Oud-medewerkers van Nokia starten nieuw bedrijf om MeeGo-smartphones te maken

Een aantal oud-managers van Nokia heeft een nieuw bedrijf opgericht: Jolla. De oud MeeGo-medewerkers gaan met behulp van investeerders nieuwe MeeGo-smartphones maken.

Jolla MobileHet bedrijf heeft zich officieel via LinkedIn en Twitter gepresenteerd. Naar eigen zeggen bestaat het bedrijf uit allemaal oud-medewerkers van Nokia die betrokken waren bij de ontwikkeling van MeeGo en smartphones als de N950 en de N9 binnen Nokia. Deze groep mensen is ontslagen nadat Nokia MeeGo liet voor wat het is en overstapte op Windows Phone.

Het bedrijf zal op een later tijdstip zijn exacte plannen gaan ontvouwen. Via Twitter laten de oprichters alvast weten bezig te zijn met nieuwe MeeGo-smartphones. Bedrijven mogen nagenoeg licentievrij gebruikmaken van de software omdat Nokia het opensource heeft gemaakt sinds het bedrijf gestopt is met de ontwikkeling van de software. Jolla zal wel de Nokia N950-hardware gaan ondersteunen, maar niet de Nokia N9, zo laten de oprichters in een Tweet weten. Dit zou komen omdat Nokia eigenaar is van de N9 en Jolla daar vooralsnog geen zeggenschap over heeft.

De CEO van Jolla Mobile is Jussi Hurmola, oud directeur van MeeGo releases binnen Nokia. Daarnaast is nog een onbekend aantal andere hooggeplaatste ex-managers bij Nokia verantwoordelijk geworden bij Jolla Mobile. Onduidelijk is nog wanneer de eerste smartphone van het bedrijf op de markt gaat komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. Predrag Matanovic -

  Censuur bij jullie. Weet ik meteen hoe jullie site werkt. Voordat ik heel erg boos word, ga ik maar niet reageren.

 2. Predrag Matanovic -

  Ik zat zo te denken en toen kwam er iets bij me op. Het zal toch niet zo zijn dat Nokia dit support? Ik vind het maar apart. Een heleboel expertise zit nu bij Jolla. Het team bestaat uit ex-managers en hooggeplaatste ex-medewerkers van Nokia. Ik denk niet dat Nokia hier heel blij mee is of zij moeten het supporten!? Misschien is het te ver gedacht, maar Nokia zit nu in een wurggreep van Microsoft. Misschien dat ze op de achtergrond stiekem Jolla supporten. Nokia kan nu geen andere MeeGo-smartphone uitbrengen door de deal met Microsoft. Wie zal het zeggen. Je weet het nooit in het mobiele landschap.

 3. Predrag Matanovic -

  MeeGo is gewoon een te goed OS om zomaar te laten verdwijnen. Ik denk dat dit een hele, hele slimme zet is. Nokia heeft MeeGo en de N9 geen kans gegeven, maar ondanks dat heeft het toestel heel aardig verkocht. Ik ben echt benieuwd naar hun plannen.

   1. Predrag Matanovic -

    Windows Phone heeft in de afgelopen maanden een goed ecosysteem gekregen, maar onder dit OS heeft Nokia de afgelopen maanden dramatisch gedraait.Het is te gemakkelijk om te stellen dat men zogenaamd met MeeGo moederziel alleen zou staan. Volgens mij ben jij nog een partij vergeten die achter MeeGo stond. Nokia stond er niet allen voor, maar had een samenwerkingsverband met Intel. Het grote Intel werkte samen met Nokia om MeeGo van de grond te krijgen. Er komen commentaren van dat Intel zogenaamd een nobody is in mobiel landschap, maar kom op hoor, we hebben het hier niet over een flut bedrijf. Het gaat om een bedrijf die in 2007 een omzet draaide van 37 miljard dollar. Nokia heeft MeeGo geen kans gegeven. Microsoft is met een heleboel geld gekomen en men heeft zijn ziel een beetje verkocht aan Microsoft. De verkoopresultaten blijven uit en als het met WP 8 ook zo blijft, dan vrees ik het ergste voor Nokia. Nokia N9 heeft goed verkocht, ondanks dat Nokia heel weinig aandacht heeft besteed aan het toestel qua marketing. Dit in tegenstelling tot de Lumia 800.

    Over een tijdje gaan we pas echt zien wat MeeGo kan doen als het een kans krijgt. Dit OS heeft van Nokia geen kans gekregen. Men heeft voor Windows Phone gekozen en ik hoop voor Nokia dat het wat wordt. Zo niet, dan gaat Elop de geschiedenisboeken is als de slechtste CEO ooit.

   2. hanszw -

    Dat Nokia niet goed gaat komt niet omdat WP7 zo slecht is maar omdat Symbian veel sneller in marktaandeel naar beneden is gegaan dan men had gedacht.. Dat gehak steeds op Elop en dat gezeur steeds over wat Nokia beter had kunnen doen. Nogmaals, leer er mee te leven maar blijkbaar is dat voor sommigen nogal moeilijk. Als jij het nou allemaal zo goed weet was jij dan directeur geworden bij Nokia. Het is hier net als met voetballen, iedereen weet het weer beter. Verder is het ook met MeeGo maar afwachten in hoeverre dat gaat slagen. Je hoeft mij echt niet te gaan vertellen hoe de markt in elkaar zit want ik kan ook lezen. Dat dramatische draaien overgens is oook noagal sterk overdreven want je laat achterwege dat de Lumia 900 b.v. in Amerika goed is verkocht maar daar wil blijkbaar niemand van horen. Het wordt echt knap irritant dat gezeur steeds van mensen die allemaal zoe goed denken te weten wat Nokia had moeten doen. Of je het nou leuk vindt of niet, Nokia doet wat zij doen en niet wat jij graag zou willen. Leer er mee te leven.

   3. Predrag Matanovic -

    Nokia moet zeker doen wat zij willen. Jij kan dat niet veranderen en ik ook niet. Het zal mij verrotten dat zij voor Microsoft hebben gekozen. Als zij denken dat ze daarmee gaan scoren dan moeten ze dat doen. De afgelopen paar maanden hebben een ander beeld geschetst. Jij geeft Symbian de schuld, maar dat is wel erg makkelijk. Je vergeet er wel bij te vermelden dat heel veel gebruikers van Symbian weg zijn gegaan nadat Nokia in zee ging met Microsoft. Je bent wel een Windows Phone fan volgens mij, maar reeel blijven is niet onbelangrijk. Symbian haalde altijd nog verkoopaantallen waarvan Nokia met WP alleen van kan dromen. Jij hangt de betweter uit, maar je komt eerder over als iemand die maar niet wil inzien dat Nokia dramatisch draait met Windows Phone. De jaarcijfers zijn dramatisch, het marktaandeel is lager dan ooit, financiele reserves worden steeds minder en jij vindt het wel meevallen. Lachwekkend gewoon. Met die stelling heb je me gewoon aan het lachen gemaakt. Misschien kan je de persoonlijke assistent van Elop worden. Die gaat waarschijnlijk met WP ten onder en brengt Nokia met zich mee.

   4. hanszw -

    Ik zal het nog even anders zeggen want je begrijpt de hint niet, het intresseert mij geen reet wat jij er van vind.

   5. Predrag Matanovic -

    Ik hoef jouw hint niet te begrijpen. Mij interesseert het ook geen donder wat jij ervan vindt. Jouw stelling dat het wel meevalt met de situatie waarin Nokia nu zit, heeft eigenlijk alles gezegd. Lachwekkende stelling. Volg het nieuws wat meer zou ik zeggen. Voor de rest hang de betweter maar bij je thuis uit;-)

   6. Danijel -

    Zo, en toen was de discussie wel klaar heren. Jullie hebben 2x de zelfde discussie gevoerd en met de zelfde uitkomst…

    Alle reacties die hierna komen die op elkaars persoon gericht zijn, worden verwijderd door mij. Alleen inhoudelijk dus reageren aub.

   7. Predrag Matanovic -

    Geweldig nieuws he dat MeeGo toch doorgaat. Zou Elopje zich al zorgen gaan maken?:-)

   8. Gerrrr -

    Ja daar sluit ik me idd bij aan, interessante discussie met goeie punten aan beide kanten, ohw well…

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Smartphone batterij langer bruikbaar door verlagen processor snelheid

Deze smartphonemakers maken je toestel niet langzamer via updates lees verder

Samsung logo

Zeven dingen die je nog niet wist over Samsung lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters