Opstelten wil vanaf 2015 blokkeerfunctie voor gestolen telefoons

Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie hoopt dat gestolen telefoons vanaf 1 januari 2015 geblokkeerd kunnen worden. In andere landen is percentage gestolen smartphones door die regelgeving met twintig procent gedaald.

Een gestolen smartphone moet door een provider per IMEI-code, een meestal vijftien cijferig nummer dat een toestel identificeert, geblokkeerd worden, waardoor de dief niets meer aan het apparaat heeft. Althans, dat is het ideaalbeeld.

De IMEI-blokkade is namelijk op verschillende manieren te ontwijken. In andere landen, die niet met werken met de code, kan de telefoon gewoon gebruikt worden en op Android-toestellen kan de code in principe gewijzigd worden.

Toch wil Opstelten werk maken en vanaf 1 januari 2015 een wet introduceren. “Uit ervaringen in andere landen blijkt dat na invoering van een IMEI-blokkering het aantal straatroven met circa twintig procent daalt”, zegt (PDF) hij in een antwoord op de vraag van CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma. “Het traject om de zogenoemde IMEI-blokkering in Nederland wettelijk verplicht te stellen is in volle gang.”

“Het conceptwetsvoorstel zal binnen enkele weken in consultatie gaan, zodat het voorstel tot wijziging van de Telecommunicatiewet voor het zomerreces bij de Kamer kan worden ingediend. Alles is erop gericht om de wetgeving van kracht te laten zijn per 1 januari 2015.”

Xiaomi Mi A1 vs Huawei P Smart uitgelicht

Huawei schiet omhoog in Europa, Apple en Samsung incasseren klappen lees verder

Tim Cook iPhone X

Tegenvallende verkopen iPhone X betekenen grote klap voor Samsung lees verder

Apple’s Siri is half zo slim als een zesjarig kind lees verder

Samsung

Wordt dit de killer-functie van de Samsung Galaxy S9? lees verder

iPhone X Face ID

Smartphonefabrikanten zijn haastig bezig met eigen versie Apple’s Face ID lees verder

Samsung Galaxy Note 8 review design

Sorry Apple: we hebben zeer goed nieuws over de Samsung Galaxy Note 9 lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters