Opinie: Waarom Pokémon Go meer is dan een hype

Vorige week brachten Pokémon en Niantic onverwacht het spel op de markt waar we allemaal stiekem op aan het wachten waren: Pokémon Go. Nu, iets meer dan een week later, lijkt het spel helemaal ingeburgerd te zijn. En ik ben zeker dat het dit ook nog zal blijven voor een lange tijd.

Een nieuwe manier waarop je gamet

VIngress elen denken dat Pokémon Go het eerste spel is dat je dwingt buiten te komen om te kunnen spelen. Maar eingelijk was er al in 2012 een spel met eenzelfde idee op de markt gebracht: Ingress. Dit spel is zelfs door dezelfde ontwikkelaar gemaakt als Pokémon Go, Niantic. Mocht het je interesseren, Ingress is nog altijd beschikbaar in de Google Play Store en App Store in iOS. Maar wat velen denken is dus niet waar. Al ben ik het er wel mee eens dat Pokémon Go het eerste spel is dat de technologie ‘juist’ benut.

Verder ben ik er ook zeker van dat als Pokémon zich niet geïnteresseerd zou hebben in het maken van Pokémon Go, we misschien nog wel een 5-tal jaren hadden moeten wachten op een spel dat het acceptabel zou maken om al gamend met je smartphone in de hand rond te lopen.

Pokémon Go nu beschikbaar in sommige landen

Pokémon is nu eenmaal het ideale spel om de technologie in te burgeren. Bijna iedereen heeft het spel vroeger wel gespeeld. En als we allemaal heel even eerlijk zijn dan weten we dat we altijd al Pokémons wilde vangen op straat.

Dankzij de technologie

Ik zal mezelf even als voorbeeld nemen. Toen ik ongeveer 8 jaar geleden Pokémon zat te spelen droomde ik ervan Pokémons op straat tegen te komen. Diep vanbinnen wist ik dat dit nooit mogelijk zou zijn. Ten minsten, niet zolang we zelf geen Pokémons zouden ‘kweken’ in labo’s. Aangezien we het als mens al moeilijk hebben met een schaap te klonen, zie ik dit nog niet zo snel gebeuren.

Het zou dus bij een droom blijven, dacht ik (en waarschijnlijk ook vele anderen) toen. Maar omdat technologie zo snel is geëvolueerd, en we alsmaar meer gebruiken van technologieën zoals VR en AR, kunnen we bijna alles werkelijkheid maken. Wil je een dino in je woonkamer zien rondlopen? Geen probleem. Kijk je liever een film op een nep tv-scherm in een virtuele wereld terwijl je in je sofa zit en even goed naar je eigen tv zou kunnen kijken? Zelfs dat is nu mogelijk.

Microsoft's HoloLensAl heeft dit alles nog niet echt een nut. Ja, Microsoft is bijvoorbeeld wel bezig met zijn Hololens om AR in het dagelijks leven te implementeren en zo zijn er nog wel wat bedrijven. De technologie voor dit alles is er dus wel. Alleen zijn wij, en vooral onze bankrekeningen, er nog niet klaar voor.

Maar wat veel mensen vergeten is dat dingen zoals de Hololens zo extreem veel geld kosten omdat de technologie en de software achter het toestel nog helemaal ontwikkeld moeten worden. Terwijl voor een spel zoals Pokémon Go alle technologieën er al zijn. En deze technologieën vind je zelfs in bijna iedere smartphone terug. Al wat je nodig hebt is een degelijke processor, een achtercamera, een gps en liefst ook nog een gyroscoop om de bewegingen van het toestel bij te houden.

Hiermee kun je dan makkelijk VR-dingen doen, en als je wilt kun je er zelfs die Dino waarover ik het eerder had door je woonkamer laten lopen. Allemaal geen probleem. Zal het perfect werken? Nee, dat niet. Maar niets is perfect en er is altijd ruimte voor verbetering.

Het heeft lang geduurd

Google Android VRIk vind dat het lang heeft geduurd voordat we de technologie waar Pokémon Go gebruik van maakt hebben omarmd. Het spel had makkelijk al in 2012 kunnen uitkomen, net zoals Ingress. Al begrijp ik het ergens ook wel. Als mens zijn we nu eenmaal bang voor veranderingen (de meeste mensen toch). En ergens speelt het niet nodig hebben ook wel een rol. Waarom zou je ook met een VR-headset op je hoofd rondlopen, of nog sterker. Waarom zou je met je toestel op straat rondlopen om wezentjes te zoeken die er eigenlijk niet echt zijn?

Voor de fun! Dat is de enige manier om het te verklaren. De vraag blijft dan alleen wel of het spel ook zo’n succes zou gekend hebben.

Groepsdruk

Volgens mij is Pokémon Go alleen maar een succes kunnen worden op zo’n korte tijd doordat we het spel allemaal massaal zijn gaan spelen. Dit door onze gemeenschappelijke Pokémon-achtergrond. Mocht het spel, net zoals Ingress, maar door een select groepje gespeeld worden zou je eveneens raar aangekeken worden als je ergens in de bosjes aan het zoeken bent naar een Pokémon. Nu dus niet.

Het heeft allemaal te maken met groepsdruk. En bij Pokémon Go zorgt de groepsdruk er nu zelfs voor dat meer mensen het spel gaan spelen omdat ze geviseerd worden als ze het niet doen. Ik betrap mijzelf er ook op. Wanneer ik twee weken geleden iemand met zijn smartphone voor zijn gezicht over straat zou zien lopen of door de bosjes kruipen zou ik mij oprecht afvragen wat die persoon aan het doen is. Als ik iemand dit nu zie doen zou het de normaalste zaak van de wereld zijn.

Sociaal

Augmented RealityMocht ik zelf al op zoek zijn geweest naar een Pokémon op die plaats zou ik zelfs gaan helpen met het zoeken van de Pokémon. En ik ben niet de enige. Eerder deze week liep ik met Vincent door de straat waar ons kantoor is. We waren aan het zoeken naar Pokémons. Omdat we er bijna één hadden gevonden stopten we ergens op de hoek van de straat. Aangezien het opviel dat we de Pokémon niet vonden, riep een voorbijkomende fietser: “Op de hoek zit een Pokémon”.

Het is een nieuwe manier van contacten leggen. Als je iemand tegenkomt op een plaats waar een Pokémon zit die je beiden wil vangen, zal je onmiddelijk een gespreksonderwerp hebben. En wie weet ontstaat er wel een vriendschap. Is dit niet het geval, dan heb je toch even een leuk gesprek gehad over een gemeenschappelijke interesse.

Gezond door het leven

Pokémon Go meer activiteit Ook zorgt Pokémon Go voor iets wat naar mijn weten nog geen enkele andere game ooit heeft gedaan: mensen gezonder maken. Doordat je echt buiten moet rondlopen om Pokémons te vinden, kun je niet een hele dag meer in de zetel blijven zitten. Je moet rechtstaan en de wereld rondrijzen! Het spel dwingt je eveneens om echt rond te wandelen. Wanneer je bijvoorbeeld een Pokémon egg hebt moet je rondwandelen om het te laten uitkomen. Mocht je de auto nemen en de app laten openstaan zal de gereisde afstand niet meetellen, en zal je ei dus niet uitkomen.

Zal je er in topconditie door geraken? Dat waarschijnlijk niet. Tenzij je een hele workout rondom Pokémons vangen bedenkt. Mocht nog niemand dit gedaan hebben, als ik het idee opeens zie voorbijkomen weet ik je te vinden… Tenzij je mij een deel van de winst geeft 😉 Maar je conditie zal wel beter worden. Je kunt het bijvoorbeeld inplannen om dagelijks een half uurtje naar Pokémons op zoek te gaan. Zo kun jij een half uurtje lekker ontspannen terwijl je toch de nodige beweging hebt.

Niet zonder gevaren

Augmented realityZoals altijd het geval zal zijn, heeft ook Pokémon Go zijn nadelen. Zo zijn er om te beginnen al meerdere mensen berooft tijdens hun zoektocht naar Pokémons. Dit dan vooral ’s avonds. Maar of dit enkel en alleen aan Pokémon Go ligt betwijfel ik. Ja, er zullen zeker meer mensen ’s avonds op straat rondlopen met hun smartphone in de hand omdat je dan andere Pokémons kunt vangen. We kunnen alleen niet de schuld naar Pokémon Go schuiven. Soms moet je ook gewoon even logisch nadenken. Is het wel een goed idee om ’s avonds alleen op straat rond te lopen met mijn dure smartphone? Nee! Mocht je dit toch willen doen om andere Pokémons te vangen, neem dan een vriend mee. Met twee ben je altijd veiliger.

Ook zijn er al meerdere verkeersongevallen gebeurt door Pokémon Go. In het begin begreep ik ook niet hoe dit mogelijk was. Maar door het spel zelf even te spelen terwijl ik aan het rondwandelen was in Amsterdam gaf mij onmiddelijk het besef dat een ongeluk heel vlug kan gebeuren. Soms ga je helemaal op in het zoeken naar een Pokémon en dan kun je nu eenmaal vergeten dat je een straat oversteekt. Een oplossing heb ik er niet echt voor. Ik kan je alleen aanraden om altijd rond je te blijven kijken en niet te hard op te gaan in het spel.

Onverwachte release

Dat het spel nu zo’n succes is geworden komt volgens mij niet alleen door wat ik hierboven al heb vermeld. Volgens mij speelt de onverwachte en beperkte beschikbaarheid van het spel ook een rol. Ja, voor ons als redecatie was toen het spel in de Verenigde Staten verscheen even hectisch omdat we het niet hadden verwacht. Maar het heeft er ook voor gezorgd dat het echt een hype is kunnen worden.

De beperkte beschikbaarheid van het spel speelt hier ook een grote rol in. Omdat het spel er zo interessant uitzag, en zoveel mensen er zo positief over waren, wilde iedereen het onmiddelijk spelen. Omdat dit officieel niet mogelijk is, zijn er dan meerdere manieren online verschenen. En als er iets handig zoals een tip over hoe je Pokémon Go nu al in Nederland en België bijvoorbeeld online verschijnt, dan wordt het internet wild. Wanneer dit gebeurt, dan kun je een hype krijgen. En bij Pokémon Go was dit het geval.

Goed onderhouden

Pokémon GoPokémon Go zal sowieso nog wel even gespeeld worden door de hype die er nu is. Maar de kans is reëel dat het spel, net zoals veel andere spelen, na een maand of twee helemaal niet meer gespeeld wordt. Dat is nu eenmaal hoe onze samenleving is. Over twee maanden zullen we wel weer iets anders hebben waar we helemaal wild over gaan. Al denk ik dat Pokémon Go hier is om te blijven.

De ontwikkelaars van het spel hebben al beloofd dat het binnenkort mogelijk zal worden om Pokémons uit te wisselen. En we zijn zeker dat er nog wel meer nieuwe en spannende updates voor het spel zullen komen in de volgende weken. Er zijn gewoon nog zoveel dingen die aan het spel kunnen toegevoegd worden waardoor mensen het gaan blijven spelen.

Zo zouden er plaatsen komen, zoals een McDonalds, waar je speciale Pokémons kunt vinden en goodies kunt krijgen. Ook zouden er alsmaar meer Pokémons aan het spel moeten toegevoegd worden.

De toekomst voor Pokémon Go ziet er positief uit, waar ik blij van wordt. Het spel zorgt er niet alleen voor dat we een leuk nieuw spel hebben om te spelen. Het zorgt er voornamelijk voor dat we weeral anders met technologie omgaan, en we kunnen evolueren. Soms heb je een ‘kinderspel’ nodig om volwassenen tot inzicht te laten komen van wat er allemaal mogelijk is.

Ik vind het grappig om te zien hoe een spel zoals Pokémon, dat al zo lang meegaat, na al die jaren nogmaals zo’n verandering teweeg kan brengen. Dit maakt mij alleen maar meer nieuwsgierig naar wat de toekomst ons te brengen heeft.

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters