Overheid gaat via cell broadcast waarschuwen bij rampen

De overheid wil burgers in een rampgebied vanaf volgend jaar via cell broadcast kunnen alarmeren omdat het huidige systeem met sirenes niet meer zou voldoen aan wat burgers van de overheid verwachten.

In een brief aan de Tweede kamer schrijft minister Guusje ter Horst van het ministerie van Binnenlandse Zaken dat ze in 2009 wil beginnen met de geleidelijke invoering van het nieuwe alarmeringssysteem. Voordeel van cell broadcast is volgens de minister dat mensen niet alleen worden gealarmeerd, maar ook inhoudelijk kunnen worden geïnformeerd over wat er aan de hand is. Met cell broadcast is het mogelijk om via het netwerk van de operators een tekstbericht op alle mobiele telefoons in een bepaald gebied af te leveren. Om het gebied nauwkeurig te kunnen definiëren is Nederland hiervoor onderverdeeld in 5000 cellen.

Hoewel de techniek achter cell broadcast en afgeleide is van het bekende sms-bericht, worden cell broadcast-berichten via een apart kanaal in het netwerk afgeleverd. Groot voordeel hiervan is dat cell broadcast geen last heeft van de drukte op het netwerk en berichten dus eigenlijk altijd kunnen worden verzonden. Omdat het hier om een ‘one to many’-bericht gaat kan de verzender overigens niet zien wie zijn bericht daadwerkelijk ontvangt, dit in tegenstelling tot een sms-bericht waarbij dit wel mogelijk is. Nadeel van cell broadcast is dat mobiele-telefoonbezitters de functie op hun telefoon geactiveerd moeten hebben en bovendien op het juiste kanaal zijn ‘geabonneerd’.

Op korte termijn start de overheid een Europese aanbesteding voor het systeem. Ook wil Ter Horst afspraken met KPN, T-Mobile en Vodafone maken omdat hun netwerken gebruikt zullen worden voor de verspreiding. Volgens de minister loopt Nederland met de toepassing van cell broadcast voorop. Andere landen zouden de ontwikkelingen dan ook met belangstelling volgen.

Bron: Tweakers.net

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?
Apple AR bril?

Alles wijst erop dat Apple binnenkort met een AR bril komt lees verder

iPhone 8

Apple en LG gaan samenwerken voor nieuwe iPhones lees verder

Grote groep Android gebruikers stapt over op iPhone lees verder

Apple apparaten

Apple toestellen verzamelen steeds meer data, maar het klinkt erger dan het is lees verder

iMessage

Waarom iMessage nooit naar Android gaat komen lees verder

Apple Watch 3

WatchOS 4 onthuld: dit is er nieuw in grote update voor Apple Watch lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters