Opta waarschuwt kopers tweedehands iPhone: zorg dat simlock er af is

De telecomwaakhond OPTA waarschuwt consumenten voor de aankoop van een tweedehands iPhone. Als de eerste eigenaar daar het simlock niet van heeft laten verwijderen, is het apparaat niet te gebruiken door de nieuwe eigenaar. Bij aankoop moet de consument dus controleren dat het simlock er af is, zo adviseert de OPTA.

unlocked-iphone-france

Het mogelijke probleem met niet-simlockvrije iPhones is aan de kaak gesteld door Mobilemac.nl, die signalen kreeg van mensen die op Marktplaats een iPhone hebben gekocht. Als die niet simlockvrij is, is het een waardeloos apparaat. De OPTA vergelijkt het met een fietsslot zonder sleutels. Het kost een aardige som geld om de iPhone te laten unlocken door de telco (hier: T-Mobile). Alleen de eerste eigenaar kan dat gratis laten doen. Maar dan moet die dat wel doen.

De tweede eigenaar moet er anders flink voor betalen. Het kost bij T-Mobile 120 euro en dan moet je ook nog een omweg bewandelen. Mobilemac.nl beschrijft deze oplossing: Je koopt een pre-paid simkaart bij T-Mobile van € 120 belt vervolgens met de klantenservice via 06 – 24001200, de klantenservice schrijft het bedrag van €120 voor de kosten van het unlocken van de pre-paid simkaart af en je iPhone is simlock vrij.

Die regel dat telefoons na een jaar simlockvrij moeten worden gemaakt als een klant dat vraagt, is overigens niet tot wet verheven, zo onderzocht Mobilemac.nl. Het is slechts een afspraak tussen de telco’s. De eerste eigenaar van een iPhone kan weliswaar naar een geschillencommissie stappen als een telco weigert de simlock te verwijderen, want die is contractant. Maar de tweede eigenaar is dat niet en kan dus geen rechten doen gelden. Het enige dat er dan op zit, is verhaal proberen te halen bij de verkoper van de telefoon. Als die nog op te sporen valt.

Het probleem met de iPhone en de T-Mobile rekening voor het simlockvrijmaken is curieus, want tweedehands Android telefoons bij Vodafone worden gewoon na één e-mailtje simlockvrij gemaakt, ontdekte Mobilemac verder.

De OPTA is het hier wel mee eens. En heeft op Consuwijzer.nl nu een waarschuwing geplaatst voor mensen die een tweedehands iPhone of andere niet-simlockvrije telefoon willen kopen.

Bron: Mobilemac

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Magikarp Jump

Pokemon: Magikarp Jump is de verslavende nieuwe Pokémon app lees verder

Whatsapp

Vijf redenen waarom Whatsapp zo groot heeft kunnen worden lees verder

Facebook Messenger Lite

Zo installeer je een veel zuinigere en lichtere versie van Facebook Messenger lees verder

Snapchat Custom Stories

Snapchat krijgt update met Custom Stories feature lees verder

Fidget Spinner Finger Spinner

Dit is de beste Fidget Spinner app voor op je smartphone lees verder

messenger apps

Waarom je geen foto’s met WhatsApp moet delen: kwaliteit vergeleken lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters