Overheid waarschuwt voor hack van GSM

De Duitser Karsten Nohl wist onlangs de beveiling van de GSM-technologie te kraken. Het Govcert waarschuwt hiervoor, en heeft een factsheet met informatie uitgebracht om de beveiling van GSM aan de kaak te stellen.

Vorige week publiceerde de Duitse hacker Karsten Nohl een methode om de GSM-beveiling te omzeilen. Hij slaagde erin om de inmiddels al tientallen jaren oude encryptiemethode te kraken, en kan hiermee in theorie 80% van alle gemaakte telefoongesprekken ter wereld afluisteren. De Duitser wilde hiermee aantonen dat de oude beveiling van de GSM-techniek toe was aan vernieuwing. De GSM Association, die verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van de GSM-techniek acht het echter onwaarschijnlijk dat deze hack in de praktijk ook uitvoerbaar is, en gaat verder niet op het risico in. Het meld- en informatiepunt voor veiligheidsincidenten met betrekking tot ICT, het Govcert, heeft echter een andere mening hierover. Het Govcert heeft een factsheet uitgebracht waarin het de hack van Nohl beschrijft en ervoor waarschuwt. Het ICT-beveilingsteam doet dit namens de overheid.

Als oplossing voor mensen die zeker willen weten dat ze niet afgeluisterd worden raadt de overheidsdienst aan om gebruik te maken van UMTS, in plaats van GSM. Doordat de beveiliging van UMTS op een andere manier opgezet is zou deze niet vatbaar zijn voor de hack die Nohl publiceerde.

Bron: Govcert (PDF)

Xiaomi Mi A1 vs Huawei P Smart uitgelicht

Huawei schiet omhoog in Europa, Apple en Samsung incasseren klappen lees verder

Tim Cook iPhone X

Tegenvallende verkopen iPhone X betekenen grote klap voor Samsung lees verder

Apple’s Siri is half zo slim als een zesjarig kind lees verder

Samsung

Wordt dit de killer-functie van de Samsung Galaxy S9? lees verder

iPhone X Face ID

Smartphonefabrikanten zijn haastig bezig met eigen versie Apple’s Face ID lees verder

Samsung Galaxy Note 8 review design

Sorry Apple: we hebben zeer goed nieuws over de Samsung Galaxy Note 9 lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters