Opstelten wil vanaf 2015 blokkeerfunctie voor gestolen telefoons

Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie hoopt dat gestolen telefoons vanaf 1 januari 2015 geblokkeerd kunnen worden. In andere landen is percentage gestolen smartphones door die regelgeving met twintig procent gedaald.

Een gestolen smartphone moet door een provider per IMEI-code, een meestal vijftien cijferig nummer dat een toestel identificeert, geblokkeerd worden, waardoor de dief niets meer aan het apparaat heeft. Althans, dat is het ideaalbeeld.

De IMEI-blokkade is namelijk op verschillende manieren te ontwijken. In andere landen, die niet met werken met de code, kan de telefoon gewoon gebruikt worden en op Android-toestellen kan de code in principe gewijzigd worden.

Toch wil Opstelten werk maken en vanaf 1 januari 2015 een wet introduceren. “Uit ervaringen in andere landen blijkt dat na invoering van een IMEI-blokkering het aantal straatroven met circa twintig procent daalt”, zegt (PDF) hij in een antwoord op de vraag van CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma. “Het traject om de zogenoemde IMEI-blokkering in Nederland wettelijk verplicht te stellen is in volle gang.”

“Het conceptwetsvoorstel zal binnen enkele weken in consultatie gaan, zodat het voorstel tot wijziging van de Telecommunicatiewet voor het zomerreces bij de Kamer kan worden ingediend. Alles is erop gericht om de wetgeving van kracht te laten zijn per 1 januari 2015.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?
vingerafdrukscanner

Dit wordt de eerste smartphone met vingerafdrukscanner in het scherm lees verder

iPhone 6 toestellen

Zo kun je veilig en snel wachtwoord van je wifi delen in iOS 11 lees verder

iPhone 8 ontwerp

Helaas: nieuwe iPhones worden trager dan de concurrentie lees verder

iPad

Vijf iOS 11 functies die Apple van Android heeft gepakt lees verder

Apple Watch 3

WatchOS 4 onthuld: dit is er nieuw in grote update voor Apple Watch lees verder

Apple

Livestream: zo volg je vanavond live Apple’s WWDC 2017 keynote evenement lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters