Oprichter Apple; “Concurrenten hebben iPhone al ingehaald”

Volgens Steve Wozniak heeft ondermeer Samsung met diens toestellen de iPhone qua functionaliteit al ingehaald. De mede-oprichter van het bedrijf meent dan ook dat de iPhone langzaam maar zeker achterop begint te raken.

Apple-oprichter Steve Wozniak: ''Microsoft innovatiever dan Apple'' wozniakapple

In een Duits interview met Wiwo laat Apple oprichter Steve Wozniak zich wederom negatief uit over zijn bedrijf. Volgens Wozniak begint Apple langzaam maar zeker achterop te lopen en weten de concurrenten sneller en soms zelfs beter te innoveren dan het populaire bedrijf. Volgens Wozniak moet Apple juist niet achterover gaan zitten en afwachten, maar weer de innovatie zoeken binnen haar eigen producten en nieuwe producten uitdenken.

The Woz is met name positief over Samsung, waarover de oud-ingenieur weet te melden dat de Koreaanse producten soms zelfs beter zijn dan die van Apple en qua functionaliteit al voor lopen op de iPhone. Apple zou dan ook met eigen unieke functionaliteit moeten gaan komen om haar melkkoe, de Apple iPhone, weer nieuw leven in te blazen en een concurrentievoordeel te geven. Volgens de oudtopman is het dan ook niet langer denkbaar dat de iPhone in zijn huidige vorm de concurrentie de baas zal blijven.

Hoewel Wozniak al meer dan tien jaar weinig tot niets met Apple te maken heeft, is hij officieel nog steeds een werknemer van het bedrijf en beschikt hij over een bedrijfspas waarmee hij nagenoeg overal binnen Apple kan komen. De oudtopman heeft zich al vaker negatief uitgelaten over het bedrijf dat hij samen met Steve Jobs heeft opgericht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. DannyD -

  Apple is een beetje te vergelijken met Starbucks. Hun succes heeft voor een groot deel te maken met naam en niet zozeer het product zelf.

  Voor koffie is Starbucks alles behalve het beste en toch staan er rijen met mensen om hun koffie te kopen die je bij de echte kwaliteit koffiewinkels nooit zou zien. Nou maakt Apple geen slechte producten, maar wat betreft de prijs kwaliteitverhouding kan je veel beter.

  Zodra een bedrijf met een soortgelijke businessmodel met hun naam alleen niet meer bij machte is om klanten te trekken hebben ze een probleem. Tot die tijd kan Apple nog steeds een premie blijven vragen, minder functionaliteit leveren en ze toch over de toonbank zien vliegen.

  1. Maga Laan -

   Volgens mij heeft Apple nog steeds het beste overall product. Ik denk dat mensen als jij het product te veel in enge zin bekijken. Een product is veel meer dan de specs van de elektronica erin. Veel reviews leggen daar de nadruk op omdat dit het gemakkelijkst te vergelijken is. Voor nieuwe consumenten is dit ook een belangrijk gegeven, maar voor ervaren consumenten telt de productervaring zelf veel zwaarder. Dan gaan dingen als afwerking, finesse, verborgen intelligentie en nog tig zaken meetellen. Steve Jobs was een absolute perfectionist die een studie maakte van zulke details. En dat maakt dat Apple de meest trouwe consumenten heeft.

   Ik hoor die verhalen al zo lang dat Apple-kopers kuddevee zijn en zich blind staren op de naam, tegelijkertijd merk ik ook dat mensen vaak weer terug keren naar Apple omdat het toch beter aanvoelde. Ook op technische aspecten loopt Apple overigens nog steeds voor. al is het verschil met Samsung te verwaarlozen.

   Wat betreft de prijs. De waarde van het product wordt niet door reviewers bepaalt, maar door de kopers. Zolang een nog steeds groeiende stroom kopers de prijs acceptabel vindt, biedt het toestel genoeg value for money. Waar je wel gelijk in hebt is dat een merknaam ook waarde heeft voor de koper. Het biedt hem bijvoorbeeld zekerheid. Mensen hebben graag geld over voor zekerheid. Het biedt hem ook status, mensen willen zeker betalen voor status. Elk merk heeft ook een eigen persoonlijkheid en uitstraling. Mensen hebben zeker geld over voor iets dat past bij het imago dat ze zelf nastreven.

   Je kan je daar druk om maken, maar dan kan je mensen ook aanvallen dat ze dure champagne drinken en geen goedkope cider. Dat ze dure auto's rijden in plaats van middenklassers enz. Het geeft alleen maar aan dat je niets van marketing en zakendoen snapt. Lees eens een goed boek over Marketing. "The principles of Marketing" van Kottler is een standaardwerk. Vooral het hoofdstuk over the core product and the augmented product kan ik je aanbevelen.

   Daarom ben ik niet ongerust over Apple. Het gaat erg goed met Samsung, toch denk ik dat Samsung kwetsbaarder is dan Apple nu bedrijven als Huawei opkomen. Wat Apple heeft, is in tegenstelling tot wat jij denkt namelijk niet te imiteren. Apple was al een innovatief bedrijf voor de meeste phonedragers geboren werden. Het heeft dit imago niet te danken aan een rage, maar decennia van succesvolle innovatieve producten. Zo'n imago bouw je op over door heel, heel lang, goede producten te maken. Je kan het ook om snel zeep helpen met een paar slechte producten. Vertrouwen komt te voet en gaat te paard.

   Hoe harder mensen daar tegenaan schoppen hoe beter Apple het doet. Want de anderen herkennen daar de slecht verholen jaloezie in die zulke merken ook oproepen. Dat maakt het merk alleen nog maar begeerlijker. Waarom maken mensen zich druk om de prijs? Omdat ze het niet kunnen betalen! Zouden ze helemaal geen aantrekkingskracht voelen, zouden de prijs ze ook niets uitmaken en het toestel negeren, en er geen woord over vuil maken.

   Zo heeft Samsung op zijn beurt weer erg geprofiteerd van de rechtszaken van Apple tegen Samsung, omdat dit in de ogen van de kopers Samsung dichter bij Apple brengt. Als Apple er een gevaar in ziet, zullen ze wel goed zijn. Aan de andere kant legt het Apple ook geen windeieren omdat het benadrukt dat Apple the original is. Op dezelfde manier hielp the Cola wars Coca cola en Pepsi Cola de markt te domineren.

   Samsung zal echter nimmer de status van Apple krijgen, nog afgezien van de simpele reden dat Samsung ook veel goedkope producten maakt. Dat doet afbreuk aan het imago van het merk. Daarom konden de superieure consumentenproducten van Philips ook maar heel weinig mensen bekoren.

   Waarmee ik overigens niet gezegd wil hebben dat Samsung of Android inferieur is. Het heeft zijn eigen sterke kanten. Het is maar waar de consument het meeste waarde aanhecht. Opmerkingen dat een interface bedaagd overkomt, zoals ik regelmatig lees, vind ik dan ook vrij ondoordacht. De overgrote meerderheid van de consumenten zoeken juist iets vertrouwds. Alleen de fags voor wie het een fashion-artikel is, en die het belangrijk vinden elke zes maanden met iets nieuws te lopen, is zo een argument belangrijk.

   Daarom is Windows8 ook een mislukking en willen de meeste kopers Windows7 al roept MS nog zo hard dat het innovatief en nieuw en hip is. Het is een operating system (boring), weet je, geen stropdas. De moves zijn geen nieuwe danspasjes. Als het lekker werkt en niet te moeilijk is, vind de consument het OS al lang lekker.

   De uitkomst ligt inmiddels wel vast. Android gaat de mobiele markt domineren. Apple blijft het hoge segment overheersen. Blackberry kan denk ik overleven omdat ze voldoende personality en specifieke voordelen (security) heeft om bepaalde segmenten aan te spreken. Voor MS zie ik het donkerder in omdat Windows-phones geen personality hebben (allemaal Windows interface) en daardoor direct concurreren met Android. Android loopt daarbij straten voorop en biedt de fabrikanten veel meer mogelijkheden om te personaliseren. Daarbij is het ook nog goedkoper. Ik denk dat WP alleen nog bestaat door de bereidheid van MS met zijn diepe zakken om miljarden te blijven dumpen in een zwaar verliesgevend product.

   De groei van het Apple's marktaandeel zal afremmen en op een bepaald moment stoppen omdat het hogere segment eerder vol is. Ze gaan dan gewoon door met bakken geld verdienen (herhalingsaankopen), en er zullen nieuwe producten komen om hun ecosysteem uit te breiden. Ook iets dat vaak onbelicht blijft in reviews. Want veel Apple kopers kopen meerdere producten van Apple en ontdekken dan de naadloze samenwerking. Android heeft dat nog niet. MS probeert dit met W8 te maken maar loopt nog ver achter.

   Als je alle factoren meeneemt zijn de minimale verschillen waar jij veel waarde aanhecht niet belangrijk in het totale plaatje. Marketing moet je niet onderschatten, het is ook een wetenschap.

   De Woz is een ongelooflijke publiciteitshoer die elke week weer de aandacht probeert te trekken met een opvallende uitspraak. Ik denk dat hij ("the other Steve" ) gefrustreerd is dat Jobs alle aandacht naar zich toe trok en op deze manier probeert te revancheren. Meestal slaan zijn uitspraken nergens op. Een pain in the ass voor Apple, lijkt me. De uitspraak van hem dat Steve Jobs zou willen reïncarneren bij MS, staat me nog steeds bij. Als je weet hoe laatdunkend Steve Jobs zich over MS heeft uitgelaten die hij verweet geen smaak en cultuur te hebben, dan weet je dat de Woz maar uit zijn nek kletst.

   Laatst beweerde hij dat de film over Steve Jobs niet klopte, niet Steve Jobs maar hij zag toekomst in de microcomputer om IBM onderuit te halen. Klets natuurlijk want dat was wat al die vijftig of zo hippy computerfabrikantjes nastreefden. Tegen de gevestigde orde aanpissen was toen de grote mode en IBM werd gezien als het toppunt van Evil. Het valt bij de Woz wel op dat hij Apple geen warm hart toedraagt en dat maar slecht weet te verhullen.

   Hoewel hij beslist een hele goede ingenieur is, heeft hij buiten Apple om nooit iets bijzonders weten te presteren, waar bijv. Steve Jobs, na zijn vertrek bij Apple baanbrekend werk deed met Pixtar. The Woz overschat zichzelf, en als je regelmatig zo negatief uitlaat over een bedrijf waar je nog steeds werknemer van bent, is het ook niet erg loyaal en getuigt het ook niet van karakter.

   En by the way ik heb geen Apple producten. Ik heb wel een Macbook overwogen, maar ik heb gewoon Windows nodig voor mijn werk. iPhone is voor mij te duur voor het belang dat ik aan een phone hecht. iPad zit ik wel te overwegen, maar is er nog niet van gekomen.

   1. Bas_vhn -

    Lang verhaal maar ik ben het wel volledig met je eens. Reviews zouden daar inderdaad eens wat meer rekening mee moeten houden. Het gaat niet alleen om de specs en de prijs, het gaat om het totaal product en dat is iets wat eigenlijk nooit wordt meegenomen in een review.

   2. Patrick Pijnacker -

    Inderdaad lang verhaal, maar wel een reactie die ik waardeer. Een goede visie op de situatie. Zelf gebruik ik Android omdat de iphone een paar zaken mis die ik perse wil hebben. een personaliseerbaar lockscreen, en een groter scherm bijvoorbeeld. Maa bij elke nieuwe Iphone of aanpassing van Ios kijk ik toch weer even of wensen van mij geimplementeerd worden. Ik vind het visueel namelijk hele mooie apparaatjes. Maar elke consument heeft zijn eigen wensen. Overigens hebben sommigen het steeds over plastic troep….nu is mijn Galaxy al meerdere maken van een hoogte gestuiterd waarbij ik links mijn batterijklepje, en rechts de batterij op moest rapen. Echter nog geen krasje te zien. Ik denk dat als je een Iphone van 2 mtr op beton laat vallen…..je toch naar de reparatiedienst kan. Dus wat is superieur?…een telefoon blijft een gebruiksartikel….dat het gewoon moet doen.

   3. Xaobotnik -

    Voor een deel ben ik het met je eens, en voor een ander deel stel je zaken puur op basis van je eigen mening.

    Wat 'het beste' is is afhankelijk van iemands voorkeuren. En die voorkeuren zijn beïnvloedbaar. Waar Apple goed in is, is het verkoopbaar maken van hun producten. Die innovativiteit is feitelijk onzin. Goede commercieel ingegeven ideeën als een appstore en gesloten omgeving gegoten in een gebruiksvriendelijk en aantrekkelijk uitziend apparaat. Dat is wat de iPhone was.

    Dat idee over dat er meer is dan alleen een samenraapsel van specs is leuk, maar is iets waar niemand het over oneens is. Dat dit bij Apple zoveel beter is, is een suggestie, niet een feit.

    Het argument over jaloezie slaat ook nergens op, aangezien je dat prijsvoordeel helemaal niet hebt wanneer je voor een high-end Android- of Windows Phone telefoon gaat.. Die anti-gevoelens zijn vooral gekomen door de geslotenheid van de Apple-omgeving en het gegeven dat Apple op een gegeven moment zowaar fans kreeg die riepen (ingegeven kregen) dat Apple zoveel beter was dan derest.

    'Derest' was dus niet een éénduidige groep, en volgens velen is dat ook hoe het moet zijn. Gewoon technologie die op basis van de keus van de consument gecombineerd moet worden. Vervolgens kreeg je allerlei rechtzaken van Apple tegen anderen over zaken als slide-to-unlock, en dat soort zaken. Een groep mensen uit 'derest' had al een Apple-aversie door de profilering van Apple als 'het andere, betere, etc.' (I'm a Mac) wat in verloop van tijd alleen maar meer is geworden, terwijl kwa functionaliteit het alleen maar beperkend was. En nu werden zij ook nog eens neergezet als een inferieure groep die kozen voor apparaten van fabrikanten die het allemaal niet zouden snappen. Dit terwijl Apple juist op een eigen, geheel gesloten, gecontroleerde en commercieel ingegeven manier hun business voerde, waarmee het zelfs een flinke (waarschijnlijk voor het grootste deel) groep non-techies bediende.

    Die anti-reactie was viel dus te verwachten. En Apple lag door die duidelijk profilering en fanschare ook open voor die aanval, aangezien men daarmee precies weet waar men hen op kan aanvallen. Verder profileerde Steve Jobs zich duidelijk als 'de held' terwijl zijn verleden vrij bekend was alsmede zijn persoonlijkheid. Hetzelfde geld voor de praktijken bij Foxconn. Dat werd dus vol aangegrepen door de mensen die zich irriteerde aan het fanboyschap van de Apple fans.

    Maar goed, die profilering die Apple op zichzelf toepaste heeft hen die fans opgeleverd, en het idee dat zij als enige 'meer deden dan alleen het opkrikken van specs'.

    Apple heeft overigens niets echt uitgevonden, behalve de manier van het aan de man brengen van apparaten. Verder misschien de manier waarop ze designen. Daarmee kwamen ze gewoon in de juiste tijd met het juiste idee. Een paar jaar eerder had men het gezien als onpraktisch en duur (zwaar, kwetsbaar, etc.).

    Daarom snap ik ook niet waar Wozniak het over heeft dat Samsung Apple zou hebben ingehaald kwa functionaliteit. Wat doet Samsung wat andere Android-voerende merken kwa functionaliteit niet doen? Eigenlijk was alle functionaliteit al in het Symbian en WinMo tijdperk aanwezig, plus nog meer.

    Dat je Wozniak aanvalt als iemand die de publiciteit zoekt, vind ik ook onterecht. Het is gewoon altijd een open man geweest met een nog altijd levende interesse voor tech. Die openheid is hem niet altijd in dank aangenomen.
    Hij zoekt die media niet op, de media zoekt hem, en hij zegt vaak ja. Je lijkt er ook van te maken dat hij iets tegen Jobs zou hebben, maar daar heb ik toch een ander idee over als je denkt aan zijn commentaren over Jobs na zijn dood. Dat verhaal over de reïncarnatie van Jobs bij MS trek je ook in een verkeerd verband. Hij had het immers alleen over Windows Phone en hoe het eruit zag en zei toen iets als dat het leek alsof MS Jobs gereïncarneerd heeft. Dat is dus een compliment richting Jobs aangezien hij suggereert dat alleen Jobs dit gedaan zou kunnen hebben. Dit meende hij natuurlijk niet letterlijk.

   4. Maga Laan -

    Ik heb het gelezen en waardeer je reactie. Bepaalde dingen schat ik anders in, denk ik. Het idee dat je bijvoorbeeld met wat marketing fandom kan creëren. Als het zo simpel was dan deden bedrijven als MS die heel bedreven zijn in Marketing dat wel even na.

    Ook het creeren van een goede gebruikservaring is hondsmoeilijk, anders zouden er niet zoveel mislukte apparaten zijn. Het lijkt alleen allemaal heel simpel in retrospectief. Captain hindsight kan er alles over vertellen: http://vimeo.com/16315458

    Dat Apple veel beter is juist geen suggestie maar feit. Jij gebruikt alleen een andere meetlat. Voor mij is de enige meetlat hoeveel geld hoeveel mensen over hebben voor een product. Die waarde uitdrukking kun je objectief meten en daar is niets suggestief aan, maar gewoon feit.

    Wat een persoon van een product vindt op basis van persoonlijke criteria, vind ik juist erg suggestief. Jouw mening is niet die van een ander en kan volkomen irrelevant zijn in het groter geheel.

    Als jij meent dat het heel simpel is om te doen wat Apple doet, dan denk ik dat we hier een toekomstige miljardair tussen ons midden hebben. Ik gun het je graag, maar nog wel even laten zien.

   5. Xaobotnik -

    Ten eerste is verkoopbaar maken breder dan alleen wat marketing. Verder moet je me even laten zien waar ik heb gezegd dat het makkelijk is.

    Dat het aantal mensen die het koopt een meetlat is, vind ik ook geen sterk punt. Hoewel je natuurlijk wel gelijk hebt wanneer je stelt dat Justin Bieber een veel grotere artiest is dan Prince met veel betere muziek, en de Twighlight Saga een van de beste films van de afgelopen jaren is.

 2. Elroy944 -

  @crim : ik wou al zeggen, ik heb de Xperia Z al besteld eigenlijk puur vanwege android + de gebruikte materialen (combinaties: dragontrail, gehard glas, glasvezel polymide) en waterdicht komt goed uit aangezien ik wel vaker in de regen bel en mijn toestel nat word (maar 1x waterschade gehad, sindsdien voorzichtiger met bellen in regen/sneeuw) Ik denk zelf dat sony het wel goed gaat doen met de xperia z, op diverse forums lees ik alleen maar positieve berichten en dat er al heel wat pre orders zijn geplaatst (mischien ook vanwege de gratis headphone) Ik wil graag gebruik maken van LTE en helaas bood mijn huidige s3 dat niet aan. Kan niet wachten tot ik mijn xperia z binnen heb haha

   1. Elroy944 -

    hebben jullie nog geen test toestel ontvangen van de Z? ik hoor geruchten dat 64gb microsd niet zou werken (ik heb een sandisk class 10 micro sdhc) maar ik lees dat de xperia ray en andere toestellen ook tot max 32gb aankunnen maar 64gb werkt daar wel op (geformateerd als fat32) Weten jullie hier iets meer over? Zou wel balen zijn als ik mijn 64gb niet kan gebruiken

 3. crim -

  Qua functionaliteit heeft hij gelijk, ik heb ook veel liever Android omdat daar gewoon meer mee kan. Apple maakt wel nog steeds de betere producten, als je naar het totaalplaatje kijkt is de iPhone 5 gewoon het beste product (Camera, bouwkwaliteit, accuduur, snelheid, afwerking, backupmogelijkheden, software updates, kwaliteit van apps enz)

  Een Samsung SIII is gewoon plastic troep en ook nog eens extreem fragiel. Omdat er een goede chipset in zit en er Android opstaat is het een aardig toestel. Hopelijk brengen de nieuwe generatie Android toestellen zoals de Xperia Z wat verbeteringen op de punten waar de iPhone nu nog de uitblinker in is.

  1. Randal Peelen -

   Ik zou niet graag zo ver gaan om een Galaxy S III plastic troep te noemen maar je omschrijft wel goed mijn gevoel bij de iPhone. Waar ik eerst zonder meer voor de iPhone zou gaan heb ik érg veel moeite met het kiezen van een opvolger van mijn iPhone 4. Vooralsnog zoveel moeite dat ik maar níet overstap, want strikt genomen kan ik nog steeds alles met mijn toestel dat ik er mee wil doen… al begint hij langzaam wel wat traag te worden.

   1. Thomas18GT -

    Ik ben overgestapt van de iphone 5 naar de note 2 en het bevalt me prima. Je kan van alles zeggen over dat plastic, natuurlijk. Maar ikvind het wel prima. Mijn iPhone 5 zat helemaal onder de krassen en dat terwijl ik er echt niet buitensporig mee omging.

    Nu weet ik ook pas dat er meer is dan een iphone, ik ga echt niet alles opnoemen maar een simpel filmpje downloaden via een torrent en afspelen kan niet eens op iOS, dat doe ik nu bijna dagelijks.

    Android gaat veel meer richting een computer waar ios echt een telefoon blijft. Als dat is wat je wilt moet je natuurlijk gewoon bij ios blijven, ik heb er ook altijd veel plezier van gehad!

   2. Patrick Pijnacker -

    Ieder zijn eigen wensen. Als mensen aan mij vragen wat de beste smartphone voor hen is adviseer ik bij de ene een Galaxy en bij de ander een Iphone. Hangt van de persoon af, en wat ze ermee willen doen.

  2. Xaobotnik -

   Plastic troep'' is natuurlijk onzin. En dat hij fragiel zou zijn eveneens. Kijk maar naar de verschillende droptesten. Het plastic is juist erg krasbestendig. Het is een toestel waar je minder zuinig op hoeft te zijn.

   Eerlijkheidshalve moet ik wel toegeven dat ik uiteindelijk wel kies voor de 'mooie' toestellen met mooie materialen, om er achter te komen dat ik na een tijdje veel te veel bezig ben met het netjes houden ervan.

   Eigenlijk is wat Apple heeft gedaan met de iPhone een typisch Amerikaans idee van design. Shinyness over practisch nut. Dat zag je vroeger al in die pimp-my-ride achtige velgen, dat het allemaal onwijs moet glimmen, terwijl het niet tegen een stootje kan en toch zwaar zijn. Maar dat is wat we mooi vinden, en dus verkoopt het. Ze hebben er meer van gemaakt dan een gebruiksvoorwerp, en je kan erover discussiëren of dat wel zo'n positieve zaak is.

   Ik heb nu een iPhone 5, maar wel met een case omdat ik daar niet al te voorzichtig mee wil hoeven zijn.
   Wanneer ik hem zou gebruiken als mijn blackberry (geen case, vaak in en uit mijn broekzak, half op tafel gooien, etc.) had die allang een paar gebruiksmerken gehad. Zakelijk is de iPhone sowieso geen optie (moeten BB's zijn ivm management op afstand en beveiligde mailprotocols), maar mocht ik wel iets mogen kiezen, dan zou ik toch voor praktische functionaliteit gaan dus niet iets waar ik erg voorzichtig mee moet zijn. Maar goed, de Z10 met BB10 ziet er goed uit.

   Ik weet trouwens niet of ik nu voor de Xperia Z ga over een paar maanden als vervanger voor de iPhone 5. Sowieso denk ik dat er flink wat toestellen zullen komen van de andere grote jongens in de markt, plus Huawei (die het feitelijk aan zijn stand verplicht is om minimaal toe-to-toe te gaan staan met de andere grote merken, aangezien dat ook een ontzettend grote organisatie is) en Oppo (die find 5 is echt een prachttoestel). De Xperia Z is wel erg mooi natuurlijk. Maar de camera valt tegen, en het scherm schijnt slechte kijkhoeken te hebben. Beiden voor mij niet zo'n probleem, maar toch is het jammer.

Geheime wapen Huawei P11 gedemonstreerd: iPhone X-kopie lees verder

Sorry Apple: Analist komt met slecht nieuws over iPhone X lees verder

Sony Xperia

Foto Sony Xperia X2 onthult gloednieuwe design van Sony: dunne schermranden lees verder

Samsung Galaxy S9

Haarscherpe renders tonen Samsung Galaxy S9 lees verder

Apple iPhone X 3D-sensor

‘Vijf dingen die we weten over de iPhones van volgend jaar’ lees verder

Lenovo P2

Vijf redenen om (niet) voor de Lenovo P2 te kiezen lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters