“Op de Europese telecommarkt moet meer geconcureerd worden”

In veel europse lidstaten is de concurrentie op de telecommarkt gebrekkig. Volgens Kroes kunnen onafhankelijke toezichthouders in deze landen de concurrentie in de telecommarkt bevorderen. Dit laat ze weten op een internaionale ICT beurs in Amsterdam.

Kroes

Neelie Kroes heeft ook laten weten dat ze haar positie in Brussel niet gaat opgeven om premier van Nederland te worden. Op dit moment bekleed de voormalig commissaris van Mededinging de positie digitale agenda, waarbij ze onder andere verantwoordelijk is voor de verspreiding van snelle en mobiele internetverbindingen. Zij is mede verantwoordelijk voor de verspreiding van nieuwe technieken zoals LTE. Ze geeft aan dat ze het niet noodzakelijk vindt om terug te keren naar Nederland aangezien ze in Brussel nog veel werk te doen heeft.

Dat er op haar gebied binnen de Europese Commissie veel te doen is, blijkt wel vanuit de ECTA, Europan Competive Telecommunicationa Association, zij vinden de kosten voor internet en telecom veel te hoog. Kroes geeft aan dat dit komt doordat er geen marktwerking plaatsvindt in de telecomwereld en internetmarkt. “Als een markt niet werkt, kun je er vergif op innemen dat je teveel betaald” aldus Kroes.

Om marktwerking te stimuleren in de verschillende Europese landen moet in elk land een raad van onafhankelijke toezichthouders worden opgericht. In Nederland hebben wij al een onafhankelijke toezichthouder de OPTA. Maar de verschillen tussen de Europese lidstaten zijn enorm, wat zich uit in oneerlijke concurrentie posities van nationale telecombedrijven.

Dit blijkt onder andere uit klachten van Ad Scheepbouwer, de KPN-bestuursvoorzitter beklaagde zich eerder al over de Duitse toezichthouder. De Duitse toezichthouder wordt benoemd door de overheid en moet rapporteren aan de minister van Economische Zaken, wiens collega aandeelhouder van een Duitse telecombedrijf is. Kroes onderschrijft dit probleem: “Als een overheid jou benoemt als toezichthouder, dan denk je wel drie keer na om vervelend te doen want dan staat je herbenoeming op het spel”, aldus kroes. Ze spreekt ministers en nationale telecomtoezichthouders hier ook op aan. Zij moeten tenslotte het Europese beleid dat in Brussel wordt gemaakt uitvoeren.

De Europese lidstaten hebben volgens nieuwe wetgeving nog één jaar de tijd om de telecomtoezichthouders ook onafhankelijk te maken van de overheden en niet alleen van de telecombedrijven.

Telecombedrijven in Europa geven zelf aan dat Nederland, Denemarken en Engeland voorlopen op het gebied van onafhankelijk toezicht op de telecomsector. Voor de bedrijven zelf is het onafhankelijk toezicht ook erg belangrijk omdat zij hierdoor makkelijker kunnen uitbreiden in het buitenland.

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters