Oymyakon: geen smartphones in het koudste dorpje ter wereld

Het is weer eens lekker koud in Nederland, maar zo slecht hebben we het hier nog niet. In Oymyakon, het koudste dorpje ter wereld, kun je niet eens je telefoon gebruiken.

Sneeuw

OymyakonHet sneeuwt weer eens in Nederland, wat natuurlijk gepaard gaat met een hoop bibberen en rillen. Het valt allemaal gelukkig reuze mee als je onze situatie met die van het Russische dorpje Oymyakon gebruikt. Daar is het zo koud dat zelfs smartphones niet werken.

Oymyakon

Oymyakon is de koudste permanent bewoonde plek ter wereld. Gemiddeld is het er zo’n min vijftig graden. Het Russische dorpje wordt ook wel de ‘Pole of Cold’ genoemd. De laagste temperatuur die er gemeten werd is maar liefst -71.2 graden. Dat is bovendien de laagst gemeten temperatuur in het gehele Noordelijk halfrond. Oymyakon heeft zo’n 500 inwoners. Het dorpje werd in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw veel gebruikt door herders om hun rendieren te laten drinken. Er is ondanks de lage temperaturen namelijk een warmwaterbron. Oymyakon betekent ironisch gezien dan ook ‘niet-vriezend water’.

Somber leven

De meeste gezinnen gebruiken nog steeds kool en hout om zichzelf warm te houden en leven op een vrij sombere wijze. Door de lage temperaturen kan er niks groeien, dus ze eten vooral rendier- en paardenvlees. Er is slechts een winkeltje met voedsel, en de meeste inwoners werken als rendier-fokkers, jagers en vissers. Volgens wetenschappers kunnen ze overleven omdat het melk van hun dieren een hoop micronutriënten bevat.

Geen smartphones

Maar goed, die koude dus. Het is zo koud in Oymyakon dat de inkt in pennen bevriest, en dat je bij het drinken van een glas water op moet passen dat het glas niet aan je gezicht vast vriest. Batterijen verliezen snel hun lading, en inwoners laten naar verluidt de hele dag hun auto’s aanstaan omdat ze bang zijn dat hun auto’s anders nooit meer zullen starten. Bovendien is er geen ontvangst voor telefoontjes en internet. Die zouden anders overigens alsnog niet werken. Het is er namelijk zo koud dat telefoons er niet werken. Geen Snapchat, Facebook, Instagram of dat ene spelletje waar je al maanden verslaafd aan bent. Heerlijk rustig, of toch beklemmend? Dan is het hier toch zo slecht nog niet met dat beetje sneeuw…

Oymyakon

Bron: Daily Mail

Android O

Deze acht (iOS) features missen we nog op Android lees verder

Google speelt nu ook video’s automatisch af lees verder

Toilet

Je smartphone heeft meer bacteriën dan een toiletbril lees verder

Video OnePlus 5

OnePlus zorgt voor veel commotie met deze reclamevideo lees verder

smartphone vergrendeling opties

Dit is de veiligste manier om je smartphone te vergrendelen lees verder

GLASSX

Deze vloeistof beschermt je smartphone tegen schade lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters