Opta waarschuwt kopers tweedehands iPhone: zorg dat simlock er af is

De telecomwaakhond OPTA waarschuwt consumenten voor de aankoop van een tweedehands iPhone. Als de eerste eigenaar daar het simlock niet van heeft laten verwijderen, is het apparaat niet te gebruiken door de nieuwe eigenaar. Bij aankoop moet de consument dus controleren dat het simlock er af is, zo adviseert de OPTA.

unlocked-iphone-france

Het mogelijke probleem met niet-simlockvrije iPhones is aan de kaak gesteld door Mobilemac.nl, die signalen kreeg van mensen die op Marktplaats een iPhone hebben gekocht. Als die niet simlockvrij is, is het een waardeloos apparaat. De OPTA vergelijkt het met een fietsslot zonder sleutels. Het kost een aardige som geld om de iPhone te laten unlocken door de telco (hier: T-Mobile). Alleen de eerste eigenaar kan dat gratis laten doen. Maar dan moet die dat wel doen.

De tweede eigenaar moet er anders flink voor betalen. Het kost bij T-Mobile 120 euro en dan moet je ook nog een omweg bewandelen. Mobilemac.nl beschrijft deze oplossing: Je koopt een pre-paid simkaart bij T-Mobile van € 120 belt vervolgens met de klantenservice via 06 – 24001200, de klantenservice schrijft het bedrag van €120 voor de kosten van het unlocken van de pre-paid simkaart af en je iPhone is simlock vrij.

Die regel dat telefoons na een jaar simlockvrij moeten worden gemaakt als een klant dat vraagt, is overigens niet tot wet verheven, zo onderzocht Mobilemac.nl. Het is slechts een afspraak tussen de telco’s. De eerste eigenaar van een iPhone kan weliswaar naar een geschillencommissie stappen als een telco weigert de simlock te verwijderen, want die is contractant. Maar de tweede eigenaar is dat niet en kan dus geen rechten doen gelden. Het enige dat er dan op zit, is verhaal proberen te halen bij de verkoper van de telefoon. Als die nog op te sporen valt.

Het probleem met de iPhone en de T-Mobile rekening voor het simlockvrijmaken is curieus, want tweedehands Android telefoons bij Vodafone worden gewoon na één e-mailtje simlockvrij gemaakt, ontdekte Mobilemac verder.

De OPTA is het hier wel mee eens. En heeft op Consuwijzer.nl nu een waarschuwing geplaatst voor mensen die een tweedehands iPhone of andere niet-simlockvrije telefoon willen kopen.

Bron: Mobilemac

Google Arts and culture selfie

Google vertelt je op welk schilderij je lijkt: hangt jouw selfie in het Rijksmuseum? lees verder

PUBG

Blijf als laatste overeind in PUBG Mobile met deze vijf tips lees verder

Huawei P20 Pro notch

Zo kom je van de notch af op je Android toestel lees verder

Playerunknown’s BattleGrounds, ook wel bekend als PUBG iOS Android Nederland

Zo installeer je gratis Playerunknown’s BattleGrounds in Nederland op je smartphone lees verder

Whatsapp chat

Zo zie je hoeveel berichten je in WhatsApp hebt verstuurd en ontvangen lees verder

Emoji apps iPhone

Opmerkelijk: Apple verbiedt opeens gebruik emoji in apps 🔥⚠️ lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters