Overheid waarschuwt voor hack van GSM

De Duitser Karsten Nohl wist onlangs de beveiling van de GSM-technologie te kraken. Het Govcert waarschuwt hiervoor, en heeft een factsheet met informatie uitgebracht om de beveiling van GSM aan de kaak te stellen.

Vorige week publiceerde de Duitse hacker Karsten Nohl een methode om de GSM-beveiling te omzeilen. Hij slaagde erin om de inmiddels al tientallen jaren oude encryptiemethode te kraken, en kan hiermee in theorie 80% van alle gemaakte telefoongesprekken ter wereld afluisteren. De Duitser wilde hiermee aantonen dat de oude beveiling van de GSM-techniek toe was aan vernieuwing. De GSM Association, die verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van de GSM-techniek acht het echter onwaarschijnlijk dat deze hack in de praktijk ook uitvoerbaar is, en gaat verder niet op het risico in. Het meld- en informatiepunt voor veiligheidsincidenten met betrekking tot ICT, het Govcert, heeft echter een andere mening hierover. Het Govcert heeft een factsheet uitgebracht waarin het de hack van Nohl beschrijft en ervoor waarschuwt. Het ICT-beveilingsteam doet dit namens de overheid.

Als oplossing voor mensen die zeker willen weten dat ze niet afgeluisterd worden raadt de overheidsdienst aan om gebruik te maken van UMTS, in plaats van GSM. Doordat de beveiliging van UMTS op een andere manier opgezet is zou deze niet vatbaar zijn voor de hack die Nohl publiceerde.

Bron: Govcert (PDF)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  1. TheDiver -

    Zoals belooft de link: [url=null]http://www.gsmarena.com/that_didnt_take_long__encryption_used_in_3g_networks_broken_too-news-1379.php[/url]

Android O Oreo

Android 8.0 Oreo is officieel: dit kunnen we van het koekje verwachten lees verder

Smartphone tegen isolement

Leerlingen in Den Haag krijgen smartphone tegen isolement lees verder

Qualcomm dieptecamera technologie

Qualcomm komt met nieuwe high def dieptecamera’s voor je smartphone lees verder

Smartphone kapot

Het lijkt erop dat toekomstige telefoons zichzelf repareren lees verder

smartphone

Smartphone voorlopig nog koning onder de consumentenelectronica lees verder

smartphone in houder

OM wil duidelijkheid na smartphone in houder-uitspraak lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters