de grote innovatie? lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters