Per uur 7 telefoons gestolen in Nederland

1200: dat is het aantal smartphones dat volgens de overheid per maand wordt gestolen. Het daadwerkelijke aantal ligt waarschijnlijk veel hoger. Zo werden er vorige maand in totaal 4441 telefoons gejat. Per uur worden er ongeveer zeven telefoons gejat: elke tien minuten dus in ieder geval eentje.

Dit blijkt uit politiegegevens waar provider Simyo de hand op heeft weten te leggen. Volgens Samsung en de Nederlandse overheid worden er jaarlijks ongeveer 26 duizend smartphones gestolen. Andere media rapporteren een nog lager cijfer. Het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk veel hoger, zo werden er vorig jaar 68349 telefoons als gestolen opgegeven bij de politie, aldus Simyo. Aangezien het gros van de telefoons in Nederland een smartphone is, is de kans groot dat het daadwerkelijke aantal veel hoger ligt dan dat de overheid beweert.

De bewering van de overheid op hier-waak-ik.nl dat er maandelijks 1200 smartphones worden gejat, is dus een lage inschatting. De afgelopen vier jaar zijn er zelfs nooit minder dan 3524 telefoons per maand gestolen. April 2010 is de ‘beste’ maand, terwijl juli 2013 de slechtste maand was. Toen werden er maar liefst 6546 telefoons gestolen.

2013 is sowieso het slechtste jaar. Alleen in december werden er per maand minder dan 5000 telefoons gestolen: 4989. In totaal werden er vorig jaar dus 68349 telefoons gestolen. Dit jaar is je telefoon ietsje veiliger. Alleen in maart kwam het aantal gestolen telefoons namelijk boven de 5000: 5365. Volgens het GFK was in 2013 driekwart van alle verkochte telefoons een smartphone.

Het aantal smartphones dat per maand wordt gestolen ligt dus stelselmatig zeker drie tot vier keer zo hoog als de overheid beweert. Ondertussen is het nog altijd wachten tot IMEI-blokkering in Nederland een feit is. Hiermee kan je gestolen telefoon in theorie geweerd worden van het mobiele netwerk, waardoor hij totaal nutteloos is. Ook na een fabrieksreset.

Als IMEI-blokkering is doorgevoerd, is het voor dieven niet meer de moeite smartphones te stelen. Ze kunnen die daarna toch niet meer doorverkopen, aangezien smartphones toch onbruikbaar zijn gemaakt. Maar dat is in Nederland dus nog niet het geval.

Eigenlijk had IMEI-blokkering er dit jaar al moeten zijn, maar minister Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft tot nu toe alleen Samsung bereid gevonden om hier aan mee te werken. De Telecomwet is ondertussen nog niet veranderd. De overheid kan providers en fabrikanten dus niet verplichten mee te werken aan IMEI-blokkering.

Xiaomi Mi A1 vs Huawei P Smart uitgelicht

Huawei schiet omhoog in Europa, Apple en Samsung incasseren klappen lees verder

Tim Cook iPhone X

Tegenvallende verkopen iPhone X betekenen grote klap voor Samsung lees verder

Apple’s Siri is half zo slim als een zesjarig kind lees verder

Samsung

Wordt dit de killer-functie van de Samsung Galaxy S9? lees verder

iPhone X Face ID

Smartphonefabrikanten zijn haastig bezig met eigen versie Apple’s Face ID lees verder

Samsung Galaxy Note 8 review design

Sorry Apple: we hebben zeer goed nieuws over de Samsung Galaxy Note 9 lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters