PA Semi gaat chips ontwikkelen voor de iPhone

PA Semi, de recent door Apple gekochte chipontwerper, zal worden gebruikt voor de ontwikkeling van chips voor toekomstige iPhones en iPods. Dit heeft Steve Jobs verklaard in een interview met The New York Times.

Ten tijde van de aankondiging van de overname werd al gespeculeerd welke plannen Apple had met chipfabrikant PA Semi. Het bedrijf had alleen nog een 64-bits dualcore-cpu op basis van de Powerpc-architectuur ontwikkeld en aangezien Apple voor al zijn computers al is overgestapt op Intel-processors, leken Apple en PA Semi een ‘mismatch’.

Steve Jobs heeft zelf duidelijkheid verschaft over de plannen met PA Semi. “PA Semi gaat system-on-chips ontwikkelen voor iPhones en iPods”, aldus Jobs tegenover The New York Times.

Volgens Ars Technica was PA Semi voor Apple interessant vanwege de aanwezige kennis van energiezuinige chipontwerpen. Zo zijn de belangrijkste leden van het PA Semi-team afkomstig van de XScale-groep van Intel. XScale-processors zijn gebaseerd op een energiezuinige ARM-kern. Ook de huidige originele iPhone is uitgerust met een XScale-processor. Intel verkocht deze divisie echter in juni 2006 aan Marvell.

Het voordeel voor Apple van een eigen ontwerpafdeling voor mobiele chips is dat de functionaliteit op de chips precies afgestemd kan worden op het ontwerp van toekomstige iPhones en iPods. Mogelijk betekent het ook dat meerdere componenten die nu nog los op het moederbord van een iPhone of iPod zitten, straks samengevoegd kunnen worden in één chip. De apparaten kunnen hierdoor kleiner worden of de productiekosten lager. Ook is er zo meer grip op het energieverbruik.

Met de aankondiging van de Atom-familie van Intel werd gesuggereerd dat een variant daarvan in een volgende iPhone zou verschijnen, maar het verschil in bedrijfmodel tussen ARM en Intel maakte dat onwaarschijnlijk. ARM geeft licenties uit voor zijn ARM-kernontwerpen die klanten zelf naar eigen smaak kunnen optuigen, terwijl Intel meer controle verlangt. “Intel zal wel ‘system-on-chips’ produceren op basis van de Atom-architectuur, maar de kern zal niet gelicenseerd worden”, aldus Pat Gelsinger, topman bij Intel op 9 mei op een persbijeenkomst in Nederland.

Bron: Tweakers.net

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?
Apple AR bril?

Alles wijst erop dat Apple binnenkort met een AR bril komt lees verder

iPhone 8

Apple en LG gaan samenwerken voor nieuwe iPhones lees verder

Grote groep Android gebruikers stapt over op iPhone lees verder

Apple apparaten

Apple toestellen verzamelen steeds meer data, maar het klinkt erger dan het is lees verder

iMessage

Waarom iMessage nooit naar Android gaat komen lees verder

Apple Watch 3

WatchOS 4 onthuld: dit is er nieuw in grote update voor Apple Watch lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters