“Please do not call”

In Canada is afgelopen september een lijst opgesteld van mensen die “gestoord” werden door de vele telefoontjes van telemarketingbedrijven. In de eerste vier weken dat deze telefoonlijst uit was hadden al 2,7 miljoen Canadezen zich hiervoor opgegeven, ze registreerden hun naam met al hun telefoonnummers op de website van Canada’s National-Do-Not-Call-List (NDNC) van de CRTC (The Canadian Radio-television and Telecommunications Commission). De gegevens van de NDNC zijn in Toronto te koop, voor 50 dollar krijg je 600.000 nummers.

De geschokte makers van de lijst hadden beloofd dat de geregistreerde Canadese mensen juist minder gebeld zouden worden door bedrijven die goederen en diensten over de telefoon aanbieden. Het aantal verkooptelefoontjes zou in de eerste 30 dagen aanzienlijk gaan afnemen.
Telemarketeers zijn verplicht zich in te schrijven bij de NDNC, en betalen hiervoor een jaarlijkse contributie die afhangt van hoe vaak ze de lijst per jaar downloaden. Degene die zich niet aan de regels van de lijst houdt kan een boete verwachten van 15 dollar per gebelde geregistreerde naam op de lijst. De CRTC verkoopt de gegevens dus eigenlijk online, de prijs bedraagt zo’n 50 dollar voor 600.000 telefoonnummers.

Onroerend goed-adviseur Jim Stocco zegt dat het plan van CRTC geheel verkeerd is uitpakt, hij krijgt sinds hij zich heeft geregistreerd vijf tot zes marketingtelefoontjes per dag, terwijl hij er daarvoor nog maar één per week ontving. Als hij de telemarketingbedrijven terugbelt om te vragen of hij van de contactlijst afgehaald kan worden krijgt hij een voicemail aan de lijn die geen berichten kan opnemen.

Glenn Thibeault, NDP-criticus voor consumentenbescherming, heeft de federale privacy commissaris van Canada aangeschreven over deze zeer kwalijke kwestie, om haar aan te sporen een onderzoek ernaar in te stellen. Thibeault zegt dat als de service die de NDNC zegt te leveren de problemen alleen maar verergert, de Canadezen het recht hebben om hier dan bezorgd over te zijn.

do not call 
Android O

Deze acht (iOS) features missen we nog op Android lees verder

Google speelt nu ook video’s automatisch af lees verder

Toilet

Je smartphone heeft meer bacteriën dan een toiletbril lees verder

Video OnePlus 5

OnePlus zorgt voor veel commotie met deze reclamevideo lees verder

smartphone vergrendeling opties

Dit is de veiligste manier om je smartphone te vergrendelen lees verder

GLASSX

Deze vloeistof beschermt je smartphone tegen schade lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters