Grafeen opslaggeheugen: de toekomst van smartphones

Op het moment lijken smartphone makers geobsedeerd te zijn met het ontwikkelen van een opvouwbaar toestel. Vooral Samsung lijkt vastbesloten te zijn de eerste flexibele telefoon uit te brengen. De afgelopen tijd zijn er volop geruchten geweest over de zogenaamde Samsung Galaxy X. Om de zoveel tijd duiken berichten op over de lanceerdatum van het toestel.

Onverbiddelijk duiken daarna weer berichten op over het verschuiven van die datum. Dit heeft hoogstwaarschijnlijk te maken met het probleem, dat de componenten van een opvouwbaar toestel erg flexibel moeten zijn en er nog geen perfecte oplossing is. Wetenschapper aan de University of Exeter denken echter het antwoord gevonden te hebben voor het maken van opvouwbare geheugen componenten. Grafeen geheugen zou namelijk hiervoor ideaal zijn en de streeftocht naar opvouwbare telefoons een boost moeten geven.

Grafeen geheugen kleiner en sneller

In de paper laten de wetenschappers zien hoe een opslagsysteem gemaakt van grafeen de perfecte vervanger kan zijn voor de huidige systemen. Het materiaal van het nieuwe systeem is gemaakt van een samenstelling van grafeen en titanium dioxide. De paper vermeldt dat met het nieuwe systeem in vijf nanoseconden informatie uitgelezen en geschreven kan worden. Een bijkomende voordeel van grafeen is dat het een dikte heeft van één atoom. Hiermee is grafeen het dunst bekende materiaal op aarde. Dit maakt grafeen sowieso perfect voor de tech industrie, waarin componenten steeds kleiner moeten worden.

grafeen geheugenGrafeen is het lichtste en sterkste materiaal op aarde

Grafeen bestaat uit een dunne laag koolstof. Dit is ideaal, aangezien koolstof volop aanwezig is op de planeet. De enige elementen die vaker voorkomen zijn waterstof, helium en zuurstof. Daarnaast is grafeen het ook het lichtste en sterkste materiaal en is het één van de beste geleiders van elektriciteit.

Proces om grafeen te produceren erg complex

Met deze opsomming is de vraag natuurlijk, waarom we niet allang grafeen gebruiken in elektronische apparaten. Het probleem met grafeen is helaas, dat het productieproces erg complex is. Het is uiteraard in het verleden al gedaan, maar de kwaliteit van het geproduceerde grafeen was helaas niet goed genoeg.

Samsung druk bezig met onderzoek grafeen in electronika

Hoewel het produceren van grafeen in het verleden problemen heeft opgeleverd is er wel een lichtpuntje aan de horizon. Samsung heeft behoorlijk wat geld geïnvesteerd in onderzoek met betrekking tot grafeen. Ook heeft het bedrijf al meerdere patenten aangevraagd, waarbij grafeen wordt gebruikt in electronika. We nemen aan dat veel van dit onderzoek bedoeld is voor de Samsung Galaxy X. Het lijkt er echter niet op dat het opvouwbare toestel binnenkort in de winkel zal liggen. Volgens de laatste berichten kunnen we de telefoon pas in 2019 verwachten.

Bron: ACSPublications

Xiaomi Mi A1 vs Huawei P Smart uitgelicht

Huawei schiet omhoog in Europa, Apple en Samsung incasseren klappen lees verder

Tim Cook iPhone X

Tegenvallende verkopen iPhone X betekenen grote klap voor Samsung lees verder

Apple’s Siri is half zo slim als een zesjarig kind lees verder

Samsung

Wordt dit de killer-functie van de Samsung Galaxy S9? lees verder

iPhone X Face ID

Smartphonefabrikanten zijn haastig bezig met eigen versie Apple’s Face ID lees verder

Samsung Galaxy Note 8 review design

Sorry Apple: we hebben zeer goed nieuws over de Samsung Galaxy Note 9 lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters