Opta legt sms-spammer boete op van 550.000 euro

De telecomautoriteit OPTA heeft een boete van 550.000 euro opgelegd aan Abor Creative C.V. voor het per sms spammen van klanten. Het bedrijf gebruikte de sms-shortcodes 3311, 4747 en 6363. De eigenaar van het bedrijf was al eens eerder veroordeeld door de OPTA.

Afbeelding sms

De telecomautoriteit stelt ‘ernstige en herhaalde’ overtredingen van het spamverbod vast. Het bedrijf verstuurde achtergrondplaatjes voor mobiele telefoons. Voor elk ontvangen sms-je met zo’n plaatje moest de ontvanger betalen. De berichten bevatten echter geen mogelijkheid voor klanten om zich daarna af te melden. Zo kregen de klanten ongevraagd meerdere plaatjes opgestuurd, waarvoor ze moesten betalen.

Dat gebeurde allemaal in de zomer van 2008. In die ene zomer werden 550.000 spamberichten verstuurd. Via www.spamklacht.nl kwam de overtreding aan het licht. Daar dienden veel gedupeerden klachten in.

De OPTA vindt dat Abor grote materiële en immateriële schade heeft aangericht bij ontvangers van de sms-jes, maar ook bij andere sms-dienstverleners en mobiele telefonieaanbieders. De OPTA vindt het kwalijk dat het bedrijf het spamverbod met opzet heeft overtreden. In 2004 was dezelfde persoon die Abor leidde, bestuurder van de Stichting Yellow Monday die in dat jaar twee spamboetes opgelegd kreeg.

Abor is niet het enige bedrijf dat spamboetes opgelegd kreeg. Van mei 2004 tot maart 2011 heeft de OPTA zes dwangsommen opgelegd en twintig boetes uitgedeeld voor in totaal bijna 1,9 miljoen euro.

De OPTA heeft in die hele periode bijna 110.000 klachten over spam op telefoons en faxapparaten ontvangen.

De telecomwaakhond wijst erop dat consumenten sinds deze maand een betere wettelijke bescherming genieten tegen ongewilde betaalde sms-diensten. De aanbieders mogen een consument niet meer tot betaling dwingen als die betwist dat hij een abonnement is aangegaan. Dan moet de aanbieder eerst aantonen dat de consument zich bewust heeft geabonneerd op de sms-dienst. Via www.smsdienstenfilter.nl kan men zijn telefoonnummer laten afsluiten voor dergelijke diensten.

Bron: OPTA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  1. Robert -

    Abor Creative is een bedrijf van Richard van Veen, die al eerder een boete voor SMS spamactiviteiten kreeg voor zijn bedrijf Yellow Monday in 2004. Dezeflde Van Veen kreeg in 2007 een gevangenisstraf van 2 jaar opgelegd voor ontslagfraude. Die straf zat hij in 2010/2011 uit. Kortom: de man achter Abor Creative is een draaideurcrimineel.

    Zie ook:

    http://www.freewebs.com/belverbs/index.html

Google I/O 2017

Kijk alle aankondigingen van Google I/O 2017 keynote terug lees verder

Tele2 unlimited

Tele2 overtreft T-Mobile in prijzenoorlog met onbeperkt abonnement lees verder

Apple

Biograaf Steve Jobs: Apple is niet meer innovatief lees verder

Google Pixel 3

‘LG gaat de Google Pixel 3 familie produceren’ lees verder

Samsung in China

Samsung in China: van marktleider tot kleine speler lees verder

OnePlus 3T koopwijzer

Waarom OnePlus zo snel heeft kunnen groeien waar anderen faalden lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters