Oud topman KPN ziet weer mogelijkheden tot overnames

Voormalig CEO van KPN Ad Scheepbouwer ziet weer mogelijkheden tot overnames van andere telco’s. Hij denkt dat regeringen in Europa die nog overheidstelefoniebedrijven hebben, die te koop gaan zetten om op een makkelijke manier hun begrotingen rond te krijgen.

zendmast

In de komende jaren komen er zo aardig wat mogelijkheden tot uitbreiding bij voor KPN, meldt Scheepbouwer in een interview met Dow Jones Newswires. Scheepbouwer heeft tien jaar leiding gegeven aan KPN en is net vertrokken als hoogste baas bij de grootste telco van Nederland.

Behalve de staatstelefoniebedrijven, is er nog een andere prooi voor happige telco’s te verwachten, meldt Scheepbouwer in het interview. Veel telco’s herschikken hun portfolio’s en zetten hun minderheidsbelangen in andere telco’s te koop. Vodafone deed dat onlangs ook. Aan de andere kant merkt hij dat kleinere telco’s bezig zijn te fuseren, om een grotere rol op de internationale telecommarkt te spelen.

KPN presenteert momenteel goede cijfers. Zeventig procent van de winst wordt gemaakt in Nederland. De andere dertig procent wordt gehaald uit Base (in België) en E-Plus (in Duitsland). Die hebben in hun thuislanden marktaandelen van respectievelijk 18 en 15 procent. Scheepbouwer zegt dat KPN erop mikt die marktaandelen uit te breiden tot een kwart in die landen.

Scheepbouwer moest nog enig chagrijn kwijt over het ingrijpen van de Europese Commissie op de internationale roamingtarieven. Dat kost KPN 500 miljoen euro per jaar. Ook lijdt de traditionele telefoon- en sms-functie onder de opkomst van het mobiele internet. En daar wordt ook geld op ingeleverd door de telco. 2011 Kan daarom wel eens een moeilijk jaar worden voor sommige Europese telco’s, want ze hebben allemaal met deze verschijnselen te maken, aldus Scheepbouwer.

Bron: Total Telecom

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters