Overheid waarschuwt voor hack van GSM

De Duitser Karsten Nohl wist onlangs de beveiling van de GSM-technologie te kraken. Het Govcert waarschuwt hiervoor, en heeft een factsheet met informatie uitgebracht om de beveiling van GSM aan de kaak te stellen.

Vorige week publiceerde de Duitse hacker Karsten Nohl een methode om de GSM-beveiling te omzeilen. Hij slaagde erin om de inmiddels al tientallen jaren oude encryptiemethode te kraken, en kan hiermee in theorie 80% van alle gemaakte telefoongesprekken ter wereld afluisteren. De Duitser wilde hiermee aantonen dat de oude beveiling van de GSM-techniek toe was aan vernieuwing. De GSM Association, die verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van de GSM-techniek acht het echter onwaarschijnlijk dat deze hack in de praktijk ook uitvoerbaar is, en gaat verder niet op het risico in. Het meld- en informatiepunt voor veiligheidsincidenten met betrekking tot ICT, het Govcert, heeft echter een andere mening hierover. Het Govcert heeft een factsheet uitgebracht waarin het de hack van Nohl beschrijft en ervoor waarschuwt. Het ICT-beveilingsteam doet dit namens de overheid.

Als oplossing voor mensen die zeker willen weten dat ze niet afgeluisterd worden raadt de overheidsdienst aan om gebruik te maken van UMTS, in plaats van GSM. Doordat de beveiliging van UMTS op een andere manier opgezet is zou deze niet vatbaar zijn voor de hack die Nohl publiceerde.

Bron: Govcert (PDF)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  1. TheDiver -

    Zoals belooft de link: [url=null]http://www.gsmarena.com/that_didnt_take_long__encryption_used_in_3g_networks_broken_too-news-1379.php[/url]

vingerafdrukscanner

Dit wordt de eerste smartphone met vingerafdrukscanner in het scherm lees verder

iPhone 6 toestellen

Zo kun je veilig en snel wachtwoord van je wifi delen in iOS 11 lees verder

iPhone 8 ontwerp

Helaas: nieuwe iPhones worden trager dan de concurrentie lees verder

iPad

Vijf iOS 11 functies die Apple van Android heeft gepakt lees verder

Apple Watch 3

WatchOS 4 onthuld: dit is er nieuw in grote update voor Apple Watch lees verder

Apple

Livestream: zo volg je vanavond live Apple’s WWDC 2017 keynote evenement lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters