Patentoorlog nu echt voorbij, Rockstar's Nortel-patenten verkocht

Rockstar, een bedrijf dat de vele patenten van het failliete Nortel verdedigt voor onder meer Apple, Microsoft, BlackBerry, Sony en Ericsson, heeft al zijn patenten in de etalage gezet voor 900 miljoen dollar. De patenten worden gelicenseerd, onder meer aan Google. Het betekent vrede in de techwereld, na jarenlange patentoorlogen.

Patentoorlog nu echt voorbij, Rockstar's Nortel-patenten te koop schermafbeelding 2014 12 27 om 170330

Toen Nortel in 2011 op de fles ging, probeerden alle tech-giganten de immense patentenportefeuille in handen te krijgen. Google verloor die strijd van een gelegenheidsconsortium gevormd door onder anderen Apple en Microsoft. Deze bedrijven haalden vervolgens alles uit de kast om Google en Samsung dwars te zitten met de patenten. Voor de rechter werden verkoopverboden geëist en boetes voor het ‘misbruik’ van patenten.

Rockstar was daarmee een gevreesde tegenstander. Maar nu niet meer, want de hele patentenportefeuille is nu gewoon door iedereen te licenseren. De portfolio van Rockstar wordt opgekocht door RPX Corporation, een bedrijf dat belooft op een eerlijke manier met de patenten om te gaan op zo’n manier dat het niet meer komt van allerlei rechtszaken.

Rockstar heeft in de korte tijd van zijn bestaan rechtszaken aangespannen tegen Google en vele Androidfabrikanten, waaronder Asus, HTC, Huawei, LG, Pantrech, Samsung en ZTE.

Het min of meer opheffen van Rockstar betekent wel een gevoelige financiële aderlating voor de dertig bedrijven die geld bijeen legden om de Nortelpatenten te kopen. Die gingen destijds de toonbank over voor 4,5 miljard dollar; nu krijgen ze er hooguit 900 miljoen dollar voor terug.

Google, dat uit verdediging besloot om Motorola Mobile op te kopen dat ook een enorme patentenportefeuille bezat, legde hier destijds dik 12 miljard dollar voor neer.

Nadat Apple en Samsung hun patentgeschil begin dit jaar bijlegden op één rechtszaak in de Verenigde Staten na, zijn ook alle andere techbedrijven tot het inzicht gekomen dat de markt niet beheerst kan worden via patentrechtszaken.

Bron: The Verge

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?
headphone jack

Waarom Google headphone jack van de Pixel 2 verwijderde lees verder

OnePlus 3

OnePlus verzamelt teveel privégegevens gebruikers, maar er is goed nieuws lees verder

Anyme Anime APP

Gratis anime kijken op je smartphone kan met deze app lees verder

Google Pixel 2

Waarom het succes van de Pixel 2 slecht zou kunnen zijn voor Google lees verder

Telekoopwijzer uitgelicht

Dit zijn de beste high-end smartphones van dit najaar lees verder

Apple opladen

Ikea richt pijlen op Apple met scherpe advertenties lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters